Novosti
JOŠ NEMA RASPLETA

Pobunjeni u SDP-u i dalje nemaju većinu
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Naš sugovornik kaže kako je realno da na sjednici Glavnog odbora netko "spontano" predloži raspravu o pismu pobunjenika

Nogometna groznica u Hrvatskoj kao da je dijelom ublažila odjeke prošlotjednog potresa u SDP-u. Unatoč tome što je nakon pisma nezadovoljnika Davoru Bernardiću prvi put nekolicina njih u isto vrijeme pozvala predsjednika javno na ostavku, neki od manje eksponiranih SDP-ovaca s popisa ustručavali su se izjava. Neki su navodno naivno očekivali da se to, kao "interna stvar stranke", neće pojaviti u medijima. No, pojedinačni interesi čuda čine pa je i taj papir lako pronašao svoj put do novinskih stupaca i portala.


U subotu se treba održati sjednica Glavnog odbora stranke, tijela u kojemu bi se trebalo izboriti za prevagu, logično je i da se mnogi već pitaju kako će ta sjednica izgledati i hoće li biti potegnuto pitanje eventualnih sankcija za nezadovoljnike, što i onima neutralnima, koji se ne žele opredjeljivati u toj rovovskoj bitci, baš nije draga ideja.

Protiv kazni

Naš sugovornik iz vrha stranke također je protiv kažnjavanja i ako se dogodi da pojedinci budu kažnjeni za ono što su rekli na Predsjedništvu, to će zasigurno izazvati revolt, ali i konkretne poteze, posebice vezano za Klub zastupnika, gdje pobunjenici imaju većinu. Tako da bi predsjednik trebao dobro razmisliti prije nego što se za takav korak odluči, posebice ako će se tu raspravljati o većem broju imena. No, ono što je već sada očito jest kako nezadovoljnici još uvijek ne mogu računati na sigurnu podršku većine u glavnim tijelima stranke i važu svoje poteze, iako je prošloga tjedna više nego jasno izgovoreno što misle o radu predsjednika i što bi on po njima morao učiniti. Nije lako ni onima koji pokušavaju smiriti strasti ne opredjeljujući se, jer su stvari previše uzele maha pa su pomalo apsurdno sve manje popularni i kod jednih i kod drugih. I naš sugovornik kaže kako je realno očekivati da dnevni red Glavnog odbora naizgled ne ponudi ništa specijalno zanimljivo, a onda na samom početku netko "spontano ustane" i predloži da se raspravi i pitanje odgovornosti potpisnika pisma Bernardiću, pa se to uvrsti u dnevni red. No, problem za čelnika SDP-a je što i oni koji ga i dalje podupiru nisu posve zadovoljni kako stranka pod njegovim vodstvom funkcionira.
Na pitanje može li se pak dogoditi da pobunjenici pokušaju nametnuti tu temu, kao nastavak pritiska, nadajući se potpori još nekih, naš sugovornik kaže kako se to neće dogoditi jer se neće izložiti eventualnim sankcijama dok nema jamstva da su u većini. U neslužbenim razgovorima i jedni i drugi tvrde da imaju po 40-ak sigurnih istomišljenika, no boje se ovih preostalih 23 (Glavni odbor stranke ima ukupno 103 člana) za koje ne znaju kako će se postaviti, s tim što većina pomatrača smatra da je Bernardić objektivno tu u prednosti.
Priznanje poraza

Politički analitičar Davor Gjenero smatra da će ta sjednica proći kao i sve dosad jer, koliko vidi, to da bi "ekipa velikih dečki" bila spremna "pustiti predsjednika niz vodu" je spin koji je u medije plasirala "milanovićevska skupina". Njima je, kaže, jasno da unatoč propustima to ne smiju napraviti jer bi to značilo priznanje vlastitog poraza.
- Ta ideja da bi se Komadini ostavilo tranzicijsko upravljanje strankom ne funkcionira, jer to traje nekoliko tjedana i ne znači apsolutno ništa. To nije kompenzacija koja bi jamčila da će njihova frakcija ponovno pobijediti. Pogotovo ako se netom odrekla svog čovjeka kao vođe - smatra Gjenero.
Iz svega proizlazi da će se agonija u SDP-u najvjerojatnije do daljnjega produžiti, uz nizak rejting stranke, tek nešto iznad 18 posto, i bez prave perspektive da će se kratkoročno nešto promijeniti. Vrijeme prolazi i prvi izbori više nisu tako beskrajno daleko kako se to činilo krajem 2017. godine. Prvi je na potezu sada Bernardić i to u kojemu će smjeru otići sjednica Glavnog odbora.
Igor Bošnjak
Ne zanima ih rejting, nego mjesto na listama
Ovdje se radi isključivo o tome da su Bernardićevi protivnici shvatili kako im je preostalo manje od godinu dana do izbora za Europski parlament i da moraju srušiti Davora Bernardića žele li sami na kraju biti na stranačkim listama. Njih, dakle, ne zanima rejting i politike stranke, niti to što je Bernardić probao raditi alternativni stranački program kao okvir za buduće stranačke javne politike. Jer većina tih ljudi svedena je na Iblerov trg, gotovo i da nemaju uporište izvan Zagreba, možda samo u nekim dijelovima Slavonije, zaključuje Davor Gjenero.
Možda ste propustili...