Ekonomija
AGENCIJA ZA TRŽIŠNO NATJECANJE

Cijena se definira s početkom otkupa
Objavljeno 19. srpnja, 2018.
Nadamo se da će otkupljivači najkasnije do 1. rujna izići s otkupnom cijenom suncokreta i soje, kaže Matija Brlošić

Anonimna prijava koju je Agencija za zaštitu tržišne utakmice (AZTN) zaprimila neutemeljena je, jer ni Žito, a ni njegove tvrtke, pa tako ni PPK Valpovo, ne otkupljuju robu prema nedefiniranim uvjetima. Optužbe na naš račun ne stoje, jer smo mi u vrijeme žetve pšenicu skladištili, a kada smo 10. srpnja krenuli s otkupom sve smo javno i transparenetno objavili te sve odradili u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse, izjavio je to Josip Bičvić, član Uprave tvrtke Žito d.o.o., nakon što je AZTN pokrenuo upravne postupke protiv navedenih otkupljivača žitarica. Kako iz Agencije navode u upravnom postupku potrebno je utvrditi jesu li Žito i PPK Valpovo nametnuli nepoštene trgovačke prakse u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom (ZNTP) dobavljačima žitarica, u vezi javno objavljenih uvjeta otkupa žitarica koje je objavljivao nakon 1. travnja 2018. godine, navodi se u priopćenju. Agencija će ispitati sve elemente koji se odnose na sadržaj poslovnog odnosa, odnosno otkupa i trgovine žitarica, najavljuju iz AZTN-a, uz napomenu da zbog zaštite poslovnih tajni ne mogu komentirati niti iznositi detalje o postupcima koji su u tijeku.
Ističu i kako samo pokretanje postupka po službenoj dužnosti Agencije protiv određenog trgovca ili otkupljivača, ili prerađivača, ne znači nužno utvrđivanje povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, nego je Agencija obvezna u postupku utvrditi sve relevantne činjenice i okolnosti, odnosno konkretne dokaze koji potvrđuju indicije koje su bile razlog za pokretanje postupka. Na temelju konačno utvrđenog činjeničnog stanja Agencija će u svakom konkretnom predmetu donijeti meritornu odluku. Odluku kojom okončava pojedini postupak Agencija će u cijelosti objaviti na svojim mrežnim stranicama, najavljuju iz AZTN-a.
Član Uprave Žita Josip Bičvić pojašnjava da su od AZTN-a dobili obavijest da je 4. srpnja zaprimljena prijava zbog uvjeta otkupa žitarica za žetvu u 2018. “Svi koji znaju kako funkcionira sustav zna da se mi bavimo i uslugom prijmanja i otkupom. U vrijeme kada je podnesena prijava još nisu bile definirane cijene otkupa ni kod drugih otkupljivača, a kada smo utvrdili cijenu otkupa, javno smo objavili i o njima obavijestili kooperante”, kaže Bičvić.
Ratar Matija Brlošić kaže kako seljaci očekuju da će se napokon prestati s dugogodišnjom praksom predaje robe, odnosno žitarica, uljarica i drugog, u skladišta i silose bez da se u trenutku zaprimanja ne znaju uvjeti otkupa, a ni cijena robe.
- Nadamo se da će se od sada sve promijeniti i da će otkupljivači najkasnije do 1. rujna izići s uvjetima i otkupnom cijenom suncokreta i soje, a kasnije pred berbu i cijenom kukuruza - kaže Brlošić. Zdenka Rupčić/Hina

PIK VRBOVEC PRIJAVIO TVRTKU HRANA TEC
AZTN pokrenuo je na inicijativu PIK-a Vrbovec postupak utvrđivanja zloporabe vladajućeg položaja protiv tvrtke Hrana Tec. Kako je navedeno PIK Vrbovec je naveo da spomenuta tvrtka koristi strojeve proizvođača Poly-clip System GmbH & Co. KG, čiji je ovlašteni zastupnik i distributer za područje Republike Hrvatske Hrana Tec. "PIK Vrbovec je od Hrana Teca naručio i platio originalni rezervni dio za stroj, a ovlašteni serviser Hrana Teca odbio ga je ugraditi, jer je uočio da stroj sadrži i materijal drugog proizvođača", navodi se u priopćenju AZTN-a.
Josip Bičvić

član Uprave tvrtke Žito d.o.o.

U vrijeme žetve pšenicu smo skladištili, a kada smo 10. srpnja krenuli s otkupom sve smo javno i transparentno objavili te sve odradili u skladu sa Zakonom o zabrani nepoštene trgovačke prakse.
Možda ste propustili...

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

OPORAVAK USLUŽNOG SEKTORA

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla

Najčitanije iz rubrike