Kultura
51. PIF POSVJEDOČIO VJERU U LUTKU

Glavna nagrada predstavi "Vanja", nagrađene Sara Lustig i AUK Osijek
Objavljeno 24. rujna, 2018.
ZAGREB - Međunarodni festival kazališta lutaka 51. PIF, održan u Zagrebu od 15. do 21. rujna, kako je rečeno na svečanom zatvaranju, osvjedočio je vjeru u lutku i ukazao na nužnost prihvaćanja različitosti, a glavna nagrada Milan Čečuk dodijeljena je predstavi "Vanja" ruskog kazališta Karlson Haus iz Sankt Peterburga.
Festival čiji je cilj prikazati različita shvaćanja lutke, nove trendove u kojima se kombinira klasično lutkarstvo sa živom glumom, novim cirkusom i novim tehnologijama, te ukazati na pomicanje i širenje granica lutkarstva, 51. PIF prikazao je ukupno 16 predstava iz gotovo jednako toliko zemalja.
"51. PIF osvjedočio je vjeru u lutku kroz raznovrsnost umjetničkih tehnika, od klasičnog ginjola, preko marionete do animacije predmeta i prostora. Predstave su pokazale svojim porukama potrebu tolerancije i prihvaćanja različitosti, nužne u našem vremenu", rečeno je na svečanom zatvaranju festivala i proglašenju pobjednika.
Međunarodni stručni žiri u sastavu Antonija Bogner- Šaban kao predsjednica, te kao članovi Nina Malikova i Edvard Edi Majaron, posebno je primijetio utjecaj Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na poštovanje lutke kao dijela kazališne umjetnosti. Glavna nagrada Milan Čečuk dodijeljena je predstavi "Vanja" kazališta Karlson Haus, Sankt Peterburg (Rusija), koja je odnijela i nagradu za režiju Alekseju Leliavskom. Za likovnu dramaturgiju u predstavi "Jednostavna priča" Kazališta Lale (Wroclaw, Poljska) nagrađeni su Tomasz Maśląkowski i Antek Maśląkowski, koji su odnijeli i nagradu za glazbu. Predstavi je dodijeljena i Nagrada Tibor Sekelj za najhumaniju poruku.
Natalija Burnos dobila je nagradu za cjeloviti likovni dojam u predstavi "Kaštanka" izvedenoj u suradnji Gradskog kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a Sara Lustig nagradu za kreaciju uloge Kaštanke u toj predstavi.
Ansambl predstave "Pleti mi, dušo, sevdah" nagrađen je za živo i neposredno izvođenje glazbe koja nosi tematsko značenje predstave u izvedbi Akademije za umjetnost i kulturu Osijek. Deniju Šesniću dodijeljena je nagrada za inventivno osvjetljenje predstave "Zamrznute pjesme" Gradskog kazališta lutaka Rijeka, a ansambl predstave nagrađen je za preciznu zajedničku animaciju lutaka. D.Kć.
 
Posebno je naglašen utjecaj Akademije za umjetnost i kulturu Osijek na poštovanje lutke kao kazališne umjetnost
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike