Osijek
ZAVRŠENA KIPARSKA KOLONIJA ERNESTINOVO

Uz Smotru zaprega i konja skuhali čobanca za više od 600 ljudi
Objavljeno 6. kolovoza, 2018.
Nakon devet dana druženja, umjetničkog stvaralaštva, sportskih i gastronatjecanja, manifestacija 45. Kiparska kolonija Ernestinovo 2018. godine u nedjelju je završena u revijalnom tonu. U Parku skulptura u središtu Ernestinova održano je natjecanje u kuhanju čobanca, a na obližnjem školskom igralištu održana je konjička manifestacija.
Pod pokroviteljstvom Općine Ernestinovo Konjički klub Slavonija i Baranja Ernestinovo organizirao je Smotru okićenih tradicionalnih svatovskih zaprega, Revijalnu vožnju i Natjecanje u teklićkom jahanju. Darko Čelik Čaruga nije krio zadovoljstvo brojem odazvanih sudionika, ali i posjetitelja koji su došli pogledati gizdave konje. "Nekada je konj u selu služio za težak rad, a sada je on samo ponos nas konjouzgajatelja. Svi skupa veselim se ovakvim manifestacijama, ali i zato što još uvijek ima ljudi koji unatoč velikim troškovima uzgoja i držanja konja ustrajavaju u tome. Oduševljenje ljepotom konja, ali i zaprega, nisu krili ni Bojan Bodražić, direktor osječkog Zavoda za stanovanje, koji je bio u žiriju i ocjenjivao zaprege i konje, a ni općinska načelnica Marijana Junušić. Njih dvoje uručili su dio nagrada konjogojcima, a podijeljen je velik broj pehara za razne kategorije.
Usporedno se u Parku u kuhanju čobanca okušavalo četrdesetak ekipa kuhara. Marin Adon Juginović, vlasnik Caffe bara Ozzy Ernestinovo i organizator Čobanijade, kaže kako je ovo bila 7. po redu Ernestinovačka čobanijada. Svi su natjecatelji poveli svoje goste, ali za sve posjetitelje, a kojih je bilo više od šest stotina u cijelom Parku skulpura, skuhan je dodatno u velikim kazanima poseban čobanac koji je podijeljen besplatno, kao i svake godine, pa tako nema onoga tko je u Ernestinovu boravio u nedjeljno poslijepodne i večer, a da je ostao gladan. Sve vrijeme svirala je glazba uživo, riječ je o glazbenicima nekadašnje grupe Walt iz Osijeka, iz 70-ih godina prošloga stoljeća, pa im je na repertoaru bilo svega, jer nema što oni nisu znali odsvirati i zabaviti tolike goste u Ernestinovu.
Pohvale idu svim kuharima, jer su, kaže Siniša Stražanac, koji je bio u ocjenivačkom sudu, dobro kuhali, no ipak netko mora biti najbolji. Nagrađeno je prvih pet mejsta: tako je prvo mjesto osvojila ekipa Aljoša i Zix, drugo caffe bar Fun Ernestinovo, slijede Kumovi, krčma Udičarski dom te Hrvoje Crnić. D. Pejić
Pohvale svim kuharima, jer su, kaže Siniša Stražanac, svi dobro kuhali, no ipak netko mora biti najbolji
Najčitanije iz rubrike