Novosti
PROSLAVA 23. OBLJETNICE “OLUJE” U KNINU

Suradnja i dobrosusjedski
odnosi trebaju se temeljiti
na suočavanju s prošlošću
Objavljeno 5. kolovoza, 2018.
Premijer i predsjednica poslali su poruke građanima, Hrvatima u BiH, ali i susjedima

Premijer Andrej Plenković rekao je u nedjelju kako nam "Oluja" i vrijednosti Domovinskog rata trebaju i danas biti poticaj u izgradnji snažne i uspješne Domovine, poručivši kako se danas zalažemo za suradnji i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi.

 

 


"Hrvatska je bila velika u pobjedi pa je još 1996. godine pružila ruku pomirbe kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Danas se zalažemo i za suradnju i dobrosusjedske odnose koji se moraju temeljiti na istini, pomirbi, odgovornom suočavanju s prošlošću i pravdi. To podrazumijeva i pronalazak odgovornih za sva kaznena djela počinjena tijekom rata. Međutim, nespremnost nekih da se suoče s prošlošću samo odgađa istinsku pomirbu, a iskreno preuzimanje odgovornosti npr. omogućilo je primjerenu i trajnu pomirbu između Francuske i Njemačke i stvorilo snažan temelj današnjeg EU-a", istaknuo je Plenković na proslavi 23. obljetnice "Oluje" u Kninu. Naglasio je kako je "Oluja" u samo nekoliko dana gotovo u cijelosti poništila učinke petogodišnje okupacije Hrvatske započete u kolovozu 1990. i vojnički porazila velikosrpsku politiku režima Slobodana Miloševića.

Dostojan život

"Zahvaljujući ‘Oluji‘ hrvatsko je vodstvo, uz pomoć UN-a kasnije i uz mnogo snažniji položaj, osiguralo mirnu reintegraciju Vukovara i cijelog hrvatskog Podunavlja, čime je 1998. konačno ostvarena cjelovitost hrvatskog teritorija", istaknuo je. Također, podsjetio je, strateška promjena odnosa snaga koju je donijela "Oluja" omogućila je slom opsade Bihaća, oslobađanje velikog dijela BiH te u konačnici "Oluja" je omogućila i potpisivanje Daytonskog i Pariškog mirovnog sporazuma za BiH.
Plenković je poručio i da je modernizacija Hrvatske vojske i policije, kao jamca sigurnosti zemlje i njezinih stanovnika, obveza svake odgovorne vlade. Stoga je, naglasio je, nabava izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak strateški važan korak koji će nam omogućiti da Hrvatska bude još sigurnija i da još bolje možemo odgovoriti sve ozbiljnijim sigurnosnim izazovima našeg vremena. "Izbor izraelskih F-16 Barak aviona, s američkom tehnologijom, golem je korak za sigurnost hrvatske države i hrvatskog neba za sljedećih 30 godina", naglasio je Plenković pozdravivši izraelske i američke partnere koji su današnjim sudjelovanjem uveličali proslavu "Oluje". Plenković je poručio i da odlučnost hrvatskih branitelja u borbi za slobodu Hrvatske svima nama treba biti stalan putokaz prema izgradnji uređenijeg i naprednijeg društva - društva jednakih mogućnosti za sve, a koje štiti slabije. "O tome ne bismo mogli ni pomišljati da nije bilo ‘Oluje‘", istaknuo je.
Dodao je kako danas na tim temeljima gradimo domovinu koja našim obiteljima treba omogućiti da ostaju u Hrvatskoj uz dostojan život, dobro plaćen posao i moderno obrazovanje za djecu i mlade. "Gradimo Lijepu Našu u kojoj se stvara i privređuje te odgovorno upravlja. Gdje se poštuje svoje i štite nacionalni interesi. Gdje se potrebite socijalno uključuje i razvija konkurentno gospodarstvo. Gdje se institucije osnažuju kako bi provodile hrvatske zakone. Gradimo Hrvatsku u kojoj politikom istine i pomirbe poštujemo sve žrtve, jamčimo prava svim našim manjinama i nastojimo postići široki konsenzus o bitnim društvenim pitanjima", naglasio je. Poručio je i kako želimo izgraditi društvo u kojemu podjele zamjenjujemo dijalogom i međusobnim uvažavanjem. Naglasio je i neka nam "Oluja" i vrijednosti Domovinskog rata - domoljublje, odlučnost i optimizam, budu trajna inspiracija u izgrađivanju moderne Hrvatske kako bismo okrenuti budućnosti i s vjerom u uspjeh zajedno izgradili Hrvatsku kakvu svi sanjamo. "Takva Hrvatska bit će najveći spomenik svima onima koji su ugradili svoje živote u našu slobodu", istaknuo je.
Plenković je rekao i kako nam sloga, ustrajnost i požrtvovnost koju je hrvatski narod tada pokazao trebaju i danas biti poticaj da nastavimo predano raditi u izgradnji snažne i uspješne Domovine. Podsjetio je i da je Vlada prošle godine na sjednici u Kninu predložila Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je i usvojen u Hrvatskom saboru. Naglasio je kako Hrvatska time iskazuje dužno poštovanje prema hrvatskim braniteljima, a poboljšavanje njihova položaja postiže se povećanjem proračuna za Ministarstvo hrvatskih branitelja čime se i šalje poruka kako štite dignitet hrvatskih branitelja.
Roditelj poginulog branitelja pripadnika "Gromova" Stjepan Cumbaj poručio je kako se s ponosom sjećaju svoje djece kada vide kako njihova hrabrost i domoljublje nije zaboravljeno te da ih njihov narod poštuje. Istaknuo je kako tuga i praznina prati njega i sve druge koji su ostali bez članova obitelji, ali ih tješi to što je narod za koji su živjeli slobodan te dok god živi Hrvatska i oni će živjeti. Cumbaj je rekao i da su branitelji dokazali da se sve može postići kada ih vodi čista ljubav prema Domovini.
Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović poručila je u nedjelju u Kninu da se Domovinski rat i hrvatski branitelji ne smiju zaboraviti te da se vrijednosti domoljubnog zajedništva moraju prenositi budućim naraštajima, jer je to ključ uspješne izgradnje hrvatskoga društva, cijele države i bolje budućnosti građanima i budućim naraštajima.
Izgradnja sigurnosnog sustava

Naglasila je da su pred Hrvatskom sada novi izazovi, a prioritet je pravednija izgradnja društva i stvaranje boljih uvjeta za život svih hrvatskih državljana. "Zadovoljan građanin najveća je snaga društva i države, a snažna država uvjet je sigurnosti u suvremenom svijetu punom dinamičnih sigurnosnih izazova u promjenjivom bližem i širem sigurnosnom okruženju", poručila je Grabar-Kitarović. Istaknula je da je stoga izgradnja učinkovitog sigurnosnog sustava domovinske sigurnosti jedan od nacionalnih prioriteta koji moramo ostvariti kako bismo osigurali sigurnost i stabilnost sustava i bili spremni odgovoriti na sve moguće sigurnosne izazove i prijetnje. Naglasila je da će Hrvatska podupirati europski put BiH, "ostajući privržena razvoju najboljih mogućih međusobnih odnosa, što pretpostavlja i čvrstu potporu zahtjevima Hrvata za punom ravnopravnošću u ostvarivanju legitimnih nacionalnih prava." To, dodala je, uključuje i potporu svim izbjeglim i protjeranim Hrvatima izvan BiH u ostvarivanju njihovih političkih, imovinskih i drugih prava. Osvrnuvši se na uspjeh srebrnih hrvatskih nogometaša, Grabar-Kitarović je poručila da to pokazuje koliko možemo kad smo složni i jedinstveni. Ustvrdila je da hrvatski narod ima pobjednički mentalitet, ali i kazala da joj se ponekad čini "da sami sebi ne priznajemo koliko potencijala imamo i koliko toga smo postigli."

