Novosti
38,4 MILIJUNA KUNA

DORH podnio žalbu na presudu Trgovačkog suda
Objavljeno 10. rujna, 2018.
Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podnijelo je žalbu na nepravomoćnu presudu osječkog Trgovačkog suda kojom država mora Marku Pipuniću isplatiti 38,4 milijuna kuna koje su mu uskratili. Odvjetništvo je podnijelo žalbu Visokom trgovačkom sudu.
"Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku smatra kako u ovoj pravnoj stvari ne postoje pravne pretpostavke za odgovornost RH, jer nema protupravnosti niti nepravilnog rada tijela za koja RH odgovara. (...) Sukladno tome, predloženo je da drugostupanjski sud, uvažavajući žalbene razloge, preinači i u cijelosti odbije tužbeni zahtjev tužitelja, uz dosuđivanje parničnog troška sukladno specifikaciji koja postoji u spisu uvećano za trošak sastava ove žalbe ili da tu presudu ukine i vrati je prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje", priopćilo je ŽDO Osijek. Marko Pipunić, vlasnik Žito grupe, tužio je državu nakon što mu je Agencija za plaćanja u poljoprivredi uskratila isplatu 126 milijuna kuna iz fondova EU-a. Trgovački sud u Osijeku je 27. kolovoza donio nepravomoćnu presudu kojom se RH nalaže da Pipunićevoj tvrtki Salami Aurea isplati 38,4 milijuna kuna uz zatezne kamate i podmirivanje troška parnice u iznosu od 1,2 milijuna kuna kao naknadu štete za protuzakonitu obustavu isplate sredstava. Pipuniću je Ministarstvo poljoprivrede 2016., kada mu je na čelu bio Davor Romić (Most), obustavilo isplatu iz europskih fondova zbog sumnje u nepravilnosti. Za pokrivanje troškova gradnje tvornica pršuta i suhomesnatih proizvoda Pipunić je tada aplicirao za 126 milijuna kuna.
Agencija je Pipuniću uskratila već dodijeljena sredstva nakon što je utvrđeno da se na natječaj javio s tri tvrtke kćeri Žito grupe, tražeći tri odvojene potpore. I isprva su sve tri dobile potpore. U prijavi pristigloj u Agenciju bilo je navedeno kako je Pipunić tri nove tvrtke osnovao samo kako bi umjetno povećao iznos potpora. Međutim, sud je utvrdio da se ne može zaključiti da je tužitelj "umjetno stvorio uvjete" s isključivom namjerom da maksimizira profit.S.L./D.Pav
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike