Mozaik
NA MEĐUNARODNOJ SMOTRI FOLKLORA U ZAGREBU

Nastupio KUD Ćeralije s doseljenicima s Kosova
Objavljeno 24. srpnja, 2018.

Članovi Kulturno-umjetničkog društva Ćeralije, koje okuplja Hrvate doseljene iz Letnice na Kosovu, a koje vodi voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin, imali su veliku čast nastupati na 52. Međunarodnoj smotri folklora koja se održavala u Zagrebu od 17. do 22. srpnja.


Od svih folklornih skupina koje su nastupile na toj smotri, KUD Ćeralije najdulje je ostao u glavnom gradu, čak četiri dana, i jedini je iz Hrvatske imao privilegij nastupiti u dvorcu Kerestinec. Članovi KUD-a u dva su navrata nastupili na Trgu bana Jelačića, sudjelovali su u večernjem programu koji je prenosio HTV, nastupili su na Gradecu, a u nedjelju, posljednjega dana smotre, ćeralijski folkloraši bili su na svetoj misi u zagrebačkoj katedrali i sudjelovali u večernjem svečanom mimohodu. U okviru programa smotre, vlč. Štivin vodio je i plesnu radionicu, a u nedjelju je uz pomoćnog biskupa zagrebačkog Miju Gorskog služio i misno slavlje smotre u katedrali Uznesenja BDM na nebo u Zagrebu.
Osnovna tema na tom najvećem međunarodnom okupljanju folklornih skupina u Hrvatskoj ove godine bila je baština i migracije. Ta je tema u skladu s proglašenjem Europske godine kulturne baštine pa je smotra bila i dio toga programa Ministarstva kulture. U okviru Smotre organizirane su dvije tematske izložbe, u Etnografskom muzeju izložba "Tragovima zavičaja, koracima nezaborava", a u Etnoart galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji izložba "Tradicijsko odijevanje Hrvata iz Janjeva, Letnice, Vrnavokola i Vrneza".
U osnovnoj temi smotre i u pratećim izložbama, baš kao u ogledalu, našli su se Hrvati iz Letnice na Kosovu, koji su 1993. godine u ratnom vihoru doseljeni na voćinsko područje. Ponijeli su sa sobom sjećanja na rodni kraj, na narodne običaje koje su njegovali njihovi roditelji i preci, uspomene na svoje selo i fragmente baštine koja čini njihov etnički i kulturni identitet.
Najveće razumijevanje za njihove uspomene i sjećanja na sve ono što su morali ostaviti imao je voćinski župnik, vlč. Mladen Štivin, koji je svojim djelovanjem omogućio starijima da ožive sjećanja na svoje djetinjstvo, a svima ostalima na prošla letnička vremena i baštinu kojoj je prijetilo izumiranje. Svećenik koji se još u studentskim danima bavio glazbom i istraživanjem glazbene baštine, po dolasku u Voćin obilazio je kazivače na terenu i prikupljao narodne pjesme, kola i običaje, iz kazivanja i starih fotografija organizirao rekonstruiranje narodnih nošnji i tako je pomogao rad i osamostaljivanje Kulturno-umjetničke udruge Voćin. Nakon toga počeo je više vremena poklanjati vođenju KUD-a Ćeralije, koji čine isključivo doseljeni Hrvati s Kosova.
– Njih do sada nitko od etnologa nije ozbiljnije istraživao i zapravo preda mnom se otvorila jedna velika škrinja puna narodnog blaga. Krenuo sam i k njihovim kazivačima i utvrdio da su oni došli sa svojim živim običajima. U proteklih 25 godina, otkako su ovdje, to se ponešto izmijenilo. Oni su imali samo ženske nošnje, jer muškarci su se šezdesetih godina presvukli u građanska odijela. Ispitao sam situaciju, okupio one koji su htjeli biti članovi KUD-a i sada i Ćeralije imaju svoj KUD - kaže vlč. Štivin.
Ali ne samo da imaju kulturno-umjetničko društvo nego su njegovi članovi redovni sudionici svakog značajnijeg događanja na području općine, a vidimo da su već dospjeli i do Zagrebačke međunarodne smotre folklora.
Pjesme i plesove svoga prisilno napuštenog zavičaja predstavili su koreografijom "Lisnaj se, goro zelena" i atraktivnim prikazom svatovskih običaja.
Petar Žarković
Od svih folklornih skupina, ovaj je KUD jedini iz Hrvatske imao privilegij nastupiti u dvorcu Kerestinec
Možda ste propustili...

ULAZNICE KUPLJENE ZA PRVI DATUM DAKAKO VRIJEDE I ZA NOVI

The Cult 26.7.

Najčitanije iz rubrike