Novosti
ZBOG ZAGAĐENJA ZRAKA TRPE I PROČELJA ZAŠTIĆENIH ZGRADA

Okoliš i kulturna baština Slavonije među najonečišćenijima su u zemlji
Objavljeno 12. srpnja, 2018.
Cestovni promet je uz industriju najveći uzročnik kiselih kiša. Uz utjecaj na kvalitetu života i smanjenje zelenih površina, zbog zagađenja dolazi i do oštećenja pročelja zgrada, posebice kulturne baštine. Dostupna tehnička unaprjeđenja za vozila mogu samo djelomično smanjiti zagađenje zraka. Primjena alternativnih plinovitih goriva može dati puno veći ekološki i društveni doprinos. Beč je uvođenjem više od 500 autobusa na autoplin smanjio emisije lebdećih čestica za 1800 tona godišnje, a u 20 godina za više od 50.000 tona, rekao je Josip Kelemen, potpredsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin, na konferenciji Alternativna goriva i kulturna baština, koju je HGK organizirao u Novoj Gradiški.
Sonja Vidić, stručnjakinja za kvalitetu zraka Državnog hidrometeorološkog zavoda, ističe da je taloženje onečišćenja u istočnom dijelu kontinentalne Hrvatske veći problem u usporedbi s ostalim dijelovima zemlje, čemu znatno pridonosi blizina velikih emisijskih izvora iz susjednih zemalja, ali i velik pritisak prometa. "Potrebno je i dalje pratiti trendove onečišćenja jer podatci pokazuju da je u posljednjih pet godina koncentracija onečišćujućih tvari bez promjene. Takvo stanje u velikoj mjeri pridonosi koroziji materijala u zgradarstvu i općenito djeluje na ubrzano propadanje fasada i kulturnih dobara te zahtijeva pripremu materijala i primjenu odgovarajuće zaštite pri građenju", napomenula je Vidić.
- Hrvatska se, kao malo koja zemlja EU-a, može pohvaliti da ima svoje, 100 posto domaće, hrvatsko alternativno gorivo, i to u suvišku, koje se na žalost izvozi i nedovoljno koristi, a može biti jako dobro tranzicijsko gorivo prema niskougljičnom prometu. Prelaskom na alternativna goriva smanjio bi se i utjecaj fosilnih goriva na okoliš, a posredno i na kulturnu baštinu. Potrebno je i smanjiti promet gradskim središtima i osvijestiti dobrobiti korištenja javnog prijevoza - rekao je predsjednik Zajednice za ukapljeni naftni plin HGK Branimir Palunko. Željka Perković iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture istaknula je kako ovakvim događanjima žele proširiti spoznaju o održivom gospodarenju kulturnom baštinom, posebice zaštićenih zgrada i starih gradskih jezgri. I. Bošnjak
Dostupna tehnička unaprjeđenja za vozila mogu samo djelomično smanjiti zagađenje, kaže Kelemen
Možda ste propustili...

SMIJEŠI LI SE HRVATSKOJ POZITIVNA ENERGETSKA BUDUĆNOST

Hrvatska poziva svjetske naftne tvrtke na nova istraživačka polja

AMSTERDAMSKA KOALICIJA

HSS uskoro s IDS-om i Glasom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana