Novosti
PETICIJU POTPISALO 150.000 EUROPSKIH GRAĐANA

Pritisak na agrarnog diva da odbaci sredstva opasna za pčele
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.

Peticija koja poziva multinacionalnu tvrtku Bayer da povuče žalbu protiv odluke Suda EU-a o zabrani neonikotinoida prikupila je više od 150.000 potpisa za samo dva dana, povećavši pritisak na njemačku tvrtku.


Peticiju je pokrenuo SumOfUs, globalna organizacija zagovaranja i online zajednica koja prati velike korporacije. Skupina želi pritisnuti poljoprivrednu tvrtku da povuče svoju žalbu Sudu. Dana 17. svibnja Opći sud EU potvrdio je zabranu triju insekticida zbog uništavanja pčelinjih populacija odbacivši argumente koje su donijeli kemijski divovi Bayer i Syngenta. "Opći sud potvrđuje valjanost ograničenja uvedenih na razini EU-a 2013. protiv insekticida clothianidin, thiamethoxam i imidacloprid zbog rizika koje te tvari znače za pčele", navodi se u sudskoj izjavi. "S obzirom na postojanje novih istraživanja (...) Komisija je potpuno imala pravo utvrditi da je prikladno pregledati odobrenje za dotične tvari", navode dalje.
Bayer je 27. srpnja izjavio kako će se žaliti na odluku Suda jer bi presuda "mogla imati dalekosežne posljedice za sigurnost i predvidljivost odobrenja za aktivne tvari u EU".
"Žaleći se protiv presude, Bayer nastoji osigurati ponovno razmatranje nekih općih interpretacija zakona o zaštiti usjeva sa strane Suda. Ta tumačenja mogu imati važnost izvan ovog konkretnog slučaja, a Bayer vjeruje da nisu pravno utemeljeni ", rekla je multinacionalna tvrtka. Wiebke Schroeder, voditelj kampanje u SumOfUs, kazao je kako je Bayerov pravni potez "duboko uznemirujući pokazatelj korporativne nesmotrenosti".
"Zato je više od 150.000 članova SumOfUs poslalo jasnu poruku Bayerovim čelnicima, gladnih profita: Vaš neumoljivi napad na pčele i druge oprašivače mora završiti." Schroeder je objasnio da su pčele od vitalne važnosti za našu prehrambenu ponudu, pružajući jedan od svaka tri zalogaja hrane koju jedemo.
"No pčele i drugi oprašivači opadaju po katastrofalnim stopama, a neonski pesticidi ključni su krivac. Zato je toliko važno održavanje zabrane EU-a za neonske proizvode. Bayer misli da može prebroditi odluku EU-a tako što će ga povezati sa skupom pravnom akcijom, ali potrošači ih neće dopustiti", izjavili su.
Povjerenik EU-a za zdravstvo i sigurnost hrane, Vytenis Andriukaitis, u intervjuu za Euractiv izjavio je kako je proces u slučaju glifosata i neonske bolesti pokazao da je Komisija donijela "dosljedne odluke" temeljene na znanosti. "Imali smo dokaze povezane s glifosatom i donijeli smo dosljedne odluke. Naravno, naša je poruka bila ‘zajedno s državama članicama‘ i postigli smo većinu glasova. Sada imamo dokaze o izazovima koji se odnose na pčelinju populaciju i neonikotinoidi su vrlo opasni u ovom području, opet smo dosljedni. Nitko ne može kriviti Komisiju da je u rukama nekog lobija."V.Tešija
Pčele su od vitalne važnosti za našu prehrambene potrebe, pružajući jedan od svaka tri zalogaja hrane koju pojedemo.
POTPUNA ZABRANA
Europska komisija odlučila je 27. travanja ove godine nametnuti potpunu zabranu neonikotinoida, nakon što je uspjela postići potrebnu kvalificiranu većinu među državama članicama EU-a. Osamnaest zemalja članica, uključujući Francusku, Njemačku, Italiju i UK, podržalo je prijedlog Komisije za daljnje ograničavanje upotrebe triju aktivnih tvari u pesticidima (Bayerov imidakloprid i clothianidin i Syngentin thiamethoxam). Zemlje koje su glasovale protiv bile su Mađarska, Rumunjska, Danska i Češka Republika, prenosi Euractiv.
Možda ste propustili...