Sport
RIJEKA - OSIJEK

Ako ne ide kroz igru, onda pozovi Petra Bočkaja
Objavljeno 16. rujna, 2018.
Osijek je uzeo bod na Rujevici, a po prikazanom mogao je i više

Osijek je na Rujevici odigrao vrlo dobru utakmicu, uzeo je bod, a bila bi nepravda da je ostao praznih šaka, što se moglo dogoditi jer je bio u rezultatskom zaostataku, ali je nova majstorija Petra Bočkaja iz slobodnog udarca vratila objektivnost u konačni rezultat.


Bijelo-plavi su u većem dijelu susreta bili bolji suparnik, ali su opet platili ceh neefikasnosti, a i jefitno primljenom pogotku nakon vezanih pogrešaka prvo Janže, a onda i neodlučnog Malenice, koji je mogao presjeći prizemni ubačaj Pavelića prije pogotka Hebera. No ono što ohrabruje svakako je način na koji je Osijek odigrao tu utakmicu. Imali su glavu i rep, imali su jasnu ideju kako napasti Rijeku, a to je iznimno važno. Nije osječka momčad došla na Rujevicu nešto braniti, nego je došla igrati i napadati. Bod je zaslužen, a ne bi bilo nezasluženo ni da su uzeli sva tri. No raspoloženi Sluga, jedna sporna situacija i poneki promašaj usmjerili su susret prema remiju.

Osijek bolji

Osijek se postavio baš onako kako je uoči susreta priželjkivao, a vjerojatno i pripremao trener Zoran Zekić. Bio je bolja momčad u tih prvih 45 minuta, pritisnuo je Rijeku visoko, što je u unijelo priličnu nelagodu u njezinu zadnju liniju. Samim time držali su domaćina daleko od svojih vrata, a što na odmor Osječani nisu otišli s rezultatskom prednošću, kriva je realizacija. Nije Osijek imao puno velikih prilika, ali imao je dvije od kojih je bar jednu trebao realizirati. S druge strane, domaćin je zaprijetio samo jednom, što je Malenica uspio neutralizirati. Bijelo-plavi (te večeri crveni, nap. a.) od prve su minute pokazali jasnu želju za igrom i napadom. Time kao da su pomalo iznenadili domaćina, pa su prvi i došli do prilike za pogodak. U 15. minuti Marić je odlično proigrao Mudražiju, koji je došao sam pred Slugu, pokušao ga prebaciti, ali je vratar Rijeke odlično reagirao, odbio taj pokušaj, a nakon toga je Mamić nedvojbeno igrao rukom, ali Jović se nije oglasio. Osijek je u toj situaciji vjerojatno bio ozbiljno oštećen. Rijeka je uzvratila u 22. minuti, kada je Puljić nanizao nekoliko igrača Osijeka i odlično proigrao Hebera, koji se našao oči u oči s Malenicom, ali je i vratar Osijeka odlično reagirao na pokušaj u kojem ga je Brazilac pokušao prebaciti. Slijedilo je razdoblje igre u kojem se obostrano dosta griješilo, Osijek je uzeo mali predah od pritiska na zadnju liniju domaćina, ali se ubrzo opet odvažio krenuti odlučnije, pa je postao opet opasan. U 32. minuti Grgić je pokušao lukavo iskosa s lijeve strane gađati bliži Slugin kut, udarac je završio u vanjskom dijelu mreže. U 35. minuti Hajradinović je pucao s 25 metara, a Sluga je odbio taj udarac. Ipak, najbolju priliku u prvom dijelu Osijek je stvorio u 40. minuti, kada je odigrana lijepa akcija, u čijoj je završnici Hajradinović pronašao Marića, koji je nečuvan pucao s desetak metara iskosa s desne strane preko vrata. Mogao je i morao Osijekov centarfor u toj situaciji biti precizniji. Ostao je dojam nakon tih prvih 45 minuta kako je Osijek bio poduzetniji i bolji, ali to nije uspio pretvoriti u rezultatsku prednost.

Bočkajeva majstorija

Ni u nastavku susreta Osječani nisu promijenili stav. Nastavili su hrabrom i odlučnom igrom. U 54. minuti Bočkaj je ubacio iz slobodnog udarca slijeva, Grgić je bio najbolji u skoku pred vratima Rijeke, ali u tom njegovu udarcu glavom nije bilo ni snage, a ni preciznosti, pa Sluga nije morao intervenirati. I sve što je Osijek dotad dobro napravio srušilo se u 57. minuti. Prvo se Janža zaletio s loptom u nepoznato, izgubio je, Pavlić mu ju je uzeo i odmah poslao prizemni ubačaj u kazneni prostor. Ostao je dojam kako je Malenica mogao to presjeći, ali je ostao ukopan pa je kazna bila neizbježna - na drugoj vratnici u padu je naletio Heber i poslao loptu u mrežu. U toj situaciji Heber se i ozlijedio pa je morao napustiti igru. Osijek je brzo pokušao uzvratiti. I mogao je u 59. minuti, kada je Mudražija dobro proigrao Bočkaja, koji je došao pred Slugu, ali je vratar Rijeke još jednom bio pravovremen i spriječio pogodak. Ipak, pet minuta poslije došao je još bolji "zicer" za Bočkaja. Naravno, radilo se o slobodnom udarcu s 20-ak metara. Bio je iskosa s lijeve strane i netko bi pomislio kako to možda nije situacija za Bočkaja, ali Osijekov majstor slobodnjaka pokazao je kako se to radi. Prebacio je zid i sjajno pogodio prvi kut za izjednačenje. Mogli su domaćini vrlo brzo opet doći u vodstvo. Kada je Escoval nakon udarca iz kuta ostao zaboravljen u kaznenom prostru Osijeka pucao je glavom, ali je Malenica uspio nogom obraniti taj udarac. Rasplamsala se utakmica u tim trenucima. Prijetili su i jedni i drugi. Sluga je obranio pokušaj Marića, a s druge strane isto je učinio Malenica kada je pucao Puljić. Uzavrela je i atmosfera na tribinama u tim trenucima. Osjetilo se kako se u tim trenucima susret lomi. Uzbudljiva je bila završnica susreta, ali ne zbog nekih velikih prilika, nego zbog nervoze koja je zahvatila obje momčadi. Na kraju, rezutlat se nije mijenjao pa je Osijek posve zasluženo s Rujevice odnio bod.
Ivana Liović
RIJEKA - Stadion Rujevica. Vrijeme i teren: pogodni za igru. Gledatelja: 5127. Sudac: Fran Jović (Zagreb) - 6,5. Strijelci: 1:0 Heber (57), 1:1 Bočkaj (64). Žuti kartoni: Grahovac, Lončar, Pavičić (Rijeka), Bočkaj (Osijek). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: PETAR BOČKAJ (OSIJEK)

RIJEKA**1(0)

Sluga 7, Pavelić 6,5, Punčec 6, Escoval 5,5, Mamić 6, Grahovac 5,5 (od 84. Čanađija -), Capan 5,5 (od 67. Lončar 6), Pavičić 6, Puljić 6,5, Heber 6,5 (od 59. Kvržić 6), Gorgon 6

OSIJEK**1(0)

Malenica 6, Grgić 6, Škorić 7, Guti 7, Janža 5,5, Pušić 6,5, Mudražija 6,5 (od 90. Šorša -), Bočkaj 7 (od 84. Ćavar -), Hajradinović 6,5, Henty 5,5 (od 76. Kamenar -), Marić 6
1:0

Pavelić je ubacio prizemnu loptu zdesna, Malenica je bio neodlučan, što je iskoristio Heber i na drugoj vratnici uklizao i pogodio mrežu
1:1

Bočkaj je izveo slobodan udarac s 20-ak metara iskosa s lijeve strane, prebacio je zid i sjajno pogodio prvi kut za izjednačenje
Zoran Zekić

trener NK Osijek

Utakmica je bila vrlo dobra. Bilo je svega, dobrih akcija, prilika i naravno, kada je tempo igre tako visok i pogrešaka. Odradili smo 90 posto onoga što smo htjeli. Dio koji nedostaje vezan je uz bolju završnicu napada. Mogli smo i pobijediti, ali i ovako sam zadovoljan najviše zbog igre koju smo pokazali.
Matjaž Kek

trener NK Rijeka

- Zanimljiv je bio derbi. Osijek je bolje ušao u utakmicu, bio je agresivniji i odlučniji na drugim loptama i zbog toga nam se nametnuo u sredini terena. Drugo poluvrijeme smo se digli, poveli, a onda smo bili nesmotreni. Napravili smo nepotreban prekršaj iz kojeg smo primili pogodak. Po meni je konačni rezultat – objektivan.
Možda ste propustili...

SUSRET OSMINE FINALA KUPA ŽNS-A OSJEČKO-BARANJSKOG

Donjomiholjčani zaustavili NAŠK

U OSJEČKOM PERIVOJU SPREMAJU SE ZA MEĐUNARODNI TURNIR

Osijek Open i ove će godine okupiti brojno i vrlo dobro tenisko društvo

DANI MAČEVANJA U GRADSKOM VRTU

Jako društvo, 400-tinjak nastupa i nova maskota

Najčitanije iz rubrike