Novosti
ZLOČINI IZ ‘91. U VUKOVARU

Zbog ratnog zločina uhićeni zaposlenik Grada i ZVO-a
Objavljeno 7. prosinca, 2018.
Još tri osobe privedene su jer policija sumnja da imaju informacije o zločinu

U četvrtak ujutro Vukovarom je odjeknula informacija kako je, zbog sumnje da su tijekom 1991. godine počinili ratni zločin u Vukovaru, policija rano ujutro uhitila pet osoba srpske nacionalnosti, pokrenula kriminalističko istraživanje i privela ih na obavijesne ragovore.

Ta je vijest novinarima potvrđena iz Ravnateljstva policije, uz navod kako je kriminalističko istraživanje u tijeku i provode ga službenici radne skupine Ravnateljstva policije osnovane zbog istraga ratnih zločina. Prema neslužbenim informacijama dvije se osobe terete za počinjenje ratnog zločina, a ostala trojica privedena su jer policija sumnja kako imaju informacije koje bi im mogle pomoći u provedbi istrage.

Identitet uhićenih nije službeno potvrđen, no neslužbeno se gradom na Dunavu brzo proširila vijest kako je jedan od uhićenih zaposlenik gradske uprave Vukovara, a drugi Zajedničkog vijeća općina. Nakon uhićenja policija ih je prevezla u Osijek jer će istragu nad njima voditi Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku.
Zaposlenik Grada

Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, rekao nam je kako se nada da je ovo početak u složenom putu procesuiranja i kažnjavana ratnih zločinaca.

"Žalosno je ako smo morali organizirati prosvjed kako bismo nadležne institucije pritisnuli da rade svoj posao. U svakom slučaju, pred njima je još puno posla, nadam se kako se neće stati na ovome te kako će rad mjerodavnih institucija u budućnosti dati još više rezultata", naglasio je Josić.

Podsjećamo kako je, na Penavinu inicijativu, polovinom listopada u Vukovaru održan mirni prosvjed zbog nedovoljnog angažiranja državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina. Na prosvjedu su pušteni i snimci svjedočanstava stradalnika Vukovara i okolnih mjesta, među kojima su neki jasno naveli identitet počinitelja zločina. U svjedočanstvima su navodili kako te ljude i danas sreću na ulicama grada, pa čak i u nekim institucijama lokalnih vlasti i policiji. I tom se prilikom moglo čuti kako jedan od osumnjičenih za ratni zločin silovanja u Vukovaru 1991. godine radi u gradskoj upravi Vukovara. Ta je rečenica više puta ponavljana u medijima prethodnih godina, pa stoga vijest kako se među petoricom jučer privedenih nalazi i zaposlenik Grada mnoge Vukovarce nije iznenadila. Kada je riječ o uhićeniku koji je zaposlen u ZVO-u, prema neslužbenim informacijama riječ je o bivšem vijećniku SDSS-a u Gradskom vijeću Vukovara.
Oglasili se SDSS i ZVO

U povodu uhićenja zajedničkim su se priopćenjem oglasile vukovarsko-srijemska i vukovarska organizacija SDSS-a te ZVO, navodeći kako ne žele ulaziti u rad policije niti ometati istražne radnje o pitanjima ratnih zločina, ali izražavaju zabrinutost temeljenu na činjenici da posljednja postupanja policije dolaze nakon kampanje koju su pojedini političari na nacionalnoj i lokalnoj razini pokrenuli u cilju izvršenja pritiska i na policiju i na istražne organe.

"Ta kampanja, kao i posljednji postupci policije, kod pripadnika srpske zajednice na području Vukovara i šire dovode se u zajedničku vezu, izazivaju strah i sumnju u nepristranost u neophodnoj istrazi neprocesuiranih ratnih zločina. Privedeni pojedinci, prema našim saznanjima, do sada su se uredno odazivali informativnim razgovorima i ničim nisu pokazivali spremnost na opstrukciju ili izbjegavanje suradnje s policijom. Njihovo privođenje, bojimo se, može imati za cilj zadovoljavanje aktera kampanje koji su u društvu stvorili takvu atmosferu i širili netrpeljivost prema pripadnicima srpske zajednice“, stoji u priopćenju, uz navod kako podržavaju sankcioniranje svih ratnih zločina, neovisno o nacionalnosti počinitelja i žrtve, ali i podsjećaju kako su zločini počinjeni prema Srbima na području Vukovara i drugim mjestima neprocesuirani, dok se kampanja procesuiranja prema pripadnicima srpske zajednice nastavlja.
Dragana Korpoš
Andrej Plenković premijer RH Ovo nema nikakve veze s političkim pritiscima, policija i DORH rade svoj posao neovisno Predsjednik Vlade Andrej Plenković odbacio je u četvrtak nagađanja da je do uhićenja u Vukovaru nekoliko osoba koje se sumnjiči za ratne zločine počinjene 1991. došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, ustvrdivši da policija i DORH rade svoj posao zakonito i nezavisno od bilo kojih institucija.

"Ne. Policija radi svoj posao, posebna radna skupina koja je svu tematiku ratnih zločina i za Vukovar i za Ovčaru krenula raditi na način koji rezultira ovakvim koracima u postupku. Radi se od veljače, nema nikakve veze s političkim pritiscima. Policija, DORH, svi rade svoj posao zakonito i neovisno o bilo kojim institucijama", ustvrdio je Plenković nakon sjednice Vlade kada su ga novinari upitali je li do uhićenja došlo zbog pritiska vukovarskog gradonačelnika. Na upit kada će se održati sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da što se tiče njegova rasporeda najvjerojatnije u onom tjednu kada završi Sabor, od 17. do 21. prosinca.
Ministar: Radimo od početka mandata
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je nekoliko osoba uhićeno zbog ratnih zločina na području Vukovara, ali da s detaljima nije upoznat. "Kao ministar ne znam niti mogu znati detalje, ali ono što mogu potvrditi jest da je nekoliko osoba danas uhićeno zbog ratnih zločina i u ovom trenutku se provode kriminalistička istraživanja i pretrage i u ovom trenutku ne mogu više ništa o tome reći", rekao je Božinović. Ministar je podsjetio da je glavni ravnatelj policije u veljači ove godine "prije nego što su se dogodili neki procesi i prosvjedi u Hrvatskoj osnovao radnu skupinu koja se počela intenzivnije baviti istraživanjem ratnih zločina na području Vukovara, koja je do sada podnijela tri kaznene prijave te za zločine na Ovčari za četiri kaznena djela". "Riječ je o skupini koja radi vrlo ozbiljno, vrlo temeljito. Kao što znate, kriminalistička istraživanja ratnih zločina, pogotovo nakon 27 godina, nisu jednostavna. Ona su vrlo kompleksna i bilo bi puno bolje da se s tim istragama krenulo ranije. Ova Vlada i ovaj sastav Ministarstva unutarnjih poslova to su počeli raditi od trenutka kada je dobiven mandat za vođenje ministarstva, rezultati se vide i mi nastavljamo tim putem", rekao je ministar Božinović.
27

godina je prošlo od zločina za koje se terete osumnjičeni
Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

“PROBLEM S OSOBNIM ISKAZNICAMA JE U DOMENI MINISTARSTAVA”

Izbori prošli regularno, ponavljaju se samo na dva biračka mjesta