Ekonomija
23. OCJENJIVANJE MEDA U HGK-U ŽK OSIJEK

Stiglo 85 uzoraka meda iz cijele Hrvatske
Objavljeno 25. rujna, 2018.
U Hrvatskoj gospodarskoj komori Županijskoj komori Osijek održano je 23. ocjenjivanje meda. Uvertira je to u tradicionalne Dane meda, manifestaciju koja će, od 5. do 7. listopada, sadržavati niz zanimljivih događanja.
- Dobili smo 85 uzoraka s prostora cijele Hrvatske, od toga je 20-ak pakovina te osam mednih pića. Od medova je i dalje najdominantniji bagremov med, za koji su pristigla 42 uzorka, a dobili smo i 15 uzoraka cvjetnog meda. Ukupno je pristiglo 12 vrsta medova, a prijašnjih smo godina znali imati i 18 vrsta. U usporedbi s prethodnim godinama to je nešto manje uzoraka, na što su utjecale loše vremenske prilike i loša ekonomska situacija. Ukratko, ova godina nije bila najpogodnija za proizvodnju - kaže Ernest Nad, tajnik organizacijskog odbora manifestacije Dani meda i voditelj Odsjeka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u HGK-u ŽK Osijek.
Analizirajući stanje na tržištu meda, Nad je rekao da su proizvođači nezadovoljni niskim otkupnim cijenama koje iznose 14 i 15 kn/kg, a prije su bile 24 i 25 kn/kg, što je gotovo upola manje.
- Uz to, vlada veliko nezadovoljstvo uvozom meda iz Europe i svijeta, s tendencijom rasta, tako da danas tri puta više uvozimo med nego što ga izvozimo. To stvara probleme proizvođačima. Uz to, radi se o manje kvalitetnom medu - kaže Nad. V. Latinović
Možda ste propustili...

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

RECIKLIRAJMO ZA ZEMLJU - I MALE PROMJENE IMAJU VELIK UTJECAJ

Tehnologija i odgovorno poslovanje ruku pod ruku

Najčitanije iz rubrike