Novosti
NOVI POKUŠAJ KRIJUMČARENJA LJUDI U KOMBIJU PREKO HRVATSKE

Vozač iz Srbije teže ozlijeđen, 24 migranta čekaju deportaciju u BiH
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Državljanin Srbije, koji je krijumčario 24 ilegalnih migranta u kombiju srbijanskih registracija preko granice Republike Hrvatske, vozilom je udario službeno vozilo hrvatske policije na području Korenice, a u bijegu pred policijom pao je u kanjon Korane te se teško ozlijedio.
Kako je u četvrtak priopćeno iz Policijske uprave ličko-senjske, službenici Policijske postaje Korenica jučer su u Gornjem Vagancu pokušali zaustaviti kombi vozilo srbijanske nacionalne oznake, zbog osnova sumnje da prevozi strane državljane koji su nezakonito prešli državnu granicu Republike Hrvatske.
Na dane znakove, vozač se nije zaustavio, a za njim je krenula policija u dva službena policijska vozila s upaljenim plavim rotacijskim svjetlima. U bijegu je kombi vozilo više puta udarilo u službeno policijsko vozilo i u ogradu uz obiteljsku kuću, te je u Drežnik Gradu kod kanjona rijeke Korane, vozač kombija iskočio iz vozila i u bijegu od policije pao u kanjon.
Vozač je hospitaliziran u Općoj bolnici Karlovac, gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede opasne po život.
U tovarnom prostoru kombija policija je zatekla 24 strana državljana za koje je utvrđeno da su nezakonito prešli hrvatsku državnu granicu, te će biti procesuirani sukladno Zakonu o strancima, navode iz PU ličko-senjske.
Glasnogovornica PU Maja Brozičević rekla je za Hinu da su u skupini od 24-migranta 12-torica Pakistanaca, sedmorica Afganistancia, trojica Iranci, a dvojica Sirijaca. Dobili su rješenje u povratku u BiH, zemlju odakle su ilegalno ušli u Republiku Hrvatsku i Europski gospodarski prostor, a deportacija će se obaviti u suradnji s policijom BiH.
Ozlijeđi 50-godišnji krijumčar ilegalnim migrantima, koji je smješten na Odjelu intenzivnog liječenja u karlovačkoj Općoj bolnici, u stabilnom je stanju, doznaje se od ravnatelja dr. Ervina Jančića. Ima višestruke ozljede glave i drugih dijelova tijela te se liječi mjerama intenzivnog liječenja, ali više nije životno ugrožen, već se stanje stabiliziralo, rekao je Hini dr. Jančić.
(Hina)
Podjetimo kako je hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova početkom kolovoza demantiralo tvrdnje Službe za poslove sa strancima BiH da je oko 6000 ilegalnih migranata ušlo u Hrvatsku iz BiH od početka posljednje migrantske krize krajem prošle godine, što su ocijenili posve netočnim. Prema njihovim riječima, hrvatska policija je u prvih šest mjeseci 2018. godine zatekla u nezakonitom prelasku 2.639 osoba te ih sukladno zakonskim propisima procesuirala. Također, uspješne su rezultate zabiježili i kada je u pitanju problematika sprječavanja krijumčarenja ljudima, pa je tako ove godine u tom razdoblju uhićeno i procesuirano 245 krijumčara ljudi, a kako vidimo, obje se te brojke stalno povećavaju. Također, ovo nije prvi ovotjedni slučaj s migrantima o kojemu izvještavaju hrvatski mediji. Kao što je poznato, prije nekoliko dana u u šumskom predjelu, u zaseoku Tomići kod Ogulina, na grupu od 12 migranata odronila se stijena, uslijed čega su dvojica od njih i poginula.
Igor Bošnjak/H
2639

osoba uhvaćeno je 2018. u nezakonitom prelasku granice RH
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana