Novosti
NIŠTA OD REFERENDUMA

Među potpisima bilo je više
od 40 tisuća neispravnih
Objavljeno 17. listopada, 2018.
Koordinatorica Kristina Pavlović tvrdi da je izvješće o prebrojavanju potpisa namještaljka

Ministar uprave Lovro Kuščević izvijestio je u srijedu da ni jedna referendumska inicijativa nije prikupila najmanje 374.740 valjanih potpisa, koliko je bilo potrebno za raspisivanje državnih referenduma o izmjenama izbornog zakonodavstva i ukidanju Istanbulske konvencije.


Građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu uspjele prikupiti potreban broj valjanih potpisa, 374.740, da bi se raspisao referendum, rekao je Kuščević na sjednici Vlade. Prebrojavanje potpisa provela je agencija APIS IT. Istina o Istanbulskoj predala je 390.916 potpisa, ispravnih je bilo 345.942, a neispravnih 44.974. Narod odlučuje za prvu referendumsku inicijativu prikupio je 412.325, od kojih je ispravno 371.450, a neispravno 40.875. Za drugu inicijativu prikupili su 407.835, od kojih ispravnih 367.169, a neispravnih 40.666. Inicijativa Istina o Istanbulskoj zauzimala se za otkazivanje Istanbulske konvencije. Inicijativa Narod odlučuje u prvom se referendumskom pitanju zauzimala za promjenu Ustava tako da se smanji broj saborskih zastupnika, da se ukinu dva mandata srpskoj nacionalnoj manjini i da se broj manjinskih zastupnika smanji na šest. U drugom referendumskom pitanju tražili su da manjine ne mogu odlučivati o vladi i proračunu.
Kuščević je izvijestio da je pri utvrđivanju vjerodostojnosti potpisa utvrđeno da je u sve tri skupine potpisa bilo prekriženih imena, dvostrukih potpisa, nepostojećih ili neispravnih OIB-a, potpisa maloljetnih osoba, kao i preminulih osoba i onih koje nisu hrvatski državljani.
Koordinatorica inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović ustvrdila je kako je izvješće o prebrojavanju potpisa namještaljka jer nije moguće da je bilo čak 45.000 nevažećih potpisa. Dodala je da su i sami maknuli 13 tisuća nevažećih potpisa. Saborski zastupnik HRAST-a Hrvoje Zekanović ustvrdio je kako je riječ o negiranju volje građana i najavio da inicijative idu dalje te da neće reći da su kapitulirale. Rekao je kako je ključno pitanje zašto, ako je sve bilo transparentno i jasno, građanskim inicijativama nije dopušten monitoring.
HNS je podnio kaznenu prijavu DORH-u protiv inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj s ciljem "da se utvrdi kaznena odgovornost i sankcioniraju svi oni koju su sudjelovali u unošenjima OIB-a preminulih osoba i stranih državljana te onih koji su kopirali liste s prošlog referenduma o braku, čime su na najružniji i potencijalno ilegalan način htjeli izboriti gotovo jednako ružan cilj: smanjivati ljudska prava".
Hina/I.M.
Možda ste propustili...