"Činjenica je da Hrvatska igra iznad kategorije male zemlje, i to ne samo u nogometu. Moramo stoga osloboditi te svoje velike kreativne energije, dati prostora razvoju, otvoriti prostor mladima da naša sloboda konačno prodiše. Bit će to najveći dar zahvalnosti svim dionicima ove velike pobjede", poručila je predsjednica.
Hina/Vuk Tešija
Srpska diplomacija reagirala na izraelske F-16 iznad Knina

 

Dva izraelska borbena aviona F-16 u formacijskom letu s dva hrvatska MiG-a 21 preletjela su u nedjelju iznad Kninske tvrđave u sklopu svečanog programa.

Borbeni avioni Države Izrael i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poletjeli su iz 91. zrakoplovne baze Pleso u Zagrebu, gdje su izraelski F-16 pristigli prije tri dana kako bi zajedno s hrvatskim MiG-ovima sudjelovali u ovogodišnjoj proslavi VRO-a “Oluja”, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH. No, to se nije svidjelo Srbiji, pa je njihov veleposlanik u Izraelu Milutin Stanojević izjavio za “Times of Izrael” kako je “Srbija duboko razočarana zbog sudjelovanja izraelskih pilota i borbenih aviona u obilježavanju operacije ‘Oluja’ u Hrvatskoj.” Stanojević je ocijenio da sudjelovanje Izraela u proslavi hrvatske pobjede “nije prijateljska gesta prema Srbiji”, prenosi Tanjug. Kako navodi “Times of Izrael”, izraelske oružane snage su u priopćenju objasnile svoje sudjelovanje u događaju, navodeći da su borbeni avioni u Hrvatskoj raspoređeni u okviru sporazuma o vojnoj suradnji i da je njihovo sudjelovanje dio “strateške suradnje između dviju zemalja”.

Bez policijskih intervencija
Kninska policija procjenjuje da je proslavi Dana pobjede nazočilo oko sedam tisuća ljudi, dok je hitna pomoć u kninskoj Općoj i veteranskoj bolnici “Hrvatski ponos” zaprimila dva pacijenata. “Sve je bilo mirno i dostojanstveno. Policija nije imala nikakvih intervencija”, rečeno je u PU šibensko-kninskoj. U hitnom prijemu kninske bolnice zaprimljena su dva pacijenta - zbog kardioloških i želučanih problema. Prošle godine se u Kninu tijekom obilježavanja akcije “Oluja”, prema policijskim procjenama, okupilo oko osam tisuća ljudi.
Jandroković: Pobijedili smo jer smo imali viziju u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako je prije 23 godine podizanjem hrvatskog stijega na Kninskoj tvrđavi, kada je simbolički označen kraj Domovinskog rata, dovršeno ono što je hrvatski narod oduvijek želio: uspostavu slobodne, neovisne, suverene i demokratske Hrvatske. “Sve o čemu je hrvatski narod godinama sanjao na kraju se ostvarilo. Taj san teško je izboren jer su za današnju Hrvatsku, njezin mir i slobodu mnogi životi morali nažalost nepovratno nestati - životi naših branitelja i naših ljudi, ali kao što je rekao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, pod čijim vodstvom smo stvorili hrvatsku državu i pobijedili u Domovisnkom ratu, svaka nesebična žrtva pro patria nije nikada uzaludna”, rekao je Jandroković na središnjem obilježavanju Dana pobjede. Predsjednik Sabora ocijenio je da smo u Domovinskom ratu pobijedili zato što smo imali jaku nacionalnu svijest o povijesnom trenutku obnove vlastite države te viziju u kakvoj Hrvatskoj želimo živjeti.
U Vukovaru položeni vijenci

Brojna izaslanstva u nedjelju su položila vijence i zapalila svijeće na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskoga rata u Vukovaru u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja. Vijence je položilo izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem, Grada Vukovara predvođeno predsjednikom Gradskoga vijeća Tomislavom Šotom i zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom. Molitvu je predvodio župnik Župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivicia Jagodić. H

Možda ste propustili...