Ekonomija
REZULTATI ISTRAŽIVANJA ESENER-2

Hrvatska u vrhu po nesrećama radnika prouzročenim vozilima na putu na posao i s posla
Objavljeno 11. listopada, 2018.

Najčešći zdravstveni i sigurnosni rizik na poslu u Hrvatskoj očituje se u nesrećama prouzročenim vozilima, a takvih je ozljeda jedna petina u odnosu prema ukupnom broju ozljeda na radu. Kako se ozljede radnika na putu na posao i s posla priznaju u samo tri europske države, Hrvatska se nalazi na samome vrhu. Slijede ih ozljede prouzročenim ponavljajućim pokretima ruku, čiji broj nadmašuje prosjek Europske unije, a takvih je ozljeda jedna petina u odnosu prema ukupnom broju ozljeda na radu, napornim radom ili bolnim položajem, u kojima se ne izdvajamo iz europskog prosjeka. Hrvatska poduzeća češće provode procjene rizika u usporedbi s europskim, međutim one se ne provode na najvišoj razini (u upravi), pa nas takva (ne)osvještenost menadžmenta svrstava negdje pri dnu popisa europskih zemalja. Iako je u našim poduzećima poprilično stresno, stres je ipak manje prisutan nego u većini zemalja Europske unije, a brojke pokazuju da usluge psihologa u poduzećima koristimo mnogo češće od europskog prosjeka.
Rezultati su to Drugog europskog istraživanja poduzeća o novim rizicima i rizicima u nastajanju (ESENER-2), provedenog od Europske agencije za zaštitu na radu (EU-OSHA), koji su predstavljeni na jučerašnjem seminaru u organizaciji Zavoda za unapređivanje zaštite na radu i Hrvatske udruge poslodavaca Regionalnog ureda Osijek.
U sklopu ovog istraživanja provedenog 2014. godine, obrađeno je jedanaest tema: Starenje i zaštita na radu, Prednosti dobre zaštite na radu, Opasne supstance, Upravljanje zaštitom na radu i sudjelovanje radnika, Zaštita na radu i obrazovni sustav, Mikro i mala poduzeća i zaštita na radu, Poremećaji mišićno-koštanog sustava, Nanomaterijali, Stres i psihosocijalni rizici, Žene i zaštita na radu, Mladi i zaštita na radu.
Projekt je predstavila Snježana Štefok, voditeljica Službe za edukaciju, informiranje i međunarodnu suradnju, a o ESENER-u 2 i temama Žene i zaštita na radu, Poremećaji mišićno-koštanog sustava i Opasne tvari govorila je viša stručna savjetnica u Zavodu za unapređenje zašite na radu, Ana Akrap.
- Istraživanje je provedeno je na uzorku od 751 poduzeća. Manjim dijelom preko ‘‘face to face‘‘ intervjua i telefonski, veći dio preko e-maila, te postoje mnoga otvorena pitanja koja se tiču iskrenosti odgovora i slično - rekla je Štefok.
Prezentaciju o sigurnost i zaštiti zdravlja radnika Saponije pri proizvodnji praškastih i tekućih deterdženata održala je Đurđica Kovačević, a o korištenju opasnih kemikalija u pogonu proizvodnje vode za ljudsku potrošnju pričao je Dubravko Pichler iz Vodovoda.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike