Novosti
ANKETA O DOHOTKU STANOVNIŠTVA

U opasnosti od siromaštva 26 % Hrvata
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Državni zavod za statistiku objavio je anketu o dohotku stanovništva za 2017. godinu, koja je pokazala da je stopa siromaštva u Hrvatskoj 20 posto, o čega je čak 26 posto stanovništva u opasnosti od siromaštva, a 10 posto je teško materijalno deprivirano, to jest ne može si priuštiti četiri od devet stavki materijalne deprivacije (plaćanje režija, godišnji odmor, telefon, ili TV). Osoba koje žive u kućanstvima s vrlo niskim intenzitetom rada (godišnje odrade manje od 20 posto radno sposobnog vremena) bilo je 12 posto.
Anketa je pokazala i Ginijev koeficijent od gotovo 30 posto, što upozorava na nejednakost u dohocima stanovništva. Kad bi postojala savršena jednakost (tj. kad bi svaka osoba primala jednaki dohodak), tad bi Ginijev koeficijent iznosio 0 posto. Što je vrijednost bliža 100 posto, to je dohodovna nejednakost veća.
Što se susjeda tiče, najvišu stopu rizika od siromaštva imala je Rumunjska, 23 posto, a slijede ju Bugarska, Litva, Latvija, Španjolska, Estonija, Italija i Grčka. U tim zemljama više od petine stanovništva imalo je ukupni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Najnižu stopu bilježi Češka. H
Možda ste propustili...