Novosti
SUBVENCIONIRANI STAMBENI KREDITI

Najveći rast interesa za kredite u Slavoniji
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo se 26 posto više mladih nego lani * Stiglo 3033 zahtjeva, a odobreno 2873

U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja predstavljeni su prvi službeni rezultati ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite, a najveći rast zanimanja zabilježen je u Slavoniji i Baranji te Lici.


Natječaj je bio otvoren od 3. rujna do 5. listopada, a ove se godine za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo čak 26 posto više mladih nego lani. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću, ili sagraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili sagraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba. Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti. APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3033, od kojih je odobreno 2873, ili 94 posto od ukupno prijavljenih. Na dopuni je još 141 zahtjev zbog nepotpune dokumentacije. Odbijeno je 12 zahtjeva, a odustalo je njih sedam. Ako zbrojimo subvencije od prošlog natječaja i od ove godine, možemo reći da je u godinu dana više od 5200 obitelji osiguralo svoje stambeno pitanje zahvaljujući ovoj mjeri. Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2900 kuna.
- Ono što me najviše veseli i još je jedan dokaz da je ova mjera sve uspješnija jest da imamo najveći rast subvencija u slavonskim županijama. U Vukovarsko-srijemskoj, gdje su prošle godine bile 44 subvencije, ove godine imamo ih 104 - izjavio je ministar Predrag Štromar.
Osim Vukovarsko-srijemske rast ima i Brodsko-posavska sa 102 % povećanja, zatim Virovitičko-podravska sa 96 % povećanja, pa Požeško-slavonska s 93 %, Ličko-senjska 84 % te Osječko-baranjska županija 78 %. I dalje je najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859, što je na razini prošle godine. Za kupnju ili gradnju kuće povećan je broj subvencija za 60 posto. U iduće dvije godine očekuje se još pet ili šest tisuća obitelji kojima će ova mjera pomoći da kupe stan ili kuću, ili sagrade kuću. Do sada je u obiteljima koje su lani dobile subvenciju rođeno 300 djece.
- Ovom mjerom ne možemo riješiti sve probleme u Hrvatskoj, niti će samo zbog ovoga svi mladi ostati. Međutim, negdje treba krenuti i ovo je samo jedna od mjera. Ono građani od nas očekuju da probleme rješavamo, ne da samo o njima pričamo, a subvencioniranje stambenih kredita konkretna je mjera za rješavanje problema demografije - zaključio je ministar Štromar.
Igor Bošnjak
NOVI NATJEČAJI 2019. I 2020. GODINE
Mladi će se za subvencionirane stambene kredite ponovno moći javiti 2019. i 2020. godine, kada će biti raspisani novi natječaji. Spomenimo i to kako Ministarstvo provodi još jednu mjeru stambenog zbrinjavanja, a to je Program društveno poticane stanogradnje POS. Do sada je prema ovom programu sagrađeno više od 8000 stanova, a u idućem razdoblju u planu je gradnja novih 1000 stanova. Do kraja ovoga mandata Vlade, ističu u Ministarstvu graditeljstva, 20 tisuća obitelji imat će svoj dom zahvaljujući ovim mjerama stambenog zbrinjavanja.
Predrag Štromar

ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Ono što me najviše veseli i još je jedan dokaz da je ova mjera sve uspješnija jest to da imamo najveći rast subvencija u slavonskim županijama. U Vukovarsko-srijemskoj, gdje su lani bile 44 subvencije, ove godine imamo ih 104.
Možda ste propustili...

5,5 MILIJUNA KUNA I 6000 KUNA MJESEČNE RENTE

Frane Lučić sklopio nagodbu s državom

MEĐIMURSKI ŽUPAN MATIJA POSAVEC:

Politici su potrebni ljudi s novom energijom

PROTOKOL O POSTUPANJU U SLUČAJU OBITELJSKOG NASILJA

Zdravstveni djelatnici moraju prijaviti svaku sumnju na nasilje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana