Regija
U ČEMU SE VOZE LOKALNI ČELNICI U ŽUPANJSKOJ POSAVINI

Gradište nema službeno vozilo, Drenovci ih imaju četiri, najnoviji ima Županja
Objavljeno 22. studenog, 2018.
ŽUPANJA - Vozni park u jedinicama lokalne samouprave na području županjske Posavine prilično je skroman i varira od općine do općine, od Gradišta koje nema niti jedno službeno vozilo pa do Općine Drenovci, koja raspolaže s njih četiri.Općina Gunja ima Peugeot 301, 1.6 diesel, star tri godine. "Automobil je kupljen na leasing na 60 mjeseci, mjesečna rata je oko 1.800 kuna, i to me dočekalo kada sam nakon lokalnih izbora preuzeo novu dužnost", pojašnjava načelnik Anto Gutić. Općina Gunja također ima i Citroen Nemo, dostavno vozilo za potrebe provođenje programa Pomoć u kući. Njime se prevoze korisnici i hrana iz Crvenog križa Županja. Riječ je o donaciji i strogo namjenskom vozilu, koje je stiglo u vrijeme poplava.

Proračunom za sljedeću godinu Općina Vrbanja predvidjela je 120.000 kuna za kupnju službenog automobila. "Postojeće vozilo, Škoda Fabia, staro je već 14 godina, prešlo je više od 320.000 kilometara i više nije toliko sigurno. Potreba za vozilom postoji, svi ga u Općini koriste i odlučili smo u 2019. kupiti novo vozilo, ništa luksuzno. Nastojat ćemo biti maksimalno racionalni i skromni. Vjerojatno će naš izbor ponovno biti Škoda", pojašnjava načelnik Velimir Redl.

Općina Štitar ima Citroen C3 iz 2008. godine i o kupnji novog službenog vozila, ističe načelnik Marko Bikić, uopće se i ne razmišlja. "Smatram da je racionalnije da imamo službeno vozilo nego da se za odlazak na službena putovanja koristimo osobnim automobilima i pišemo putne naloge, što bi Općinu koštalo puno više od stvarnog troška goriva. Mišljenja sam da je službeni automobil iz niže klase vozila, kakav i imamo, gdje je jeftino održavanje, najbolje rješenje za Općinu“, ističe Bikić. U općinskoj upravi Babine Grede, kaže načelnik Josip Krnić, na raspolaganju imaju Opel Mokka star godinu dana.

U Općini Bošnjaci, pojašnjava čelni čovjek Andrija Juzbašić, imaju devet godina star Nissan Qashqai. Redovito se održava, u dobrom je stanju, zadovoljava sve potrebe i u sljedećih nekoliko godina ne planiraju ga mijenjati. Općina Cerna, doznajemo od načelnika Gorana Begovića, nema službeni osobni automobil i za sada ga nemaju u planu ni kupiti. Posjeduju samo dostavno vozilo Peugeot Partner, proizveden 2006., koje su kupili prije tri godine, a najviše ga koristi komunalni redar za potrebe prijevoza radnika i alata. Načelnik i ostali zaposlenici općinske uprave u obavljanju posla koriste se privatnim automobilima.

Gradište je zasigurno jedna od rijetkih općina u Hrvatskoj koja nema službeno vozilo. "Imamo veliku i bogatu poduzetničku zonu, ali siromašan vozni park", slikovit je načelnik Srećko Papac. Dodaje da Općina nema službeno vozilo niti ga planira nabaviti jer smatra da za njime nema potrebe. Gradište je, prema njegovim riječima, mala općina i sve su to, kaže, kratke relacije na kojima se posao bez problema obavlja privatnim automobilom. Smatra da odlazak u Zagreb dva ili tri puta godišnje nije razlog za kupnju službenog automobila.

Grad Županja trenutačno ima dva službena vozila. Opel Insignia proizvedena 2014. godine, kojoj je istekao četverogodišnji leasing, početkom ove godine zamijenjena je novom Insigniom. Kupljena je također na leasing. Vodilo se računa i o ekološkoj strani pa je Grad umjesto dizelaša ovaj put odabrao benzinca. Grad posjeduje i Seat Alteu, koja je kupljena lani kao rabljeno vozilo. Čelni čovjek Županje Davor Miličević ističe da gradonačelnik nije kupio automobil za sebe, jer njemu osobno najmanje treba. Automobil je za potrebe Grada, zaposlenika, gradskih vijećnika, udruga, građana…

Marija Lešić Omerović
U Drenovcima puno korisnika službenih vozila
Općina Drenovci na istoku županjske Posavine, u čijem se teritorijalnom sastavu nalazi pet naselja - Drenovci, Račinovci, Đurći, Posavski Podgajci i Rajevo Selo, na raspolaganju ima ukupno četiri službena automobila. Riječ je o Škodi Fabia proizvedenoj 2004., koja se koristi za potrebe provođenja programa Pomoć u kući. Tu su i Škoda Octavia Ambient iz 2007. godine, Škoda Fabia Classic proizvedena 2010. i najmlađe vozilo, Škoda Octavia Elegance iz 2015. godine. Općinski načelnik Jakša Šestić pojašnjava da Općina Drenovci obuhvaća veliko područje i da su potrebe za službenim vozilima velike i opravdane. Drenovci imaju velik broj proračunskih korisnika - općinsko komunalno poduzeće, poljoprivredno-poduzetnički inkubator, Općinsku narodnu knjižnicu, muzej i svi se oni, uz djelatnike Općine, koriste tim vozilima. Napominje da on osobno, kao načelnik, ne koristi niti jedan službeni automobil.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike