Novosti
POSAO U ČEŠKOJ

Škoda u Osijeku u potrazi za radnicima
Objavljeno 21. studenog, 2018.
Prethodno iskustvo, razina obrazovanja i struka nisu potrebni, kao ni znanje češkog jezika

ManpowerGroup, međunarodna agencija za zapošljavanje, u Hrvatskoj je započela potragu za radnicima za svoga najvećeg klijenta, češkog proizvođača automobila Škoda. Potraga je krenula iz Osijeka, gdje su predstavnici ManpowerGroupe i Škode vrbovali potencijalne radnike u hotelu Osijek, a isti će princip nastaviti do kraja tjedna u Sisku, Karlovcu te Zagrebu. Naime, apetiti Škode su veliki, a za sve je "kriva" najniža stopa nezaposlenosti u EU, koja u Češkoj iznosi samo 2,5 %, zbog čega su i najveće kompanije prisiljene uvoziti radnike.

- U četiri dana želimo pronaći 400 radnika, a kako u proizvodnim pogonima Škode već radi stotinjak Hrvata, kojima su svi iznimno zadovoljni, znamo da smo došli na pravo mjesto. Naime, iako tražimo radnike iz cijelog EU-a, ne želimo otići istočnije, primjerice u Bugarsku i Rumunjsku, jer ondje nemamo dobrih iskustava, a Hrvati s Česima dijele svojevrstan mentalitet, kao i predanost radu te odgovornost - objasnio je Dalibor Zehnal, menadžer za međunarodno zapošljevanje u ManpowerGroupi, svjestan nepovoljne gospodarske situacije i visoke stope nezaposlenosti u RH. Zbog toga, vjeruje Zehnal, u Hrvatskoj će lako pronaći radnike za montažu u cjelokupnom proizvodnom procesu, a najveća je zanimljivost samog natječaja u činjenici da su prethodno iskustvo, razina obrazovanja i struka irelevantni, baš kao i poznavanje češkog jezika. Stoga se svi zainteresirani mogu natjecati za početnu plaću od 1000 eura, koja nakon plaćanja doprinosa, poreza i osiguranja od štete dođe na 22.000 kruna, odnosno oko 850 eura, a veliki dio troškova smještaja pokriva upravo Škoda.

- Život u Češkoj jeftiniji je nego ovdje, a posao u Škodi nudi mnoge pogodnosti. Upravo je to prepoznao i jedan mladi par iz Koprivnice, koji je unatoč završenom fakultetu ondje pronašao sreću, a i moja cijela obitelj radi u pogonu te tvrtke - otkriva prevoditeljica Nada, koja radi u Škodinoj tvornici u Mladoj Boleslavoj na sjeveru Češke.
M.Mandić
ČETRDESETAK ZAINTERESIRANIH
Zbog nadolazećih blagdana i kolektivnih godišnjih odmora, u Škodi nove radnike očekuju tek od 15. siječnja, dok je raniji dolazak potvrdilo pet Osječana, od njih ukupno 40-ak, koliko ih se pojavilo na razgovoru s predstavnicima tvrtke. Prema saznanjima ManpowerGroupe, u Hrvatskoj se očekuje odaziv tristotinjak ljudi, ali ipak se nadaju većem broju zainteresiranih u središnjem dijelu zemlje.
Možda ste propustili...

RAZLIKU ĆE DOBITI UKUPNO 830.122 POREZNA OBVEZNIKA

Porezna uprava: Isplata povrata poreza na dohodak kreće 2. svibnja

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati