Novosti
UKUPNI PRIHOD ČAK 16,6 MILIJARDI KUNA

Carinici su od "švercera" zaradili 26,2 milijuna kuna
Objavljeno 6. listopada, 2018.
Zaplijenjeno 17 milijuna cigareta, 7000 litara alkohola i tisuće lijekova

U prvih devet mjeseci ove godine Carinska uprava ostvarila je prihod od ukupno 16,6 milijardi kuna, što čini oko 20 posto udjela u ukupnim prihodima državnog proračuna Republike Hrvatske. Najveći udio u tome u prvih devet mjeseci 2018. godine čine prihodi od naplate trošarina i posebnih poreza, i to 10,5 milijardi kuna.


Provodeći razne ciljane akcije, u prvih devet mjeseci ove godine, Carinska uprava oduzela je više od 17 milijuna komada raznih vrsta i marki cigareta, 50 tona duhana, 7000 litara alkohola i različitih alkoholnih pića, 800 kilograma različitih vrsta droga, 24.000 komada lijekova, više od 150.000 eura te oko 55.000 komada proizvoda kojima se krši pravo intelektualnog vlasništva. Koliko su više carinici zaplijenili u samo devet mjeseci ove godine svjedoči podatak da su cijele prošle godine zaplijenili 7,1 milijun komada cigareta.
- U prvih osam mjeseci 2018. provedeno je više od 10.000 nadzora. Ukupno je izdano 8000 prekršajnih naloga, podneseno je sto optužnih prijedloga i 19 kaznenih prijava. Ukupno je obračunano više od 26,2 milijuna kuna novčanih kazni - doznajemo iz Carinske uprave.
Na području Područnog carinskog ureda Osijek, koji pokriva pet slavonskih županija, Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku, u razdoblju od siječnja do rujna oduzete su gotovo dvije trećine od ukupne zapljene cigareta i lijekova u Hrvatskoj. Tako je u Slavoniji i Baranji zaplijenjeno 10.137.060 komada cigareta, 18.510 komada lijekova, 459,30 kilograma duhana, 1581 litra žestokih alkoholnih pića i 342 litre vina, 59.321,48 grama marihuane, 536 grama heroina i 5,2 grama kokaina te 489 proizvoda kojima se povrjeđuje pravo intelektualnog vlasništva.
Cigarete i duhan u Hrvatskoj se krijumčare na sve moguće načine, a jedan od bizarnijih zbio se u nedjelju u Zagrebu kada su carinici zaustavili muškarca koji je na biciklu prevozio 2400 komada cigareta i 23 kilograma sitno rezanog duhana bez nadzornih duhanskih markica hrvatskog Ministarstva financija. Protiv prekršitelja izdan je prekršajni nalog u iznosu od 27.000 kuna, kao i zahtjev za naknadni obračun trošarine u ukupnom iznosu od 15.686,40 kuna. Pronađene cigarete i duhan su oduzeti. Na graničnom prijelazu Bajakovo zaustavljen je automobil s austrijskim registracijama u kojem je državljanin Srbije pokušao skriveno unijeti 33.870 komada raznih vrsta cigareta s nadzornim markicama Srbije i Makedonije. Protiv prekršitelja je podnesena kaznena prijava, a cigarete i automobil su mu oduzeti. Obračunan mu je i naplaćen trošarinski dug u iznosu od 28.729,60 kuna, a nakon toga je predan policajcima Postaje granične policije Bajakovo.
Prema analizama, najčešće se krijumčarenje duhanskih proizvoda otkriva na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom. Najviše cigareta otkrivalo se na graničnim prijelazima u Slavoniji na prijelazima Stara Gradiška, Bajakovo, Erdut, Batina, Slavonski Šamac, Tovarnik i Županja. Najveći broj zapljena, prema istim analizama, odnosio se na manje količine cigareta, pri čemu je prisutan i dalje fenomen tzv. mravljeg krijumčarenja. Tako je lani na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, koji su u nadležnosti Područnog carinskog ureda Osijek, spriječeno 113 pokušaja krijumčarenja cigareta i 67 pokušaja krijumčarenja duhana. Pri tome je privremeno oduzeto 246.340 komada cigareta i 187,38 kilograma duhana.
Iz Carinske uprave ističu kako nije kraj njihovim kontrolama, te da su odlučni u zaštiti građana i punjenju državnog proračuna naplatama od krijumčara.
- Želimo napomenuti da su glavni strateški ciljevi i misija Carinske uprave usmjereni na ispunjavanje dvaju ciljeva i to: zaštite financijskih interesa Republike Hrvatske i Europske unije pozitivnim prikupljanjem prihoda s osnove carinskih, trošarinskih i drugih poreznih davanja te zaštita i sigurnost građana Republike Hrvatske, što ponajprije uključuje nadzor prometa i sprječavanje nezakonitog unosa svih vrsta roba - ističu iz Carinske uprave.
Sandra Lacić
SUZBIJANJE SIVE EKONOMIJE
Kako doznajemo iz Ministarstva financija, Zakon o carinskoj službi koji uređuje djelokrug rada, poslove i organizaciju Carinske uprave, utemeljuje i zakonski okvir kojim Carinska uprava pridonosi fiskalnoj i sigurnosnoj stabilnosti države, a posebice kao važna inspekcijska služba pridonosi u sprječavanju i otkrivanju nezakonitih postupanja te suzbijanja "sive ekonomije". Carinska uprava je upravna organizacija u sastavu Ministarstva financija čija je temeljna zadaća primjena i nadzor nad primjenom carinskih, trošarinskih, poreznih i drugih propisa. Carinsku upravu čine Središnji ured, četiri područna carinska ureda, 13 graničnih carinskih ureda i 19 carinskih ureda te 2821 zaposleni službenik.
Najveći udio u prihodima Carine čini naplata trošarina i posebnih poreza
granica
NAJVIŠE SE ŠVERCAJU CIGARETE I DUHAN
Najčitanije iz rubrike