Novosti
AKTIVNA ADMINISTRACIJA

Ministar gospodarstva "u lovu" na primamljiv bonus iz Europske unije
Objavljeno 8. srpnja, 2018.

Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, za prošlotjednog boravka u Osijeku najavio je kako kreće "u lov" na zanimljivu i nimalo beznačajnu nagradu.

Naime, ako u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Operativna os 3 – Poslovna konkurentnost, njegovo ministarstvo do kraja godine raspiše natječaje tako da se dosegne ukupna vrijednosti od 1,6 milijardi kuna, tada se može očekivati dodatni bonus iz blagajne Europske komisije u iznosu od dodatnih šest posto alokacije za izvršeni program. Odnosno, 406 milijuna eura dodatnih sredstava. "Prolazno vrijeme" nam je dobro, pohvalio se ministar, već sada imamo programe unutar kojih se mogu raspisivati natječaji.
​Ministar je u Osijeku dodijelio novih 14 ugovora za projekte u okviru poziva "Pružanje visokokvalitetnih usluga za MSP (malo i srednje poduzetništvo, nap.a.) putem poduzetničkih potpornih institucija". Ukupna vrijednost dodijeljenih nepovratnih sredstava za ovih 14 projekata je gotovo 5,5 milijuna kuna. Na području Hrvatske dobro je razvijena mreža tzv. PPI infrastrukture, ukupno djeluje 145 poduzetničko-potpornih institucija upisanih u Poduzetnički registar. Najviše, 60, razvojnih je agencija, slijede poslovni inkubatori i poduzetnički centri.
- Poduzetničke potporne institucije naša su produžena ruka na lokalnoj razini te pokrivaju cjelokupnu poduzetničku infrastrukturu. Ovim pozivom povećavamo njihovu ponudu usluga u smislu stručne i savjetodavne podrške malim i srednjim poduzetnicima kako bismo im olakšali pristup poslovnim znanjima i vještinama u cilju opstanka te pozicioniranja na tržištu - kaže ministar. Novim zakonskim izmjena ići će se i naruku lokalnoj zajednici.
- Zakonom o unaprjeđivanju poduzetničke infrastrukture smanjujemo neke limite, nema više kriterija o 20 kilometara udaljenosti između zona, a kriterij o obveznoj popunjenosti radi dodjele zemljišta lokalnoj zajednici se sa 66 posto spušta na 50. Ovime smo dali mogućnost da se poduzetnička infrastruktura razvija dinamičnije. To je važno za župane, načelnike i gradonačelnike koji osmišljavaju investicije u poduzetničke zone. U završnoj smo fazi validacije sličnog projekta koji je vezan uz izgradnju poduzetničke infrastrukture i opremanje poduzetničkih zona. Za to pokušavamo dokapitalizirati projekt do razine od 200 milijuna kuna, što će biti dodatni impuls za stvaranje preduvjeta dolasku novih investitora - kaže Horvat.
Smatra kako Hrvatska u ovom trenutku ima najbolje poticajno poduzetničko okruženje u smislu nekoliko zakona kroz koje investicije, a prvenstveno one za proizvodno-prerađivačke djelatnosti, imaju tri stupa potpora. Prvi je vezan uz povrat kapitalnih ulaganja do visine od 10 milijuna kuna. Zatim, kapitalizacija svakog novog otvorenog radnog mjesta u iznosu od tri do devet tisuća kuna ovisno o kojoj se županiji radi, odnosno o stopi nezaposlenosti u toj županiji. I treći stup, trenutačno najdohodovniji za male i srednje poduzetnike, u ovom trenutku je oslobođenje od plaćanja dijela poreza na dohodak i dobit. D. Kuštro