Novosti
KAKO ŽIVE 25-GODIŠNJACI U HRVATSKOJ

Rade u struci, žive s roditeljima
Objavljeno 7. studenog, 2018.
Prosječan 25-godišnjak u Hrvatskoj zaposlen je u struci, spava između pet i sedam sati, više od šest sati dnevno provodi na svom pametnom telefonu, bavi se sportom, informira se online, politički je neutralan, još uvijek živi s roditeljima, ali štedi i planira osnivanje obitelji, pokazalo je istraživanje koje je provela agencija za istraživanje tržišta u Hrvatskoj Hendal.
U Hrvatskoj danas živi oko 49.000 25-godišnjaka. Agencija Hendal obilježava 25 godina rada i u povodu toga provela je istraživanje o životu, navikama i stavovima onih koji su se rodili 1993. godine.
Istraživanje koje je provedeno u listopadu na 172 ispitanika pokazalo je da njih 43 posto još uvijek živi s roditeljima, a svaki treći živi s partnerom. Pritom je 38 posto ispitanika odgovorilo da je financijski samostalno. U svojoj 25. godini vlastitu nekretninu ne posjeduje njih 67 posto, ali je planiraju kupiti. Redovito zato štedi 38 posto ispitanih, a još ih toliko štedi povremeno. Većina njih planiraju brak i djecu - 28 posto ispitanih kaže da će sasvim sigurno stupiti u brak, a 70 posto planira imati jedno ili više djece.
Zaposleno je 57 posto ispitanih 25-godišnjaka, dok se još uvijek školuje njih 26 posto, a 16 posto ih je nezaposleno i u potrazi su za poslom. Svaki drugi ispitanik navodi da je donekle zadovoljan trenutačnim poslom, što je očekivano, budući da je 59 posto ispitanih 25-godišnjaka odgovorilo da rade u struci, a 22 posto ih je reklo da zbog vlastita izbora ne rade u struci. Na pitanje bi li zbog posla preselili u drugu državu, 31 posto odgovorilo je kako možda bi, 30 posto kaže da vjerojatno bi, a 16 posto bi ih preselilo sasvim sigurno. Istraživanje je pokazalo i da 50 posto ispitanih razmišlja pokrenuti vlastiti posao.
U istraživanju 49 posto ispitanih potvrdilo je da uvijek izlazi na izbore, a njih 46 posto pritom nema političkih preferencija. Mlade ne zanimaju političke stranke, ali ni sindikati - 94 posto nije u članstvu ni jedne stranke, a 96 posto nisu članovi sindikata. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana