Osijek
NA SJENJAKU ISPRED BROJA 23 NAJEZDA GLODAVACA

Štakor napao goluba, sutra bi moglo stradati i nečije dijete!
Objavljeno 7. rujna, 2018.
Kristić: Nekultura stanovanja je vrlo bitan faktor u traženju krivca za nastalu situaciju

Videosnimka gdje štakor izlazi ispred prodavaonice mješovitom robom na Sjenjaku napada goluba koji pokušava uzeti kruh upućena je ovih dana na e-mailove nadležnih službi, ali i Glasa Slavonije. Tamošnji stanari tvrde da se od štakora ne može živjeti, a čemu u prilog ide i broj štakora na snimci. Inače, riječ je o zgradi na Sjenjaku 23 u blizini dječjeg igrališta i građani su s pravom zabrinuti te poručuju – danas je to golub, a sutra će biti nečije dijete!

 


- Živim u blizini i često dođem s djetetom na igralište ispred te zgrade. Nakon što sam vidjela da iz pukotina izlaze štakori i koliki ih je broj, uopće mi nije bilo svejedno. Štakor lako može ugristi danas moje, sutra nečije dijete i to nije nimalo bezazlena situacija. Vidjela sam i puno rupa na zemlji iz kojih također štakori izlaze, a istovremeno i puno ljudi gdje bacaju hranu za golubove. Čujem da ima čak i stanara koji hranu bacaju s balkona - ispričala je sugrađanka sa Sjenjaka, dodajući da je, čim je vidjela štakore oko igrališta odlučila da ondje više neće voditi svoje dijete.
U navedene je probleme na Sjenjaku dobro upućen i Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka koji kaže kako su službe odradile čak i dodatne mjere za sprječavanje najezde štakora.

 

 


- Na tome mjestu rađena je deratizacija nekoliko puta. Ove srijede, nakon dojave građana, na teren su izišli djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i dostavili nam izvješće. Sporna je zgrada koja je puna vode, podrum je nepristupačan i neuredan, a vanjska je površina puna rupa i ondje je dosta smeća i hrane. Preporučuje se odraditi još jednu deratizaciju i podrumskih prostorija i zelene površine i izdan je nalog za sanaciju terena - kaže Kristić koji je e-mail i preporuke uputio na adresu Vodovoda, Unikoma, Odjela za komunalno gospodarstvo te Zavodu za stanovanje i čeka se očitovanje. Kristić kaže da je pitanje čija je obveza uređenja prostora ispred zgrade, no činjenica je da je nekultura stanovanja vrlo bitan faktor u traženju krivca za nastalu situaciju. Naime, Zavod za javno zdravstvo prije mjesec dana, kaže pročelnik, održao je edukativni sastanak s predstavnicima i suvlasnicima te naglasio da je hranjenje životinja zabranjeno te da je uputno dobro zatvarati kante za komunalni otpad.
- Ne postoji kemijska mjera kojom se broj štakora može svesti na zadovoljavajuću razinu ako je glodavcima dostupna hrana. Nema te deratizacije koja ih može uništiti, a tome u prilog ide i to da je na tome mjestu odrađen veći broj postupaka deratizacije nego što je to uobičajeno - zaključio je Kristić. M. Mihelić

Problem je hrana koju bacaju ljudi
Ivan Karalić, predsjednik GČ Novi grad ističe da je još u svibnju zatražio postupanje svih službi koje su odmah izišle na teren i obavljena je deratizacija, ali i zatrpavanje rupa. - Ovo je jedino mjesto s tim problemom na Sjenjaku. Građani bacaju hranu kroz prozor, hrane životinje, a nakon kiša otvorile su se rupe koja je istjerala štakore na površinu – kaže Karalić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana