Kultura
14. DANI MATICE HRVATSKE U VUKOVARSKO-SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Otvorenje posvećeno životu i djelu Josipa Kozarca
Objavljeno 15. listopada, 2018.
Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, domaćin je svečanosti otvorenja

Ovogodišnji, 14. dani Matice hrvatske, u Vukovarsko-srijemskoj županiji održavaju se od 15. listopada do 9. studenoga, a Ogranak u Vinkovcima domaćin je otvorenja. Bit će to večer posvećena životu i djelu Josipa Kozarca (u povodu 160. obljetnice rođenja). U srijedu, 17. listopada, u 20 sati u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić'' promocija je knjige i filma Romana Leljaka Mit o Jasenovcu, dok je u četvrtak u dvorani Ogranka, u 19 sati, predavanje Radomira Jurića Zadar na dlanu, te projekcija kratkog filma Miljenka Dujele i Igora Goića Ranjene crkve u Zadarskoj nadbiskupiji.
U petak, 19. listopada, u Galeriji ''Slavko Kopač'' otvorenje je izložbe Ivana Bogovića, a 24. listopada, u dvorani Ogranka predavanje je Zrinke Šimunović Život i djelo Josipa Runjanina. Obilježavanje 187 godina kontinuiranog rada vinkovačke bolnice, projekcija amaterskog filmskog zapisa Dražena Švagelja Šetnja kroz ratom razrušenu vinkovačku bolnicu 2. i 3. siječnja 1992., bit će 26. listopada, u 19 sati, u dvorani Ogranka.
U nedjelju, 28. listopada, u crkvi sv. Euzebija i Poliona misa je za preminule članove Ogranka, a 30. listopada, u Ogranku promocija monografije Đure Mesića Rodoslovlja obitelji, Pišača/Krbave i Tolića, nekadašnjih stanovnika župe Podlapača. U Galeriji "Slavko Kopač", 8. studenoga, otvorenje je izložbe fotografija Ante Miljka Svjedok vremena Vukovar 1996.-1998., a 9. studenoga, u dvorani Ogranka koncert Vladimira Mlinarića i Jakše Zlatara. M.K.

"Sporedni kolosijek" Zvonimira Tanockog
U Galeriji ‘‘Slavko Kopač‘‘ 5. studenoga bit će otvorena izložba fotografija Zvonimira Tanockog Sporedni kolosijek. Dva dana kasnije, u dvorani Ogranka u 19 sati, održat će se predavanja Hrvoja Vulića na temu Josip i ja, arheologa dva i Maje Krznarić Škrivanko na temu Sretnik prošlosti – Stojan Dimitrijević (u povodu 160. i 90. obljetnice rođenja).

Ulazak na sva događanja u okviru 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i na sve programe koji će se održavati u Vinkovcima, i ove je godine besplatan, poručuju organizatori.
Možda ste propustili...

5. MEĐUNARODNO NATJECANJE SOLOPJEVAČA VERA KOVAČ VITKAI

Komorni ansambl TriOs senzacija natjecanja

PREDSTAVLJEN VODIČ KROZ STALNI POSTAV ARHEOLOGIJE

Ovaj trojezični vodič je i udžbenik

BISKUPIJA I HAZU

Skup o Antunu Kanižliću

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

“CGK11_18” VLADIMIRA NOVAKA U KAZAMATU

Močvarnost kazamatske atmosfere uz Dravu, trsci vraća njezinu prirodnost

2

CIKLUS “LJUDI KOJI SU ZADUŽILI SLATINU”

Pjesnik, novinar, publicist profesor Petar Žarković

3

14. SUSRET GRAD - TO STE VI, POSVEĆEN SINIŠI GLAVAŠEVIĆU

Nastup u gradu najsvjetilijih imena hrvatske medijske humanosti