Novosti
ILEGALNI MIGRANTI ULAZE IZ BIH

U Hrvatsku opasnim stazama preko planine
Objavljeno 14. rujna, 2018.
Ilegalci često zalutaju u šumskim bespućima, a zima će dovesti do prave drame, upozorava Služba gorskog spašavanja

Europska komisija objavila je prije desetak dana kako se na području BiH nalazi između 3500 i 4000 ilegalnih migranata. Većina ih se smjestila uz hrvatsku granicu, i to oko 2500 u Bihaću, 700 u Velikoj Kladuši i oko 150 u Cazinu.


Stotine migranata koji borave na području Unsko-sanske županije u BiH svakodnevno pokušavaju prijeći granicu, a zbog pojačanog policijskog nadzora s hrvatske strane sada su odabrale rute kroz teško pristupačne i opasne predjele poput planine Plješivice, što ove zime može dovesti do ljudskih žrtava, upozorili su iz Službe gorskog spašavanja u Bihaću. Bihaćki GSS pojedinim je medijima dostavio i snimke kolona migranata koji se šumskim stazama pokušavaju probiti ka Hrvatskoj, upozorivši kako je to već postala masovna pojava. Čelnik bihaćkog GSS-a Ermin Lipović kazao je da već sada dobivaju pozive policije, kojoj se migranti javljaju kada zalutaju u šumskim bespućima.
"Mi ćemo prvi imati problema zbog toga, jer su naši kapaciteti ograničeni i nismo dovoljno opremljeni, a ogroman broj osoba pokušava prijeći granicu. Ovo je samo Plješivica, a što je s Bugarom, Lohovskim brdima, područjem Velike Kladuše", kazao je Lipović, kako ga citira portal Klix. Upozorio je kako u GSS-u Unsko-sanske županije imaju samo trinaest ljudi, a svi oni taj posao obavljaju kao volonteri te da sigurno neće biti u stanju rješavati krizne situacije do kojih moće doći ako veće skupine migranata po zimi i snijegu zalutaju u planinskim predjelima tog dijela BiH.
Od početka godine u BiH je ušlo nešto više od 13 tisuća ilegalnih migranata, a većina ih je tijekom ljetnih mjeseci ipak uspjela nastaviti put prema Hrvatskoj i drugim državama zapadne Europe. U BiH još uvijek nije osposobljen ni jedan stalni centar za smještaj ilegalnih migranata pa većina njih boravi u improviziranim šatorskim naseljima. U tijeku su radovi na prilagodbi napuštene vojarne kod Sarajeva i napuštenog učeničkog doma u Bihaću, a planirana je i uspostava migrantskog naselja kod Velike Kladuše. Prvotno je smještaj migranata planiran u šatorima, koji bi na zimu trebali biti zamijenjeni kontejnerima.
Suprotno podatcima Europske komisije o 3500 - 4000 ilegalnih migranata u BiH, prije nekoliko dana ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da se broj ilegalnih migranata koji borave na unsko-sanskom području znatno smanjio, jer je većina njih uspjela prijeći granicu i nastaviti put prema EU-u preko Hrvatske. Mektić je ustvrdio da ih je sada u Unsko-sanskoj županiji oko 1500.
EK ističe da je u prvih sedam mjeseci u BiH registrirano 11.376 migranta, što je deset puta više nego u cijeloj prošloj godini. Migranti u BiH ulaze preko granice sa Srbijom, uglavnom na području Bijeljine. Unatoč lošim vremenskim i smještajnim uvjetima migranti koji borave uz granicu s Hrvatskom uglavnom odbijaju dobrovoljno preseljenje u azilne centre u unutrašnjosti, a manji dio traži da im se omogući povratak u Grčku kako bi, nakon neuspješnih pokušaja ulaska u Hrvatsku, drugim pravcima pokušali ući u EU.
Dijana Pavlović/H
Možda ste propustili...

U SABORU ŽUČLJIVA RASPRAVA O POREZNIM ZAKONIMA

SDP optužuje za dizanje plaća viših od 17.000 kuna

POVRAT TROŠARINE NA DIZELSKO GORIVO

Prijevoznici će uštedjeti gotovo 300 milijuna kuna

ŠTO DONOSI VEĆI PRORAČUN ZA ZDRAVSTVO

Milijarda dovoljna samo za poslovanje na nuli

Najčitanije iz rubrike