Novosti
MARIJA BISTRICA

Hrvatska vojska, policija i branitelji sudjelovali na Križnom putu
Objavljeno 7. listopada, 2018.

MARIJA BISTRICA - U nacionalnom marijanskom svetištu u Mariji Bistrici hrvatski vojnici zajedno s pripadnicima hrvatske policije i hrvatskim braniteljima sudjelovali su u nedjelju popodne na Križnom putu u sklopu 26. hodočašća, odakle su poslane poruke mira i zajedništva, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Poruke mira i zajedništva poslane su kao 'nit vodilja za daljnju izgradnju domovine', ističu iz MORH-a.

Na Križnom putu sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov uz predstavnike Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva unutarnjih poslova, Vojnog ordinarijata te predstavnike braniteljskih udruga, dodaje se u priopćenju.

 Današnje 26. Vojno hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja kao i članova njihovih obitelji u Svetište Majke Božje Bistričke, održano je na blagdan Gospe od Krunice. Oko 1.100 sudionika Vojnog hodočašća u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i suradnji s Vojnim ordinarijatom u Hrvatskoj, prijepodne je sudjelovati na svetoj misi, koju je predvodio vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan.

 Hrvatski branitelji po mnogočemu bili jedinstveni i prepoznatljivi, pa i po tome što su sa sobom nosili krunicu

"Danas molimo za sve hrvatske branitelje, za naše prijatelje koji su se žrtvovali za današnji mir i slobodu, da nam dragi Bog da snage za zahtjevne zadaće koje su pred nama. Drago mi je da vidim i danas ovo zajedništvo i vjerujem da će biti zajedništvo u molitvi koja nas spaja", izjavio je ranije danas ministar Krstičević.

Ministar branitelja Medved rekao je kako je Vojno hodočašće  iznimno važno još iz vremena Domovinskog rata kada su hrvatski branitelji s bojišta dolazili u Mariju Bistricu, Majci Božjoj nebeskoj, zavjetovali se i iskazivali zahvalnost.

 "Evo i danas Hrvatska vojska, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo branitelja, hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi, članovi obitelji koji su izgubili svoje najmilije, opet dolaze s istim ciljem i molitvom Majci da nam podari i snage i mudrosti kao bismo se mogli nositi sa novim izazovima", rekao je Medved.  Podsjetio je kako su hrvatski branitelji, pripadnici Hrvatske vojske, policije, po mnogočemu bili jedinstveni i prepoznatljivi pa i po tome što su sa sobom nosili krunicu."To je bilo za vrijeme Domovinskog rata, ali i danas tolike godine poslije rata. Uvjeren sam da ćemo tu vjeru prenijeti na naše buduće naraštaje", zaključio je Medved.

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan, koji je predvodio misu, u središte propovijedi stavio je obitelj, a podsjetio je i da se današnje vojno hodočašće održava kada Crkva slavi blagdan Kraljice svete krunice.

 Ujedno je podsjetio na 20. obljetnicu kada je papa, sv. Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. uzdigao na čast oltara blaženog Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa, kardinala, mučenika.(Hina)