Sport
WIMBLEDON

Novak Đoković vratio se na tron All England Cluba
Objavljeno 16. srpnja, 2018.
U finalu nije bilo previše neizvjesnosti, nekadašnji svjetski broj 1 uništio je Kevina Andersona

Srpski tenisač Novak Đoković vratio se na tron. Nakon 770 dana uzeo je Grand Slam naslov i to na najcjenjenijem teniskom terenu na svijetu - u All England Clubu.


Nekadašnji broj 1 svjetskog tenisa već duže vrijeme nije pravi, lutao je i gubio, a onda je na ovogodišnjem Wimbledonu pokazao da ga se ne smije otpisati. "Zvijer" se vratila u svom najboljem izdanju, nakon što je u fantastičnom meču u polufinalu svladao Rafaela Nadala, u finalu nije imao težak posao. Za dva sata i 18 minuta igre svladao je Južnoafrikanca Kevina Andersona sa 6:2, 6:2, 7:6 (3). To je Novakov četvrti wimbledonski naslov, na londonskoj travi je slavio 2011., 2014. i 2015., a ukupno mu je to 13. Grand Slam pokal, prvi nakon Roland Garrosa 2016.
- Osjećaj je bio nevjerojatan, prvi put u životu dižem Grand slam pokal, a netko pokraj mene viče "tata" - rekao je Novak Đoković nakon primanja pobjedničkog pokala.
Wimbledon ima stroga pravila i od njih ne odstupa. A jedno od pravila najuglednijeg teniskog turnira kaže da djeca ispod pet godina ne mogu na tribine ili u lože All England Cluba, pa Novakov sin prije nije imao priliku gledati oca kako na "svetoj" travi melje suparnike i pobjeđuje.
Finale nije bio teniska poslastica, malo nepetosti i neizvjesnosti bilo je u trećem setu, a i u tom dijelu igre Đoković je uglavnom držao stvari pod kontrolom.
- Čestitam Kevinu, imao je ovdje izuzetan niz pobjeda, proveo je mnogo sati na terenu, nije bio najbolji u prva dva seta, a ja mogu biti sretan što sam neokrznut prošao kroz treći - dodao je Đoković koji je ovim naslovom začepio usta nevjernim Tomama, koji su ga proglasili "bivšim" i igračem koji više nije za najviše domete.
Prethodnih mjeseci nije mu bilo lako, mučio se s formom, bilo je i sumnji u vlastite sposobnosti. Da je na tragu onog starog pokazao je u meču s Nadalom, a ovaj naslov vraća i samopouzdanje.
- Lako je sada pričati. Posljednjih godinu dana nije bilo lako, imao sam operaciju, šest mjeseci bio sam izvan terena, bilo je trenutaka kada se sumnjalo hoću li se vratiti na ovu razinu igre i, evo, vratio sam se - zaključio je Đoković.
Iza Andersona su dva fantastična tjedna, ali u nedjelju nije bio njegov dan. Drugi put je igrao u Grand Slam finalu i drugi put izgubio. Lani od Nadala u finalu US Opena, ove nedjelje nije mogao protiv Đokovića.
Ivana Liović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike