Novosti
INSTITUT ZA RAZVOJ OBRAZOVANJA USUSRET SAJMU STIPENDIJA

Prema broju visokoobrazovanih mladih gotovo smo najgori u Uniji
Objavljeno 10. listopada, 2018.

Nizak udjel visokoobrazovanih predstavlja opasnost za daljnji razvoj Hrvatske, upozorava Institut za razvoj obrazovanja, najavljujući 14. Sajam stipendija i visokog obrazovanja, koji će se održati 16. listopada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te 18. listopada na Sveučilištu u Rijeci. Hrvatska se, naime, s 28,7 % visokoobrazovanih u populaciji od 30 do 34 godine nalazi pri samom dnu europskog prosjeka (39,9 %). Lošije su samo Rumunjska i Italija.


Posebno problematičnim vidi to Europska unija koja želi da sve njezine članice do 2020. imaju 40 % visokoobrazovanih. Hrvatska Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije postavila je nešto niži kriterij - za manje od dvije godine dostići udjel od 35 % visokoobrazovanih. U zemlji iz koje u potrazi za poslom odlazi sve više mladih nakon završetka srednje škole, a velik broj ih ne upisuje studije, ili odustaje od studiranja, jer ne može pokriti troškove studija, teško je za očekivati da će se u zadanim rokovima to postići. Prema podatcima međunarodnog istraživanja Eurostudent V, hrvatskog studenta jedna akademska godina košta 30.834 kune, a tu su smještaj, hrana, školarina, materijali i drugi izdatci. Te troškove za 88 posto studenata pokriva obitelj. Samo 27 % hrvatskih studenata uz studij ima posao, a samo 23 % prima nekakav oblik stipendije. U izvješću Eurostudentovog istraživanja, nositeljima obrazovne politike dana je preporuka - razmisliti o povećanju dostupnih stipendija iz javnih izvora. Ministarstvo znanosti i obrazovanja to je lani i učinilo čim je upravljanje resorom preuzela Blaženka Divjak. Od prošle akademske godine povećan je broj stipendija koje Ministarstvo dodjeluje studentima nižeg socioimovinskog statusa – uz 5000 postojećih državnih stipendija, dodjeljuje se i dodatnih 5000 stipendija godišnje prema tom kriteriju. Uvedeno je i 3400 novih državnih stipendija u STEM području. Izvješće Eurostudent istraživanja ocjenjuje također da mali broj stipendija za hrvatske studente dolazi i iz drugih izvora, ne samo javnih.

- Kako bi se stipendijama obuhvatio veći udjel studenata, potrebno je razraditi mehanizme koji bi potaknuli i tvrtke, zaklade i udruge na aktivnije uključivanje u stipendiranje. Prema nalazima ovog istraživanja, stipendije koje dodjeljuju tvrtke, zaklade ili udruge, obuhvaćaju najmanji udjel od 8 % među promatranim izvorima stipendija - ističu u IRO-u, odakle organizacijom Sajma stipendija žele doskočiti rješavanju problema. Tako je jedan od ciljeva Sajma potaknuti što više srednjoškolaca na upis studija. Srednjoškolci, studenti i drugi zainteresirani na jednom mjestu moći će pronaći sve informacije za više od 10.000 stipendija u Hrvatskoj i inozemstvu, a koje će predstaviti više od 30 izlagača. J.Pejaković
Prosječna stipendija manja od tisuću kuna
Prema podacima Eurostudentovog istraživanja prosječan iznos stipendija za studij u Hrvatskoj iznosi 949 kuna mjesečno. Visoka učilišta dodjeljuju najviše iznose stipendija - 1375 kuna mjesečno, slijede hrvatska ministarstva koja u prosjeku dodjeljuju 908 kuna. Najnižim iznosima studente stipendiraju jedinice lokalne samouprave - u prosjeku 765 kuna mjesečno.

Sajam stipendija ove će godine okupiti goste iz čitavoga svijeta - od Njemačke, Austrije, Švicarske, Francuske, Velike Britanije, Danske, preko SAD-a, Kanade do Japana. “Informacijama i savjetima o stipendijama nastojimo motivirati na studij te onima koji već studiraju pomoći da što uspješnije i na vrijeme završe studij. Poslodavci će ove godine pružiti niz primjera kako studenti i nastavnici mogu osigurati veće izglede u pronalasku posla nakon studija”, kaže Ninoslav Šćukanec iz Instituta za razvoj obrazovanja.
Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković