Ekonomija
UŠTEDE U POTROŠNJI

Uređaji za pametno mjerenje plina i u RH?
Objavljeno 21. rujna, 2018.
Uvođenjem pametnih mjerila plina omogućit će optimiziranje potrošnje tijekom godine, kazala je Marija Šćulac Domac

Hrvatska bi od sljedeće godine trebala početi uvoditi uređaje za tzv. pametno mjerenje plina koji u redovitim intervalima registriraju potrošeni plin te podatke automatski šalju isporučitelju preko fiksne ili mobilne mreže, rečeno je jučer na skupu "Pametno mjerenje plina". Na skupu u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) istaknuto je da su prednosti pametnog mjerenja točni podatci o utrošenom resursu odnosno točni mjesečni računi, a ne kao do sada računi s procijenjenom potrošnjom. Uvođenju će međutim prethoditi detaljna analiza o isplativosti uvođenja tih uređaja.
Direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK-a Marija Šćulac Domac istaknula je da će se uvođenjem pametnih mjerila plina otvoriti veća mogućnost optimiziranja potrošnje tog energenta tijekom godine.
"Jedna od najvećih novosti u poslovanju tvrtki koje distribuiraju i opskrbljuju energijom uvođenje je pametnih brojila", rekla je Domac.
Dodala je da pametno mjerenje plina predstavlja novi izazov u odnosu prema postojećim konvencionalnim načinima obračuna i naručivanja te je predmet tehničko-ekonomskih analiza troškova investicija, educiranosti ljudskih resursa i nove europske regulative u sklopu Europske energetske zajednice.
Istaknula je da je plinska regulativa Hrvatske predvidjela da na obračunskim mjernim mjestima tarifnih modela TM 6 do TM 12 mora biti ugrađena oprema za registraciju, pohranu i daljinski prijenos podataka koja omogućuje mjerenje tijekom dana. Obvezna primjena, prema toj regulativi, bila bi od 1. travnja 2019. Prednosti za potrošače bile bi poboljšanje energetske učinkovitosti, stvaranje mogućnosti da svakodnevno prati stanje potrošnje plina i tako racionalnije upravlja potrošnjom. Računi bi, ističe se, bili temeljeni na točno ostvarenoj potrošnji plina pa više ne bi bilo paušala. Ovdje valja napomenuti da potrošači na nekim područjima Hrvatske, kao što je to primjerice u Osijeku, i sada plaćaju samo onoliko koliko plina i potroše a na način da na kraju mjeseca djelatnici plinarskih tvrtki očitavaju potrošnju.
Predsjednik Udruženja opskrbljivača i distributera plinom HGK-a Srećko Ezgeta istaknuo je da je riječ o investicijama koje će na kraju platiti trajni kupci plina tj. industrija i građani. Resorno će ministarstvo, kazao je, nakon analiza odlučiti kada će se ići prema obvezi uvođenja pametnog mjerenja i do koje razine potrošnje. Dodao je da u Hrvatskoj već nekoliko godina postoje pametna mjerenja kod velikih, industrijskih, potrošača. Ta obveza trenutno postoji za potrošače koji troše više od milijun kubika godišnje, a spomenuta regulativa propisuje da se ta razina mora spustiti i prema manjim potrošačima. Zasad se ne zna točno koliki bi to bio trošak za potrošače. Italija inače ugrađuje pet milijuna pametnih mjerila plina godišnje s prosječnom cijenom ugradnje od 200 do 250 eura. Talijani navode korist od 160 eura po mjernom mjestu te uštedu od 3% u ukupnoj potrošnji energije. Zdenka Rupčić/Hina

Do 2020. u EU-u bi trebalo biti oko 45 milijuna ugrađenih brojila
Pet država članica EU-a - Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo - odlučilo se za potpuno uvođenje pametnih brojila plina do 2020. Krajem prošle godine na razini država EU-a bilo je oko 17,3 milijuna ugrađenih brojila, do 2020. trebalo bi ih biti oko 45 milijuna. U 12 država članica rezultati cost-benefit analiza bili su negativni.
U Italiji je je zabilježena korist od 160 eura po mjernom mjestu te ušteda od tri posto u ukupnoj potrošnji energije
Najčitanije iz rubrike