Sport
KVALIFIKACIJE ZA EP (U-21)

Mladi Vatreni u Puli izvukli vizu za EURO
Objavljeno 12. listopada, 2018.
Nakon pobjede nad Grčkom za potvrdu plasmana na EP-u naša mlada reprezentacija u ponedjeljak mora pobijediti San Marino

Hrvatska će gotovo sigurno treći put u povijesti nastupiti na Europskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine starosti. Nakon Slovačke 2000. godine, kad je na klupi sjedio Ivan Šušak, i Njemačke 2004. godine, kad je savjete sa strane dijelio Martin Novoselac, Nenad Gračan postao je treći izbornik koji će mlade Vatrene odvesti na završnicu europske smotre, koju će od 16. do 30. lipnja iduće godine zajedničkim snagama organizirati Italija i San Marino, gdje će u ponedjeljak protiv amatera morati potvrditi ishođenu vizu.


A za dobivanje vize Hrvatskoj je trebala pobjeda protiv Grčke u ogledu odigranom na pulskoj "Drosini". Do nje su stigli premda nije bilo lako. Držao je Josip Posavec u životu svoje suigrače dok nisu dosegnuli "radnu temperaturu", a onda je u 40. minuti Nikola Vlašić uputio udarac koji je u nogu pogodio stopera Pasalidisa, promijenio smjer i završio u gostujućoj mreži. Grci su od 65. minute imali čovjeka manje, sve nade je ugasio Josip Brekalo u sudačkoj nadoknadi nakon soloakcije.

Posavec čuvar

Malo je nedostajalo da četiri i pol tisuće ljudi okupljenih na "Drosini" već u trećoj minuti doživi hladan tuš, ali sjajni Posavec i greda nisu dozvolili Grcima rano vodstvo. Još je u dva navrata sredinom prvog dijela čuvar mreže Hajduka bio najzaslužniji što se rezultat nije mijenjao. Izabranici Nenada Gračana nikako se nisu uspijevali nametnuti gostima. Trebalo se čekati 29 minuta do prvog domaćeg pokušaja, onog Jakloliševa, koji je završio pokraj vratnice. Prijetila su potom dvojica domaćih stopera čiji su udarci glavom promašili cilj. Brekalo je nogom bio precizniji, ali bilo je to prelagano da bi iznenadilo Kotsarisa, a onda je na scenu stupio Nikola Vlašić. Primio je igrač Evertona na posudbi u moskovskom CSKA loptu, okrenuo se sa svojim čuvarem na leđima i uputio udarac. Lopta je na svom putu pogodila stopera Pasalidisa, promijenila smjer i završila iza leđa nemoćnog grčkog čuvara mreže. U sudačkoj nadoknadi Halilović je iz slobodnog udarca "suhim listom" uputio loptu u same rašlje, ali atraktivna intervencija Kotsarisa nije dopustila Hrvatskoj drugi pogodak.

S igračem više


Koliko je rano vodstvo značilo za mlade Vatrene moglo se vidjeti u drugom poluvremenu. Prijetili su Vlašić i Halilović, a jedini gostujući pokušaj neutralizirao je Posavec te je brzo grčki izbornik Nikopolidis uvidio da mu razvoj situacije na terenu nikako ne ide u korist i odlučio se dvostrukom izmjenom pokušati nešto promijeniti. No što god da je zamislio, brzo je palo u vodu jer je minutu nakon što je na teren poslao svježe snage, drugi stoper Nikolaou neoprezno zaustavio Jakoliša na sredini terena, dovoljno za drugi žuti karton, kojim je ostavio suigrače na cjedilu. Prisililo je to Nikopolidisa na treću izmjenu kojom je osnažio srce obrane, a Hrvatska je s čovjekom više na terenu preuzela kontrolu. Grci više nisu zaprijetili, a točku na i stavio je Brekalo sjajnom soloakcijom u sudačkoj nadoknadi.
Krešimir Lacković
Skupina 1
Tablica

1. Hrvatska*9*7*1*1*27:5*22

2. Grčka*9*7*1*1*24:5*22

3. Bjelorusija*9*4*2*3*11:12*14

4. Češka*9*4*1*4*13:15*13

5. Moldavija *9*2*1*6*8:22*7

6. San Marino*9*0*0*9*1:25*0

Preostali susreti (15. listopada): San Marino - Hrvatska (18.30 sati), Češka - Moldavija i Grčka - Bjelorusija.
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
HRVATSKA* 2 (1)

GRČKA *0

PULA - Stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 4.563. Sudac: Jose Maria Sanchez Martinez – 6,5. Žuti kartoni: Benković, Brekalo (Hrvatska), Nikolaou, Galanopoulos, Karachalios, Kiriakopoulos (Grčka). Crveni karton: Nikolaou (Grčka).

HRVATSKA: Posavec 7,5, Uremović 6,5, Ćaleta-Car 7, Benković 7, Sosa 6,5, Šunjić 6,5, Ivanušec 6,5, Halilović 7 (od 78. Fiolić -), Vlašić 7, Brekalo 7,5 (od 90. Babić -), Jakoliš 6,5.

GRČKA: Kotsaris 6,5, Saliakas 6, Pasalidis 5,5, Nikolaou 5, Kiriakopoulos 5,5, Galanopoulos 5,5, Karachalios 5,5, Limnios 6, Androutsos 5,5 (od 64. Chatzigiovanis 5,5), Lamprou 6 (od 68. Chatzidiakos 5,5), Vergos 6 (od 64. Kotsopoulos 5,5).

IGRAČ UTAKMICE: JOSIP POSAVEC (HRVATSKA)
Možda ste propustili...

OSMINA FINALA KUPA HRVATSKE U KUGLANJU

Očekivani rasplet za slavonsku petorku, dvojac među osam

DESCHAMPS IMA ŠIROK IZBOR ZA ZAMJENU

Kingsley Coman ni sam ne vjeruje u oporavak

Najčitanije iz rubrike