Regija
SDP PROZIVA GRADSKU VLAST

Zašto Županje nema ni u jednom razvojnom projektu?
Objavljeno 1. kolovoza, 2018.
Županja je izostala u projektima Vukovarsko-srijemske županije i Vlade RH
ŽUPANJA

Gradska organizacija SDP-a Županje prozvala je gradsku vlast ustvrdivši da Županja nije uvrštena u razvojne projekte Vukovarsko-srijemske županije i Vlade RH. U priopćenju koje potpisuje predsjednik Josip Gregorović napominje se da u nedavno objavljenoj Razvojnoj strategiji Vukovarsko-srijemske županije do 2020. godine Grad Županja nije uvršten ni u jedan od deset velikih projekata, dok vlastite projekte u toj županiji imaju mnoge općine te svi gradovi - Vukovar, Vinkovci, Otok, Ilok, ali ne i Županja.

"Bez strategije"

"Nedugo nakon te bolne činjenice, ponovo hladan tuš i to da nas nema ni u strategiji Vlade RH u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. U Vinkovcima je u petak, 20. srpnja, potpisano 29 strateških razvojnih projekata Vlade RH za pet slavonskih županija. Od sedam projekata za Vukovarsko-srijemsku županiju, četiri su u susjednim općinama (Gradište, Cerna), no Županja se ne spominje. Treba se zapitati zašto nismo zastupljeni u barem nekom zajedničkom projektu ako ih nemamo vlastitih. Zajedničkim nastupom sigurno bi se ostvarili i bolji rezultati", stoji u priopćenju. Županjski SDP-ovci podsjećaju da je prošle godine postojala inicijativa o prekograničnoj suradnji i perspektivi razvoja županjske i oraške Posavine, što je u samom startu bilo odbijeno i kao mogućnost. Napominju da je veliki potencijal Županje u organiziranju poslovanja za partnere iz BiH, kojima je Županja ulazak na tržište EU. Navode da podaci ukazuju da je od pet gradova u Vukovarsko-srijemskoj županiji Grad Županja kao nositelj projekta ostvario je najslabiji rezultat. "Geostrateški položaj Županje s izlazom na autocestu Zagreb - Lipovac, željeznička pruga, plovna rijeka Sava, granični prijelaz nije bio dostatan razlog da se Županja pozicionira kao logistički centar pa će isti biti građen u Vinkovcima. Vladini projekti navodnjavanja, jednako kao i županijski, neće navodnjavati poljoprivredne površine našega grada. Primjerice, agrotehnološki centar te drvni centar projekti su Županije, ali neće biti građeni u našoj poduzetničkoj zoni nego također u Cerni i Gradištu, premda i mi imamo sve predispozicije", poručuju SDP-ovci. Čestitaju gradovima i općinama koji su se izborili za svoje interese i zaključuju da je gradska vlast "zbog nerada propustila sve navedeno".
"Županjci ostaju živjeti s činjenicom da nemamo razvojnu strategiju, nemamo vlastite razvojne projekte, pa nemamo niti što ponuditi Vukovarsko-srijemskoj županiji, niti Vladi RH. Nema jasne alternative ovom stanju, barem u obliku privatnih investicija. Može se pretpostaviti da se ništa značajno neće dogoditi što bi moglo dugoročno dovesti do poboljšanja životnog standarda građana i ostvarenja novih radnih mjesta", stoji u priopćenju GO SDP-a Županje.
"Ne prezadužujemo se"

Zamoljen za komentar SDP-ovih prozivki upućenih lokalnoj vlasti, gradonačelnik Županje i saborski zastupnik Davor Miličević (HDZ) ustvrdio je da je pobornik lokalnih i ostvarivih projekata usmjerenih u gospodarski razvoj, što je temelj cjelokupnog boljitka i napretka, i to konkretnih projekata za koje se zna da će biti realizirani.
- Projekata ima, mi povlačimo sredstva u skladu s našim potrebama i mogućnostima u onom dijelu u kojem možemo osigurati naš dio sufinanciranja. Prilagođavamo se situaciji jer svakako treba voditi računa o tome da se ni na koji način zaduživanjem ne ugrozi normalno funckioniranje Grada - ističe Miličević i napominje da će se u tom smjeru nastaviti.
Podsjetio je da je Županja do sada povukla znatna sredstva iz raznih fondova za značajne i vrijedne investicije usmjerene u poboljšanje kvalitete života građana, kazavši da smatra da se veliki projekti, koji su već predviđeni u susjednim općinama, ne trebaju duplirati jer za tim nema potrebe. Miličević poručuje da Grad itekako vodi računa i u okviru svojih mogućnosti stvara pretpostavke i potiče razvoj gospodarstva te pomaže gospodarskim subjektima.
- Rezultate našega rada i jesmo li u svojim aktivnostima bili uspješni ili ne najbolje će ocijeniti građani na sljedećim lokalnim izborima, koji će odlučiti hoće li nam ponovno dati povjerenje za vođenje grada ili ne. I to će nam biti najbolji pokazatelj jesu li zadovoljni našim radom ili žele promjenu - zaključuje Miličević.
Marija Lešić Omerović
Miličević: Realizirali milijunske projekte
- Sagradili smo uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Županja", vrijednog oko 77 milijuna kuna, od čega su 71,1 posto nepovratna europska sredstva. Prošao nam je projekt sanacije gradskog deponija vrijedan sedam milijuna kuna. Grad Županja prvi je u Hrvatskoj potpisao ugovor za program "Zaželi" vrijedan također oko sedam milijuna kuna. Na vrijeme smo imali pripremljenu projektnu dokumentaciju za gradnju i opremanje reciklažnog dvorišta i Županja je među prvih deset gradova u Hrvatskoj koji su uspjeli dobiti nepovratna europska sredstva u najvećem postotku - zadovoljno ističe Miličević. Podsjeća da su brojni infrastrukturni projekti u gradu već realizirani ili su u fazi realizacije, a u pripremi su i drugi. Očekuje da će na natječaju proći i cesta za poduzetničku zonu vrijedna tri milijuna kuna. Napominje da je počela i gradnja energane. S obzirom na red veličine, gradonačelnik ističe da je Županja razvijen i gospodarski najjači grad u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje prema prihodima svakako prednjače dvije velike i jake tvrtke – Sladorana i Same Deutz Fahr Žetelice.
"Populizam bez veze s realnošću"
Komentirajući optužbe SDP-a upućene na račun gradske vlasti koju prozivaju da "zbog nerada nije iskoristila prilike i da je Županja zato izostala iz svih razvojnih projekata Vukovarsko-srijemske županije i Vlade RH", gradonačelnik i saborski zastupnik Davor Miličević poručuje da nemaju političke odgovornosti i puno im je lakše populistički samo pričati o nečemu što nema veze s realnošću.

- Otkako obnašam dužnost gradonačelnika, u posljednjih 13 godina moga mandata, SDP i oporba još nikada nisu dali niti jedan jedini suvisli prijedlog - ustvrdio je Miličević. Pozvao je županjski SDP, odnosno oporbu, neka u sljedećih mjesec dana osmisle i predlože bar jedan veliki projekt, konkretan i ostvariv, koji će biti od interesa za grad Županju i građane, prisjetivši se kako su prije nekoliko godina zagovarali gradnju još jedne osnovne škole u Županji iako je i u postojeće dvije broj učenika sve manji.
46

milijuna kuna Županja je povukla za pročistač otpadnih voda
Najčitanije iz rubrike