Novosti
VLADA U SABOR UPUTILA PRIJEDLOG ZAKONA O UDŽBENICIMA

Torba za prvašiće morat
će biti do tri kilograma
Objavljeno 5. prosinca, 2018.
Vlada je sa sjednice u srijedu u saborsku proceduru uputila konačni prijedlog Zakon o udžbenicima i ostalim obrazovnim materijalima u osnovnim i srednjim školama koji bi trebao omogućiti lakše školske torbe i više digitalne nastave, a roditeljima manje troškove oko nabave udžbenika. Konačni prijedlog usklađen je sa "svim primjedbama dobivenima u saborskoj raspravi te u Vladi", rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. "Sigurna sam da imamo kvalitetan konačni prijedlog. Omogućavamo lakše školske torbe, niže cijene udžbenika i mogućnost digitalizacije koja onda daje jednake prilike svim učenicima za protok informacija i korištenje tehnologija", istaknula je. Predloženim se zakonom prvi put definirala najviša cijena i masa kompleta udžbenika po razredima. Najveća dopuštena masa svih obveznih udžbenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole tako bi iznosila tri kilograma, za peti i šesti razred pet, a za sedmi i osmi razred šest kilograma. U odnosu na prvo čitanje revidirani su koeficijenti za izračun cijene te je, osim satnice, u izračun u obzir uzet i broj predmeta u razredima. Tako bi u razrednoj nastavi, od 1. do 4. razreda, najviša cijena obveznih udžbenika iznosila 10 posto medijalne netoplaće u Hrvatskoj. Kad se tome dodaju i radni materijali, ona bi iznosila oko 460 kuna, navela je ministrica.

Za 5. i 6. razred cijena bi bila 14 posto medijalne plaće, a za 7. i 8. razred 15,5 posto medijalne netoplaće.

Prema prijedlogu zakona, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobravalo bi samo udžbenike, dok dopunska i pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, zbirke, atlasi itd.), postaju drugi obrazovni materijali o čijem korištenju odlučuju škole odnosno učitelji, u skladu sa zahtjevima kurikuluma i autonomijom škola i učitelja.

Vlada je u saborsku proceduru uputila i konačan prijedlog zakona o sudskim pristojbama kojima se predlaže da one budu 50 posto niže ako stranka s pravosudnim tijelima komunicira elektroničkim putem.H
Možda ste propustili...

ONOVA BIVŠE POLITIČKE ŠKOLE

Kinezi u Kumrovec ulažu 20 milijuna €

PROSJEČNA CIJENA STAMBENOG KVADRATA JE 11.819 KUNA

Cijene nekretnina neprimjereno visoke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju

2

OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA U LIPNJU

Svatko će moći vidjeti što suci imaju i čime se dodatno bave

3

SVEOBUHVATNO PRIKUPLJANJE PODATAKA O AGRARU

Na popisu poljoprivrede 2020. radit će 3000 ljudi