Novosti
IZBORNA KAMPANJA U BIH:

Dodik širi teorije urote, a oporba mu poručuje da je "poremećen"
Objavljeno 10. kolovoza, 2018.
Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini dobila je novi zamah nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio kako njegovi politički oponenti pripremaju "dramatični scenarij" odnosno izgrede u Banoj Luci uoči 7. listopada, na što su mu oni uzvratili konstatacijom da je psihički poremećen te kako bi stoga trebao hitno potražiti liječničku pomoć.
"Čovjek (Dodik) psihički se poremetio i vjerojatno se s ovim više ne može nositi", kazao je u četvrtak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentirajući Dodikove tvrdnje iznesene dan prije kako oporba preko skupine "Pravda za Davida" za 6. listopada u Banjoj Luci, na dan izborne šutnje, planira veliko okupljanje koje bi ugrozilo regularnost izbornog procesa.
Dodik je u izjavi, koju je prenio javni servis RTRS-a, zaprijetio da će pozvati svoje simpatizere da "rastjeraju" prosvjednike koji već mjesecima svakodnevnim okupljanjima pokušavaju prisiliti vlasti da otkriju tko je ubio mladića Davida Dragičevića, koji je pod sumnjivim okolnostima pronađen mrtav u Banjoj Luci u ožujku. "Mi imamo veoma pouzdane informacije o planu koji pripremaju neki iz oporbe, prije svih njihovi prvaci poput Branislava Borenovića. Svima je jasno da postoji njihova jasna koordinacija s okupljanjem u Banjoj Luci s namjerom da se dovedu u pitanje sami izbori", izjavio je Dodik u četvrtak novinarima u Bijeljini objašnjavajući što je točno mislio kada je govorio o uroti koja se navodno priprema.
Borenović je lider Partije demokratskog progresa i ona je sa Srpskom demokratskom strankom okosnica bloka koji je oporba Dodiku i njegovu Savezu nezavisnih socijaldemokrata.
Borenović je Dodiku odgovorio već u srijedu poručivši mu kako priča "budalaštine", a za aktualnog predsjednika RS-a i kandidata za člana Predsjedništva BiH na listopadskim izborima postavio je dijagnozu poput one koju je izrekao Mektić.
"Dodik postaje ozbiljan psihijatrijski slučaj. Predlažem mu hitan pregled", kazao je Borenović da ga je citirao portal Vijesti.
I Borenović i Mektić drže kako je izmišljanje katastrofičnih scenarija rezultat činjenice da Dodiku opada popularnost i da je suočen s mogućim porazom na izborima pa na ovaj način pokušava dodatno mobilizirati biračko tijelo.
Dodik pak tvrdi da su njegova i pobjeda njegove stranke neupitni, a to pokušava dokazati rezultatima istraživanja javnog mišljenja što ih financira SNSD. Prema posljednjem SNSD-ovu istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, za tu bi stranku navodno glasovalo oko 40 posto birača, a za oporbeni blok SDS-PDP oko 30 posto. Dodikova je najnovija teza da ovakvo raspoloženje biračkog tijela zapravo izaziva zabrinutost u međunarodnoj zajednici, koja navodno stoji iza "dramatičnog scenarija" za 6. listopada pa onda sadašnju oporbu u RS-u pokušava iskoristiti za osporavanje očekivane pobjede SNSD-a.
Iz koalicije nevladinih udruga "Pod lupom", koja po uzoru na Gong u Hrvatskoj nadzire pripreme i provedbu izbora u BiH, u četvrtak su upozorili kako je nedopustivo i nezakonito voditi predizbornu kampanju na način na koji se to čini u toj zemlji.
Jedan od čelnika koalicije "Pod lupom" i bivši član Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Vehid Šehić podsjetio je kako se bez ikakvih sankcija krši zakonska odredba koja jasno kaže da se izborna kampanja vodi mjesec dana prije izbora.H
40 %

trenutno dobiva SNSD, ali u istraživanje javnog mnijenja nitko ne vjeruje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana