Osijek
GLODAVCI PREPLAVILI SJENJAK

Svim snagama u borbu protiv štakora
Objavljeno 12. rujna, 2018.

Vezani članci

NA SJENJAKU ISPRED BROJA 23 NAJEZDA GLODAVACA

Štakor napao goluba, sutra bi moglo stradati i nečije dijete!

Predstavnici nadležnih upravnih tijela Grada Osijeka, Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, veterinarske službe, Unikoma, Vodovoda i upravitelja zgrada na Sjenjaku 21 i 23 danas će (13. rujna) u 16 sati zajednički provesti akciju uklanjanja štakora, odnosno pokušati znatnije utjecati na smanjivanje njihova broja. Rečeno je to jučer na konferenciji za novinare Gradske organizacije HDZ-a Osijek i vijećnika te stranke u Gradskoj četvrti Gornji grad. Posjetimo, prije nekoliko dana veći broj štakora počeo je napadati golubove, a stanovnici su opravdano zabrinuti da će početi napadati i djecu.
- S obzirom na blizinu škole, vrtića, ali i samog stambenog naselja tražimo najbolje rješenje, što je vrlo bitno za naše sugrađane – rekao je Luka Došen, predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Novi grad i vijećnik te četvrti. Predsjednik GČ Ivan Karalić podsjetio je na sličan slučaj sa štakorima u lipnju 2015. godine pokraj broja 129, što je riješeno zajedničkim djelovanjem nadležnih službi. Očekuje da će se i danas provesti temeljita akcija, a što obuhvaća provjeru prostorija, kanalizacijskih okna i šahtova te postavljanje otrova. Karalić je upozorio da su glodavci u neposrednoj blizini dječjeg igrališta koje je prepuno rupa stvorili podzemnu mrežu gdje se razmnožavaju, a smatra da je potreban i češći odvoz smeća na tom području, što će zatražiti od Unikoma. Na upit o odgovornosti građana, Karalić odgovara:
- Vjerujem da će pozitivna većina utjecati na pojedince koji se ne drže reda – zaključio je Karalić upozorivši na problem i razvoja raznih zaraznih bolesti, što je pojasnio doc. dr. sc. Domagoj Drenjančević s osječkog Medicinskog fakulteta istaknuvši kako su štakori prenositelji više desetaka bolesti, pa i onih koje imaju epidemijski potencijal, poput leptospiroze. Štakori su i prijenosnici virusnih bolesti kao što je hemoralgijska vrućica, a posebno je opasan izravan ugriz.
- To može izazvati tešku, tzv. bolest štakorskog ugriza koja nije bezazlena. Prije nekoliko mjeseci dijete je ugrizeno tijekom igre. Ishod je u pravilu povoljan, no zahtijeva antibiotsku terapiju, pa i hospitalizaciju – rekao je dr. Drenjančević.
Dodajmo tome da je Grad Osijek i jučer ujutro reagirao, odnosno da je tvrtka Cosmosol postavila otrov u rupe koje su potom zatrpane. I tvrtka Vodovod još je jednom obavila provjeru, a Grad i gradske službe već su neko vrijeme aktivni u rješavanju tog problema. M. Mihelić
Marija Mihelić
21 i 23

brojevi su zgrada na Sjenjaku gdje je situacija sa štakorima vrlo ozbiljna i nužno je zajedničko djelovanje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

SVEUČILIŠNI KAMPUS SLIČIO WOODSTOCKU

Ni svibanjska kiša nije mogla
omesti studentsku roštiljadu

3

OSIJEK DOMAĆIN ZBOROVANJA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE

Gamoš: I izviđaštvo je škola za život

oglas