Novosti
SUD: ODLUKA O ZAKONITOSTI ŠTRAJKA U ČETVRTAK

Avioni Croatia Airlinesa lete, sindikati skeptični
Objavljeno 9. kolovoza, 2018.
Sindikat ORCA u slučaju zabrane štrajka pravdu će tražiti na Vrhovnom sudu

Iz Croatia Airlinesa u srijedu je priopćeno da je i dalje na snazi privremena mjera Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka te u skladu s tim ta kompanija nastavlja obavljati sve planirane letove. Naime, Županijski sud odgodio je donošenje konačne odluke o zakonitosti štrajka u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat Organizacije radnika te tvrtke (ORCA) zahtijevajući otvaranje pregovora o novom kolektivnom ugovoru. Na četverosatnom ročištu u srijedu sud je saslušao svjedoke, a konačnu odluku donijet će u četvrtak, 9. kolovoza, u 12 sati.


Zrakoplovi Croatia Airlinesa tako nastavljaju obavljati letove u sva domaća i inozemna odredišta bez ograničenja. Uprava Croatia Airlinesa naglašava da svoje odnose sa socijalnim partnerima želi uređivati konstruktivnim dijalogom unutar tvrtke, a ne sudskim sporovima, i to bez obzira na njihov ishod. "Zbog zaštite interesa tvrtke i svih zaposlenika, putnika i hrvatskoga turističkog proizvoda još jednom se poziva sindikat ORCA na povratak u kolektivne pregovore, te da svoje zahtjeve svede u realne okvire koji neće ugroziti financijsku stabilnost i održivost budućeg poslovanja tvrtke", poručili su. Uprava CA-a prethodno je upozorila da bi štrajk prouzročio gubitke do 800 tisuća eura po svakom danu štrajka te utjecao na gotovo 7000 putnika samo u prvom najavljenom danu štrajka.
Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote te kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa, poručuju da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu. Branka Sremac iz Uprave Croatia Airlinesa izrazila je nadu da će presuda Županijskog suda potvrditi i osnažiti privremenu mjeru o zabrani štrajka kako bi u vrhuncu sezone to bilo spriječeno. Istaknula je da i Uprava i sindikati imaju svoja očekivanja te da Uprava želi odnose sa svojim socijalnim partnerima uređivati kao i dosad. "Croatia Airlines je tvrtka koja ima dugu povijest kolektivnog pregovaranja, već 15 i više godina kolektivnog ugovora, i htjeli bismo da se to nastavi i da se ovakve konfliktne situacije ne prelijevaju na naše putnike, pogotovo na vrhuncu sezone", rekla je Sremac.
- Mi danas stojimo ovdje umjesto da radimo svoj posao i vozimo putnike. Ne znam tko može biti zadovoljan i optimist time da se raspravljamo o svojim unutarnjim stvarima i materijalnim zahtjevima na ovaj način, pred cijelom javnošću i na Županijskom sudu. Kakav god ishod bio, ja mislim da je to poraz za sve radnike Croatia Airlinesa - smatra Sremac.
Predstavnici sindikata u toj kompaniji uoči objave odgode izrazili su sumnju da će sud donijeti presudu u njihovu korist i dopustiti im štrajk kojim traže sklapanje kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu.
- Očekujem da završi ročište i da sud donese odluku da je najavljeni štrajk zakonit. Međutim, nakon odluke kojom nam je ukinuto osnovno ustavno pravo na štrajk, više ništa ne možemo biti sigurni - izjavio je prije početka ročišta Antonio Čorak, predstavnik sindikata Croatia Airlinesa. Ako sud donese pravorijek da zahtjev za štrajkom nije zakonit, sindikat će, kaže, poštovati odluku suda i neće ići u štrajk. Ako sud pak dopusti štrajk, on bi tehnički najranije mogao početi u idući ponedjeljak. Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš novinarima je izjavio da nije optimističan i da očekuje da će biti donesena presuda protiv sindikata. "U principu, presuda o zakonitosti štrajka trebala bi biti tehnička i odnositi se na to jesu li ispunjeni preduvjeti za najavljeni štrajk, a ljudi se upuštaju u to da prosuđuju jesu li zahtjevi sindikata zakoniti. Preduvjeti su ispunjeni - mirenje kao i najava štrajka, po meni nema problema, no čini mi se da neće biti tako", rekao je Kiš, ističući da je država kao poslodavac brinući se za turističku sezonu zaboravila na one ljude koji rade. Tvrdi kako zaposlenicima Croatia Airlinesa više-manje prava ne rastu, ona su mala, a nitko ne želi s njima sjesti i razgovarati što ih muči da se to riješi nego se manipulira.
- Mogu reći da prepoznajem rukopis koji se čita iza, to je meni dosta poznat rukopis, a uprava je kroz nekoliko svojih postupaka pokazala da je beskrupulozna i nemoralna zato što se u prethodnoj tužbi koristila nedopustivim pravnim sredstvom protiv sindikata - kaže Kiš.
Igor Bošnjak/H
Krešimir Devčić glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu

RADNICI ISTI TREN MOGU NAJAVITI ŠTRAJK AKO SUD ODLUČI DA JE ZAKONIT

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić u srijedu je izjavio da radnici Croatia Airlinesa isti tren mogu ponovo najaviti štrajk ako Sud u četvrtak donese odluku da je štrajk, koji je najavio sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA), zakonit. Odluka da je štrajk zakonit istovremeno znači i automatsko stavljanje izvan snage privremene mjere o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu, koju je sud donio u utorak, odnosno isti čas može se ići u štrajk, izjavio je Devčić nakon ročišta na kojemu su svjedočili predstavnici socijalnih partnera u Croatia Airlinesa. U slučaju pak da sud prihvati tužbeni zahtjev Uprave Croatia Airlinesa i utvrdi da se radi o štrajku koji je nezakonit, onda i dalje ostaje na snazi privremena mjera zabrane štrajka do pravomoćnog okončanja postupka, pojasnio je Devčić. Pravomoćno okončanje postupka podrazumijeva da stranke dobiju sudsku presudu te da u roku od osam dana konzumiraju pravo na žalbu, o kojoj u konačnici odlučuje Vrhovni sud.
BUTKOVIĆ: NEPOTREBNO JE IĆI U ŠTRAJK
Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je u utorak kako smatra da štrajk u Croatia Airlinesu ne bi bio u interesu tvrtke ni radnika te je pozvao Upravu i sindikate da sjednu za stol, a odbacio je optužbe sindikata koji su ga prozvali da je vršio politički pritisak na sud. "Našli smo se u nepotrebnoj situaciji, što govorim od samog početka, jer u najboljoj turističkoj sezoni, kada Croatia Airlines bilježi rast broja putnika i rast prihoda - u šest mjeseci broj putnika porastao je za pet posto, prihod za dvet posto i smanjuje se gubitak tvrtke - nepotrebno je bilo ići u štrajk", rekao je Butković. Prema njegovim riječima, jedino rješenje i jedini izlaz koji se nudi za Croatia Airlines je pronalaženje strateškog partnera i u tom je smislu Vlada vratila tu tvrtku na popis tvrtki od strateškog interesa, "a i u nacionalnom programu reformi piše da će se s počekom 2019. finalizirati taj posao."
9 %

iznosi rast prihoda Croatia Airlinesa u turističkoj sezoni
Možda ste propustili...

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

STATISTIKA TRŽIŠTA RADA

Prosječno 1,6 milijuna zaposlenih