Novosti
ANTE ŽIGMAN O TRŽIŠTU KAPITALA

Nove tehnologije mogu oživjeti tržište
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman ocijenio je u četvrtak da nove tehnologije i kriptovalute mogu potaknuti oporavak investicijskog tržišta i u Hrvatskoj te da je fintech revolucija nezaustavljiv globalni fenomen koji nudi brojne mogućnosti unaprjeđivanja financijskih usluga i poslovanja.
Na konferenciji Zagrebačke burze i Udruge društva za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava pod nazivom "Izazov promjene", govoreći o temi "Tržišta kapitala deset godina nakon financijske krize: Što dalje?", Žigman je ustvrdio da se tradicionalni dijelovi tržišta kapitala srednje i istočne Europe sporo oporavljaju, da je upitno u što ulagati. "Posljednjih deset godina tradicionalna dionička i obveznička tržišta zemalja srednje i istočne Europe, uključujući Hrvatsku, razmjerno su plitka, slabo likvidna i s malim volumenima trgovanja, a tržišta tih zemalja uglavnom stagniraju na relativno niskim razinama u odnosu prema razvijenim zemljama europske jezgre", rekao je. Ocijenio je da su poslovni modeli investicijskih društava pod pritiskom, da je došlo do smanjenja potražnje za investicijskim uslugama, a time i do smanjenja broja subjekata ovlaštenih za pružanje tih usluga u Hrvatskoj, kao i u zemljama poput Slovenije, Poljske, Slovačke i Češke. "U Hrvatskoj je broj tvrtki koje se bave investicijskim uslugama u deset godina smanjen za 42 posto, a broj investicijskih fondova za čak 77 posto", istaknuo je Žigman.
Potencijalno rješenje za oživljavanje tržišta kapitala Žigman nazire u korištenju novih tehnologija, prije svega tzv. blokchain tehnologije. Njihova upotreba sve više raste, a time se širi i spektar financijskih usluga i proizvoda temeljenih na toj tehnologiji, poput kriptovaluta. Prema njegovim riječima, do kraja rujna 2018. u svijetu je osnovano više od 500 fondova specijaliziranih za investiranje u kripto i BCT, s vrijednošću imovine pod upravljanjem većom od sedam milijarda američkih dolara. Žigman procjenjuje da su u Hrvatskoj u 2017. prihodi od ulaganja u iste usluge i tehnologije prelazili samo 300 milijuna kuna, u čemu je dominiralo trgovanje kriptovalutama. H
Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK REPUBLIKE O UPOZORENJU USTAVNOG SUDA

Milanović: Ovo je priprema za državni udar

ZAŠTITA PRIRODE I OKOLIŠA U MEDIJIMA

Velebitska degenija za najbolje novinarske radove

ODLAZAK BRAČNOG PARA RASPUDIĆ

“Raskol u Mostu bio je samo pitanje vremena”