Novosti
VEĆ TRI DANA GRAĐANI BIHAĆA PROSVJEDUJU ZBOG MIGRANATA

I stotine migranata u BiH prosvjeduju na granici i traže ulazak u Hrvatsku
Objavljeno 23. listopada, 2018.

Skupina od približno 90 ilegalnih migranata napustila je u ponedjeljak smještajni centar nedaleko od Cazina, u sjeverozapadnoj Bosni, u kojemu su boravili, izrazivši namjeru da preko nekih od graničnih prijelaza uđu u Hrvatsku, potvrdio je tijekom popodnevnih sati MUP Unsko-sanske županije.


Glasnogovornica MUP-a Snežana Galić izjavila je kako je riječ o 89 migranata koji su bili smješteni u hotelu "Sedra", a među njima ima žena i male djece. Policija ima informacije kako nitko od njih ne želi ostati u BiH te traže da im vlasti u toj zemlji omoguće nastavak puta prema zapadnoj Europi. "Policija ih prati i za sada nismo sigurni prema kojem će graničnom prijelazu krenuti", kazala je Galić. Migranti iz Cazina zaputili su se prema granici samo nekoliko sati nakon što je oko 200 drugih migranata, a koji su boravili na području Velike Kladuše, stiglo do graničnog prijelaza Maljevac, također tražeći da ih se pusti prema Hrvatskoj. Njima su prolazak zapriječili bosanskohercegovački policajci držeći ih na pristojnoj udaljenosti od granične crte. Nakon višesatnih prosvjeda ti su se migranti postupno počeli vraćati prema Kladuši, gdje borave u improviziranom izbjegličkom centru. U Bihaću su za ponedjeljak navečer zakazani novi prosvjedi građana koji su zabrinuti pogoršanjem sigurnosnog stanja u tom gradu i sve većim dolaskom migranata koji nemaju gdje boraviti.
Policija Unsko-sanske županije u Bosni i Hercegovini nema ovlasti spriječiti dolazak ilegalnih migranata na to područje, no poziva vlasti na državnoj razini na poduzimanje učinkovitih mjera kako bi se njihovo kretanje kontroliralo te kako bi ih se smještalo u odgovarajuće prihvatne centre, priopćili su u ponedjeljak iz sjedišta županijskog MUP-a, reagirajući na sve intenzivnije prosvjede građana Bihaća. Prosvjedi građana u Bihaću počeli su u subotu, nastavljeni u nedjelju i ponedjeljak te najvljeni za sve iduće dane sve dok se ne počnu provoditi mjere kojima će se vratiti sigurnost na ulice tog grada. Iz MUP-a su potvrdili kako su do sada registrirali više od 50 kaznenih djela koje su počinili migranti. Vlasti u Unsko-sanskoj županiji od početka godine registrirale su dolazak više od deset tisuća ilegalnih migranata. U policiji pretpostavljaju kako bi ih trenutačno na širem području Bihaća moglo biti i do tri tisuće, a još četiri tisuće oko Velike Kladuše.H
Policija u Cazinu potvrdila je kako su do sada registrirali više od 50 kaznenih djela koje su počinili migranti.