Novosti
PROSVJED USPIO SAMO DJELOMICE

Vozači blokirali promet,
policija im pisala kazne
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Prosvjednici u Osijeku vozilima blokirali kružni tok Đakovština

Građanska inicijativa "Stop rastu cijena goriva" u srijedu, u 15.30 sati, organizirala je novu prosvjednu akciju. Automobili na prometnicama diljem zemlje ovaj put su se, za razliku od prvog prosvjeda koji je održan 15. lipnja, zaustavili na sat vremena. Iako se prosvjedu odazvalo više vozača nego prošli put, organizatori ističu kako je akcija samo djelomice uspjela.


I policija se bolje pripremila nego prošli put, snimala je i zapisivala prosvjednike te naplaćivala kazne.


Prosvjednici u Osijeku svojim su vozilima blokirali kružni tok Đakovština.

 

 


''Prosvjedujemo protiv lopova koji pljačkaju ovu državu, uzimaju sve živo i neživo. Cijena litre goriva je ispod četiri kune, a mi plaćamo gotovo jedanaest kuna, što znači da na konto nas oni imaju milijune na računima. Cijena koja je prikladna za naš prosjek maksimalno je šest kuna po litri'', poručio je jedan od prosvjednika koji je želio ostati anoniman.


'Ovo je jedini način da pokažemo svoje nezadovoljstvo, ne samo cijenama goriva, nego općenito stanjem u državi. ako sad ne djelujemo, moglo bi biti prekasno'', rekao nam je prosvjednik.


Jedan od promatrača poručio je kako se boji da se na ovaj način neće postići rezultati. "Smatram kako bi učinkovitije bilo da se početkom radnog vremena blokiraju prilazi ministarstvima, Vladi te u gradovima ispred općina'', kaže Osječanin.


Policajci su na mjestima prosvjeda popisivali tablice zaustavljenih automobila, a u jednom trenutku u kružni tok Đakovština, u suprotnom je smjeru ušlo vozilo vučne službe, koje su prosvjednici ubrzo blokirali svojim automobilima. Jedan od vozača koji je dobio kaznu kaže kako se slučajno zatekao ovdje. ''Na ulasku u kružni tok stao sam kako bih propustio one koji imaju prednost. Kako su prosvjednici blokirali tok i nisam mogao ući, čovjek u vozilu iza mene prišao mi je i počeo me verbalno napadati. Otišao je do policajca koji mi je zatim upisao broj tablice. Stvarno ne znam zašto sam dobio kaznu. Zamolio sam ga da me uputi na izlaz za Đakovo i nisam dobio nikakav odgovor'', rekao je.


Prosvjed je, kako je bilo i najavljeno, trajao sat vremena, a pojedini vozači koji nisu znali što se događa na nagovor prosvjednika također su zaustavili svoje automobile.


Koliko je točno vozača sudjelovalo u prosvjedima diljem Hrvatske teško je procijeniti, a organiziran je u gotovo svim gradovima, od Osijeka do Šibenika. U Zagrebu je promet blokiran na desetak lokacija, a kako je priopćeno iz Policijske uprave zagrebačke "policija je postupila prema svojim ovlastima te snimala vozače i lokacije kako bi se naknadno moglo utvrditi tko je sudjelovao u blokadi prometnica". Danijel Miklić

PRIJAVLJENA TRI VLASNIKA VOZILA


Zbog polusatnog blokiranja prometa u kružnom toku Đakovština u Osijeku, 15. lipnja, a u povodu prosvjedne akcije "Stop rastu cijena goriva", Policijska uprava osječko-baranjska prekršajno je prijavila tri vlasnika zaustavljenih vozila. Potvrdio nam je to Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, dodajući da policija mora po zakonu reagirati "ako dođe do ugroze sigurnosti u prometu". Prometni krkljanac prošloga petka na kružnom toku bio je potpun, jer nitko nije mogao ući ili izići iz njega, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije.