Novosti
PREMIJER NA AKTUALCU:

Nema nejedinstva zbog sporazuma o migracijama
Objavljeno 14. studenog, 2018.
Bruna Esih žestoko se obrušila na Andreja Plenkovića zbog Marakeškog dokumenta, a on je njezin istup okarakterizirao populističkim

Globalni kompakt o zakonitim migracijama, poznatiji kao Marakeški dokument, bio je jedna od glavnih tema aktualnog prijepodneva u srijedu u Saboru.


Odgovarajući na pitanje SDP-ova zastupnika Joška Klisovića što je vanjska politika Hrvatske kada se govori o Marakeškom dokumentu, premijer Andrej Plenković je rekao da ni u jednom trenutku u posljednje dvije godine od bilo kojeg aktera nije čuo što je problem u tom dokumentu. "A nisam to čuo, ako hoćete, ni od predsjednice Republike. Osim da je namjeravala ići pa da neće ići. Nisam čuo da je problem nekakva rečenica, neka formulacija ili bilo što u Globalnom kompaktu o zakonitim migracijama. Prema tome, što se mene tiče, tu nema nikakvog nejedinstva", kazao je Plenković. "Što se tiče državne politike o migracijama, bilo zakonitim bilo nezakonitim, ona se bazira na tri točke: spriječiti nezakonite migracije, ispuniti kriterije za Schengen te podržavati sve međunarodne napore bilo da se tiču reguliranja zakonitih, bilo sprječavanja nezakonitih. To je politika Republike Hrvatske i toga se Vlada drži i provodi", istaknuo je Plenković.


Saborska se zastupnica Bruna Esih (Neovisni za Hrvatsku) žestoko obrušila na permijera ustvrdivši da je "odavno pokazao" kako mu sudbina "histeričnih‘ Hrvata nije na listi prioriteta". "Hrvatski narod od vas ne očekuje da budete poliglot, diplomat i ‘supereuromen‘. Od vas očekuje da budete državnik, što znači da budete i sluga i vođa svoga naroda, koji će jednom ipak reći ‘ne‘ ovom tihom i perfidnom ratu objavljenom europskim suverenim nacijama, pa tako i vašoj Hrvatskoj. Vaši sadašnji izbori oblikuju našu budućnost, a u ovom ratu, gospodine premijeru, anemija vam nije opravdanje", rekla je.


Plenković joj je ironično odgovorio kako joj daje "plus u zalaganje na drugom postavljenom pitanju", aludiravši na dosada samo jedno postavljeno zastupničko pitanje na aktualcu. "Dokument o kojem govorite pokušaj je odgovora UN-a na fenomen koji se dogodio u Europi i svijetu 2015. i 2016. godine. Na dokument je jedino stavila svoju rezervu Mađarska", objasnio je Plenković. Nitko od stručnjaka, naglasio je dalje, ne vidi tako dramatičnu bombu, osim određenih aktera i političkih stranaka sličnih po svjetonazoru, koji nastoje na ovoj temi profitirati. Poanta tog dokumenta je regulirati zakonite migracije, ponovio je premijer. Pozvao je Brunu Esih da kaže što je njoj u tom dokumentu problem - osim dojma. Ona je rekla kako nije zadovoljna odgovorom.


SDP-ov Peđa Grbin upitao je premijera kakav je Vladin plan za brdodogradilišta Uljanik i 3. maj i što radnici mogu očekivati. "Radnici su u štrajku, posla i plaće nema, društva su u blokadi. Počela je isplata minimalca, međutim, i vi i ja znamo da je to samo privremeno rješenje. Postavlja se jednostavno pitanje, što sad", upitao je Grbin.
"Osjećam ton prebacivanja odgovornosti i ne izgovarate rečenicu da je ova vlada kao dio sanacijskog programa svojom odlukom u siječnju dala jamstvo od 716 milijuna kuna za restrukturiranje i sanacijski program Uljanika. Od tih 716 milijuna plaću su dobivali cijelu ovu godinu praktički i radnici Uljanika i 3. maj. Niste im to osigurali vi, već ova vlada tim jamstvom", odgovorio je Plenković. "Nemojte na nas prebacivati odgovornost uprave i onih koji su puno bliži tamo. Činimo sve i za kompaniju i radnike i ne dižemo ruke od hrvatske brodogradnje", poručio je Grbinu i pritom mu predbacio što je odbio doći na sjednicu Vlade u Puli, ustvrdivši da je time pokazao veliko nepoštovanje prema Vladi, županiji i Puli. "Tko vam je rekao da je uprava nesposobna? Mi. Tražili smo od vas da reagirate i promijenite upravu. Što ste mi odgovorili na to pitanje? Nećemo", odvratio je Grbin nezadovoljan premijerovim odgovorom i ocijenio kako je obilježje cijelog Plenkovićeva mandata nered, nerad i prebacivanje odgovornosti na druge.
Dijana Pavlović
"TIPIČAN PRIMJER NAJNIŽEG POPULIZMA"
Premijer se nakon aktualca osvrnuo na istup Brune Esih. "Nije me iznenadila. To je već stil te male strančice u kojoj bi se ona u nekim drugim vremenima i drugim zemljama mogla kandidirati za ministricu narodnog prosvjetiteljstva i propagande. Čita pitanje i reakciju na pitanje, što djeluje patetično, a sadržaj je bio neargumentiran", rekao je Plenković novinarima. Pritom je očito aludirao na Josepha Goebbelsa, koji je bio ministar narodnog prosvjećenja i propagande u Trećem Reichu. "Tipičan primjer najnižeg populizma i stvaranja loše atmosfere kod dijela birača, pozivajući se na narod. Ali hrvatski narod je pametan, ima filtre i ne podliježe onima koji stvaraju paniku", rekao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana