Novosti
BIROKRATSKI APSURD

Od banke dobiva opomene za stan koji je prodao još 2003.
Objavljeno 10. studenog, 2018.
Bivši vlasnik stana Daniel Kudro u gruntovnici je ostao upisan kao fiducijarni dužnik

Čak 15 godina nakon što je prodao stan u Osijeku, i s tim stanom više nema nikakve veze, Osječanin Daniel Kudro posljednje dvije godine od Addiko banke dobiva opomene za dug po kreditu koji u toj banci ima kupac nekadašnjeg Kudrina stana.


- Svaki mjesec već dvije godine dobijem opomenu banke za kredit koji je u toj banci uzeo kupac moga stana. Kada sam prvi put dobio opomenu, bio sam šokiran. Odmah sam nazvao banku u Zagrebu, gdje su mi kazali da tu opomenu zanemarim i bacim u smeće. Ali opomene od tada dobivam stalno. U banci su mi poslije kazali da se javim tu u Osijeku, gdje je napravljena pogreška. Javio sam se, ali i dalje stižu opomene. Znam da banci ništa ne dugujem. I sada me to jako uzrujava. Ja sam bolestan čovjek. Stopostotni sam invalid Domovinskog rata i svaki dan pijem šaku lijekova - ispričao nam je Daniel Kudro.
Iz dokumenata koje nam je pokazao vidljivo je da je stan prodao kupcu iz Osijeka 12. srpnja 2003. Ugovoreni kupoprodajni iznos za stan kupac je Kudri isplatio kreditom Slavonske banke i praktično su ispunjene sve odredbe tog kupoprodajnog ugovora. Posrednik u kupoprodaji bila je ugledna osječka tvrtka Ljubek d.o.o., iz koje nam je, odnosno iz agencije Nekretnine Matijević, njezin direktor Marijan Matijević potvrdio tu priču, kazavši kako je Kudro očito žrtva birokratske pogreške.
Objasnio je kako je tada Slavonska banka, čiji je danas sljednik Addiko banka, kao instrument osiguranja umjesto hipoteke primijenila još strožu fiduciju. Fiducija podrazumijeva da se banka uknjižava kao privremeni vlasnik nekretnine, odnosno spominjanog stana, sve dok kupac ne otplati kredit. Otplatom kredita kupac će steći pravo prijenosa vlasništva na svoje ime.
- Međutim, prodavatelj stana Daniel Kudro trebao je biti fiducijski dužnik samo dok ne izda tabularnu ispravu na osnovi koje je fiducijarni vlasnik, odnosno banka, uknjižio svoje vlasništvo. Nakon toga banka je trebala osloboditi prodavatelja stana te obveze. Znači, prodavatelj je dobio novac za prodani stan, dopustio je pravo uknjižbe vlasništva i to je za njega trebala biti završena priča - kaže Matijević.
Matijević je kazao kako je Kudro u nekoliko navrata zbog dobivenih opomena tražio pomoć od njegove agencije.
- Gospodin je naš klijent i naravno da smo željeli pomoći. Pokušao sam osobno razgovarati s odgovornim osobama u Addiko banci, upozoravao na ovaj problem i molio da isprave propust. Ali neuspješno. Na kraju su mi kazali kako sa mnom nemaju o čemu razgovarati jer nisam stranka u postupku - kazao nam je Matijević.
U izvatku iz knjige položenih ugovora vidljivo je da je vlasnik stana Slavonska banka d.d. Osijek. Na naš upit o ovom slučaju iz Addiko banke odgovorili su kako ne mogu niti smiju komentirati poslovne odnose s klijentima. No ono što općenito mogu reći jest to da "upis fiducijarnog dužnika, koji je u ovom slučaju prodavatelj, nije uobičajeni proces prilikom zasnivanja odnosno odobrenja kredita".
"U slučaju kada je fiducijarni dužnik upisan u gruntovnici prilikom odobrenja kredita, isti ostaje upisan sve do kraja otplate kredita s obzirom na to da je fiducijarni prijenos različit upis od samog upisa tereta na nekretnini prilikom zasnivanja zaloga. Znači, fiducijarni prijenos vlasništva različit je od zasnivanja tereta na nekretnini - zaloga, koji teret prilikom promjene vlasništva na nekretnini prati svaku promjenu vlasništva, dok, za razliku od fiducijarnog prijenosa vlasništva osoba na koju je vlasništvo preneseno ostaje upisana na nekretnini do otplate kredita i to je nepromijenjena kategorija. U odnosu na sve sudionike koji su u kreditu, Banka je ovlaštena vršiti naplatu, poštivajući pri tome odredbe ugovora o kreditu te pozitivne propise u Republici Hrvatskoj. U takvim slučajevima temeljem obavijesti od strane involvirane stranke Banka uzima na razmatranje da se pojedine osobe izuzmu od opominjanja ako to nije nužno, što je u ovakvom scenariju izgledan ishod", navode iz Addiko banke. To praktično znači da bi Daniel Kudro uskoro mogao biti lišen stresa i novih potencijalnih opomena ako kupac njegova stana od prije 15 godina ne bude redovito otplaćivao svoj kredit.
Marijan Matijević je istaknuo kako ovaj slučaj nije i jedini te drži da građane koji su prodali svoje nekretnine treba upozoriti na moguće ovakve probleme. Oni se mogu izbjeći tako da građani provjere vodi li ih još uvijek banka kao fiducijarne dužnike i, ako je to tako, da banku upozore ili zatraže brisanje toga.
- Ovo nije jedino loše iskustvo i potpuno razumijem one prodavatelje koji prije realizacije kupoprodaje kreditom banke inzistiraju da im banka napiše izjavu kako će ih odmah nakon izdavanja tabularne isprave brisati kao založnog dužnika na hipoteci ili fiduciji - zaključuje Matijević.
Igor Mikulić
Daniel Kudro

bivši vlasnik stana

S tim stanom nemam ništa, kao ni s kreditom koji je uzeo kupac kako bi mi ga platio. Pogađa me što me maltretiraju tim opomenama. Živim od mirovine, a u tim opomenama za iznos od oko 160 eura navodi se kako banka zaračunava zateznu kamatu i kako će banka pokrenuti postupak prisilne naplate.
Možda ste propustili...

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković