Ekonomija
30. FORUM POSLOVANJA NEKRETNINAMA

Cijene nekretnina rastu, ali ispod su pretkrizne razine
Objavljeno 4. prosinca, 2018.
Tržište nekretnina se oporavlja, ali cijene su i dalje 15,6 % niže od pretkrizne razine. No, možemo biti optimistični jer je trenutno makroekonomsko okruženje poticajno. Istaknuo je to potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financije Josip Zaher na 30. Forumu poslovanja nekretninama.Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, predstavio je trenutno stanje na tržištu nekretnina.- Cijena stanova u većini slučajeva je u korelaciji s kretanjima BDP-a. Promjene u gospodarstvu određuju trendove na tržištu nekretnina pa se tako rast naše ekonomije posljednjih godina odražava i na rast cijena nekretnina i broja izdanih građevinskih dozvola. Elastičnost ponude stanova na porast cijena u Hrvatskoj je velika, što ukazuje na zdravlje tržišta - kazao je Uhlir, dodavši da podatci pokazuju da je najživlje tržište Zagreba i Splita, građevinska zemljišta prodaju se diljem obale, dok u ostatku Hrvatske prevladavaju transakcije vezane uz poljoprivredna zemljišta."Nedostatak radne snage u građevini također utječe na cijenu proizvodnje, pa i na cijene stanova", poručio je Uhlir.
Damjan Geber iz tvrtke Brigada rekao je da su danas neki od najskupljih kvartova na svijetu oni na koje smo prije samo nekoliko desetaka godina gledali kao na opasne i periferne.
- Taj proces gentrifikacije, što podrazumijeva doseljavanje ljudi s više novca u određeni kvart, čime se mijenja kompletna slika susjedstva, ubuduće će biti još brži - izjavio je Geber, uz napomenu da analiza podataka, poput broja otvorenih ugostiteljskih objekata, može olakšati prepoznavanje gentrifikacije. "Otvaranje Starbucksa u nekom kvartu automatski diže cijenu za 0,5 %", slikovito je objasnio Geber. Na primjeru nekada zloglasnoga njujorškog kvarta Williamsburga prikazao je kako je cijena nekretnina u samo osam godina porasla za 180 %, što je golemi povrat na investiciju. Zdenka Rupčić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike