Novosti
PORUKE S VOJNE VJEŽBE VELEBIT

Pogodak "u sridu" - građane
Hrvatske štiti moderna, jaka
i respektabilna vojska
Objavljeno 14. listopada, 2018.

Pozornost na vojnoj vježbi "Velebit 18 - združena snaga" u akvatoriju Dugog otoka privuklo je lansiranje raketnog projektila teškog 758 kilograma, koji je ispaljen s raketne topovnjače "Dubrovnik" i pogodio 30 kilometara udaljen cilj na moru, a ministar obrane Damir Krstičević istaknuo je kako je pokazano da je Hrvatska ratna mornarica spremna ispuniti sve zadaće.


U dijelu vježbe u akvatoriju Dugog otoka u nedjelju, koju je promatrao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, obavljeno je raketno i topničko gađanje ciljeva na moru te gađanje cilja u zraku.
Kapetan bojnog broda Milenko Crljen objasnio je kako je ta raketa od trenutka ispaljivanja do cilja letjela jednu i pol minutu te da ona uništava ciljeve na moru od 200 do 15.000 tona. "Ovim pogotkom pokazano je da Hrvatska ratna mornarica ima sposobnost pogađati ciljeve na moru na velikim daljinama te da je sposobna braniti naše more", rekao je Crljen. Dodao je kako ta raketa ima krajnji domet od oko 90 kilometara.
Na vježbi na moru u akvatoriju Dugog otoka s triju raketnih topovnjača - "Šibenik", "Dubrovnik" i "Vukovar", topovima kalibra 57 milimetara i 30 milimetara gađani su i ciljevi na moru na udaljenosti od sedam i tri kilometra. S raketnih topovnjača demonstrirano je i gađanje cilja u zraku, koji je u brišućem letu na oko 500 metara visine iznad mora vukao MIG-21 na sajli dugoj 1,2 kilometra. Crljen je istaknuo kako je gađanje ciljeva u zraku zahtjevno jer je na raspolaganju samo 15 sekundi za uočavanje cilja, a u roku od 8 sekundi nužno je ispaliti projektil na cilj koji nosi MIG-21 leteći brzinom od 540 kilometara na sat.
Sudionicima vježbe obratili su se premijer Plenković, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov, koji su, čestitajući na uspjehu vježbe, posebno istaknuli pogodak raketom na udaljenosti od 30 kilometara.
"Vježba ‘Velebit 18 - združena snaga‘ najveća je i najsloženija vježba do sada i na njoj se, uz sudjelovanje oko 5500 vojnika, pokazuju sve sposobnosti Hrvatske kopnene vojske, zrakoplovstva, Hrvatske ratne mornarice i specijalnih postrojbi", istaknuo je premijer. Naglasio je kako se tom vježbom demonstriraju "spremnost i snaga Hrvatske vojske i visoko domoljublje i visoka privrženost ciljevima koje u svojem pozivu imaju pripadnici vojske". On je u izjavi novinarima čestitao svim pripadnicima Hrvatske vojske koji sudjeluju u najvećoj integriranoj vojnoj vježbi koju imamo od Domovinskoga rata te pokazuju spremnost HV-a da ide u susret rješavanju brojnih sigurnosnih izazova i zadaća koje se mogu pred Hrvatsku postaviti.
Ministar Krstičević naglasio je kako je "Velebit 18 - združena snaga" najsloženija vježba u Hrvatskoj do sada. "Ovom vježbom na moru pokazali smo kako je Hrvatska ratna mornarica potpuno spremna ispuniti sve zadaće te smo vidjeli njezinu spremnost, snagu i moć, a vidjeli smo i jedno vrhunsko lansiranje raketa i pogodak točno ‘u sridu‘ na udaljenosti od 30 kilometara", istaknuo je ministar Krstičević obraćajući se sudionicima vježbe u akvatoriju Dugog otoka. Prema njegovim riječima, vježbom "Velebit 18 - združena snaga" šalje se poruka hrvatskom narodu i svim građanima Hrvatske da ih štiti moderna, jaka i respektabilna vojska. H
NA POLIGONU GAŠINCI 865 PRIPADNIKA HV-a
Sveobuhvatna vježba svih postrojbi Hrvatske vojske "Velebit 18 – združena snaga", koja se u neprekidnom trajanju od 72 sata provodi na više lokacija u Hrvatskoj, počela je u subotu u vojarni "Josip Jović" u Udbini. Dio vježbe u subotu je održan i na poligonu Gašinci, a tamo je bilo angažirano 865 pripadnika HV-a sa 73 ključna oružna sustava, među kojima su tenkovi, oklopna vozila, minobacački i protuoklopni sustavi te bespilotne letjelice. Prva zadaća na demonstraciji bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapad kroz izvidničke operacije, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bona gađanja sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja. D.Pav.
Damir Krstičević

ministar obrane

NEMA ZATAŠKAVANJA

Ministar obrane Damir Krstičević opovrgnuo je napise portala Index da je zataškao slučaj s prošlogodišnje vježbe na poligonu Crvena zemlja pokraj Knina, gdje je bilo ozlijeđeno osam vojnika i dočasnika te poručio da je sustav reagirao, da o tome znaju svi koji trebaju znati, a i javnost. Rekao je da kao ministar obrane može samo poručiti neka pišu što god žele. "Moja zadaća i odgovornost je graditi sposobnosti Hrvatske vojske, i to činim. Ako se nešto i dogodi i na ovaj vježbi, vojska mora vježbati. To ti je k‘o i u nogometu - događaju se i ozljede. Međutim, ključno je da je sustav transparentan, da se vodi računa o sigurnosti i kroz te vježbe i kroz ostale vježbe i da pazimo uvijek na ljude", istaknuo je.
Možda ste propustili...