Sport
IZ HRVATSKOG TABORA

Dalić: Ne smijem ni pomisliti što
bi bilo kad bismo postali prvaci
Objavljeno 10. srpnja, 2018.
- Spominju se utakmice u kojima sam bio loš, ali znao sam odraditi dobar posao protiv Kanea - rekao je Lovren

Hrvatsku večeras na Lužnjikiju čeka najveća utakmica koju će ova generacija odigrati. Modrić & co. uhvatili su posljednju priliku da na velikim natjecanjima ostanu po nečem zapamćeni i zato uopće ne treba sumnjati kako će i protiv Engleske iz sebe izvući posljednji atom snage za novi pothvat.


Izbornik Zlatko Dalić odbacio je razmišljanja kako je plasman Hrvatske u polufinale SP-a iznenađenje.
- Ne znam zbog čega se na to gleda kao na nešto iznenađujuće. Imamo sjajne igrače koji igraju u velikim klubovima, ali to u dresu reprezentacije dosad nisu dokazivali na adekvatan način. Bilo je jasno kako se nešto mora mijenjati u načinu razmišljanja i pristupa igri. To smo učinili i tada se oslobodio taj veliki talent koji imamo. Isto tako mi nije jasno kad se netko čudi što Modrić u 115. minuti sprinta po cijelom terenu. Luka je veliki igrač koji je na klupskom planu osvojio sve moguće, ali s reprezentacijom nema zapaženog rezultata. Zna kako mu je ovo posljednja prilika na SP-u i zbog toga, kao i cijela momčad, pokazuje snažnu volju za postizanjem velikog rezultata. Ovo polufinale rezultat je rada i kvalitete - rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske reprezentacije.
Vrlo zanimljiv odgovor naš izbornik dao je na pitanje kako je moguće da jedna tako mala zemlja postiže takve rezultate u nogometu.
- U zemlji koja ima četiri milijuna stanovnika i isto toliko nogometnih izbornika i znalaca uvijek je sve moguće. Pogledajte slike koje dolaze iz Hrvatske, pa sav je narod na ulicama i slavi naše uspjehe, što nam je na ponos. S obzirom na infrastrukturu kojom raspolažemo i rezultate koje postižemo za ljude koji nisu iz Hrvatske to je neshvatljivo. Imamo talent, ali uz njega snažan nacionalni naboj i emocije. Ne smijem ni pomisliti što bi tek bilo kada bismo postali svjetski prvaci. Nitko ne bi radio mjesec dana. Dobro, nije ni da se sada nešto radi, ali...
Na putu plasmana Hrvatskoj u taj "nerad" stoji Engleska. Ni za nju, uoči prvenstva, baš previše ljudi ne bi stavilo ruku u vatru da će igrati polufinale.
- Znamo odakle nam prijete najveće opasnosti. Bit će to sigurno drugačija utakmica u odnosu prema posljednje tri koje smo igrali na ovom prvenstvu jer Engleska igra drugačijim stilom nego Island, Danska i Rusija. Međutim, ne trebamo se mi zamarati protiv koga igramo. Ne trebamo biti pod pritiskom jer smo već sada napravili puno. Imamo mogućnost uživati u svemu i igrati nogomet. Naravno, želimo rezultat u toj utakmici i nismo potrošeni, tek ćemo se potrošiti. Nismo se plasirali u polufinale kako bismo tražili alibije.
Jedno od ključnih pitanja bit će kako zaustaviti Harryja Kanea. Jedan od eksperata za odgovor na to pitanje jest i Dejan Lovren koji je protiv opakog Engleza igrao u dresu Liverpoola. Strani novinari podsjetili su ga na utakmicu Tottenham - Liverpool (4:1) na kojoj je bio zamijenjen u 31. minuti. Naljutio se naš stoper na takvu postavku stvari.
- Uvijek izvadite samo utakmice u kojima sam bio loš. Bilo je i onih u kojima sam odlično odradio posao protiv Kanea. No, sve što se događalo u dresu Liverpoola nema nikakve veze s ovom utakmicom. Harry je jedan od najboljih napadača na svijetu, ali Englezi su općenito napadački vrlo jaki. Težak zadatak nas čeka, ali uvjeren sam kako ga možemo riješiti - poručio je Lovren pa dodao:
- Ovi trenutci zauvijek će nam ostati svima u sjećanju. Znamo kako možemo i moramo igrati i čvrsto vjerujemo kako smo sposobni ostvariti plasman u finale.
Dalibor KELER
VRSALJKO RADIO ODVOJENO
Ni uoči posljednjeg treninga Zlatko Dalić nije želio otkriti kakav je zdravstveni bilten. Izvjesno je kako će Subašić i Lovren sigurno biti spremni, a upitnik se nadvija i dalje nad imenom Vrsaljka. Jučer je izišao na trening, ali je radio odvojeno od momčadi, dok na treningu nije bilo Ante Rebića.
LAŽNA UZBUNA ILI VJEŽBA?
Neposredno prije početka press-konferencije Hrvatske dogodila se jedna vrlo čudna situacija. Naime, u press-centru su preko razglasali poručili kako se zgrada (bili smo unutar stadiona Lužnjiki) treba evakuirati, te da se krene prema najbližem izlazu bez korištenja liftova. Rekacija? Začuđeni pogledi, iskreno, nitko od nas u press-centru to nije doživio ozbiljno. Dolje u sobi za konferencije bila je drugačija situacija. Oni su morali napustiti prostoriju. Ipak, čini se kako situacija nije bila ozbiljna jer se ubrzo sve vratilo u normalu. Presica na kojoj su bili naš izbornik Zlatko Dalić i Dejan Lovren normalno se održala, pa nam na kraju uopće nije bilo jasno je li se radilo o lažnoj uzbuni ili možda običnoj vježbi. D.Kl.
Možda ste propustili...

TEŠKO JE IZABRATI DOBROG DOMAĆINA IZMEĐU PUNO PONUDA

Više od deset zemalja želi Olimpijske igre 2036.

Najčitanije iz rubrike