Novosti
SPOMEN NA MASAKR U SOTINU

Kuščević: Penavin apel za sankcioniranjem zločina nije grijeh
Objavljeno 14. listopada, 2018.
U spomen na šezdeset osmero Sotinjana poginulih i ubijenih tijekom napada bivše jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi i okupacije Sotina vijence kod spomen-obilježja u središtu toga vukovarskog prigradskog naselja u nedjelju su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Prema riječima predsjednice Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin Biserke Ljubić, u Sotinu je ubijen svaki deseti mještanin, a još uvijek se traga za 18 Sotinjana.
U ime predsjednice RH vijenac je položio i svijeću zapalio umirovljeni general Mladen Markač, u ime Sabora zastupnica Marijana Balić, a Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Na komemoraciji je sudjelovao i ministar uprave Lovro Kuščević, koji je izrazio najdublju sućut obiteljima žrtava, zauzevši se za kažnjavanje počinitelja zločina. Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je da s prolaskom godina opada interes da se žrtve pronađu, a zločinci kazne. Na novinarsko pitanje je li taj susret značio pomirbu s čelnim ljudima stranke, Penava je odgovorio kako "nije ni znao da su se posvađali". "Mislim da nemamo različita mišljenja. Dok sam slušao govore ministara, pitao sam se u čemu je problem", rekao je Penava. Iznenadilo ga je što na prosvjedu nije bilo njegovih stranačkih kolega.
Na pitanje novinara je li u subotu trebao biti u Vukovaru, ministar Medved rekao je da je bio na obilježavanju pokolja mještana Široke Kule. "Ne možemo biti zadovoljni intenzitetom i brojem procesuiranih zločina. Svjesni smo toga i pokraj svih drugih obveza, znamo što je naša odgovornost", rekao je Medved. Kuščević je na pitanje novinara hoće li Penava zbog prosvjeda snositi sankcije, poručio kako svaki apel koji ide k tome da se zločini sankcioniraju nije grijeh. "Država je zakazala, trebala je procesuirati sve ratne zločine", poručio je Kuščević. H
Možda ste propustili...