Kultura
IZLOŽBA U ZAGREBU

Simbolizam u vučedolskoj kulturi
Objavljeno 16. listopada, 2018.
ZAGREB
U Arheološkom muzeju u Zagrebu sutra (srijeda, 17. listopada), u 12 sati bit će otvorena izložba "Astralni simbolizam u vučedolskoj kulturi". Ta će se gostujuća izložba u sklopu izložbenog projekta "Povratak u prošlost - bakreno doba u sjevernoj Hrvatskoj", moći pogledati 4. studenoga 2018.
U vremenu između 3000. i 2600. prije Krista, desnu je dunavsku obalu, krajnjeg istoka Hrvatske, zaposjela indoeuropska populacija koja je poznata kao vučedolska kultura. Ona je najbolji europski odgovor na najveći povijesni civilizacijski skok koji počinje s 3000. godinom prije Krista s pojavom prvog pisma i ustrojstvom država. Istodobna je Sumeranima u Mezopotamiji, Starom carstvu u Egiptu ("Doba piramida") i ranoj Troji. Visoki standard vučedolska kultura ispočetka je ostvarivala gospodarstvom vezanim uz stočarstvo, a ubrzo zatim i metalurgijom tzv. protobronce (prirodnom legurom bakra s arsenom ili antimonom). Tvorci su revolucionarnog tehnološkog procesa lijevanja u dvodijelne i višedijelne keramičke kalupe - što je dovelo do prvog serijskog lijevanja metalnih predmeta. Potreba za rudištima bakra rezultirala je ekspanzijom vučedolske kulture iz matične Slavonije i Srijema u široki prostor središnje i jugoistočne Europe (u današnjih 14 europskih zemalja).
Vučedolska kultura s pravom se može smatrati kolijevkom astronomije. Vučedolci su poznavali čak šest zviježđa noćnoga neba prema kojima su se orijentirali u vremenu i na temelju kojih su ustanovili najstariji indoeuropski kalendar. Dugogodišnji istraživač Vučedola i suautor stalnog postava Muzeja prof. dr. sc. Aleksandar Durman, upravo je s jedne posude iščitao astralne simbole i interpretirao ih kao zviježđa koja se pojavljuju na noćnom nebu u određeno doba godine. Izložba je realizirana kao pokretna multimedijalna izložba kojom su na suvremen i zanimljiv način intrpretirani astralni simboli na vučedolskoj keramici. Izložba prezentira prvo piktografsko pismo kojim su se služili Vučedolci, a koje je prof. dr. sc. Durman iščitao s bogato dekoriranih keramičkih posuda. Autori izložbe Astralni simbolizam u Vučedolskoj kulturi su Mirela Hutinec, Aleksandar Durman i Darko Puharić. D.Kć.
Možda ste propustili...

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike