Novosti
NOVA VLASNIČKA STRUKTURA

Agrokor: Do nagodbe jednoglasno
Objavljeno 20. lipnja, 2018.
Dobavljačima 60 posto povrata potraživanja, financijskim institucijama do 20 posto

Privremeno vjerovničko vijeće u utorak je jednoglasno prihvatilo prijedlog nagodbe u Agrokoru. Prema tom prijedlogu najveći pojedinačni vlasnik koncerna bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela, a dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto.

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Fabris Peruško, istaknuo je kako je tekst nagodbe kompleksan, ima 7300 stranica, a na njemu se, prema riječima Peruškove zamjenice Irene Weber, radilo gotovo šest mjeseci. Predstavnica vjerovnika Marica Vidaković istaknula je kako u ime vjerovnika može reći da su najsretniji što je održan lanac opskrbe. "S ponosom mogu reći da je Konzum pokazao dobre rezultate. Podignut ćemo stopu povrata na svom potraživanju", rekla je Vidaković.

Dva dijela

Nagodba se sastoji od dva dijela - pripremnog i provedbenog. U dokumentaciji se razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture. U priopćenju iz Agrokora podsjeća se da su vjerovnici potvrdili Model prioriteta namirenja (EPM) kao najbolji model, s obzirom na broj kompanija unutar grupe te kompleksnost financijskog restrukturiranja. Kako se navodi, riječ je o pravednom načinu namirenja, koji se koristi u najvećim međunarodnim postupcima restrukturiranja kompanija te je široko prihvaćen od međunarodnih kreditora. U tom se modelu upravlja vodopadom naplate potraživanja za svaku pojedinu kompaniju, uključujući garancije za dug drugih kompanija, a tražbine se promatraju s aspekta njihove pravne pozicije. Prema izračunima po EPM modelu, najveći udjel u vlasništvu Grupe Agrokor imat će financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela. Imatelji obveznica sudjelovat će u vlasništvu s 24,9 posto udjela, ruska VTB banka sa 7,5 posto, a domaće financijske institucije s 15,3. Udjel dobavljača u novoj grupi bit će 4,7 posto. Najveći udjel pritom će imati Adris, 1,4 posto, a potom Franck, 1,3 posto te Saponija i Sokol Marić po 0,6 posto. Najveću razinu povrata od 100 posto tražbina ostvaruju mala i mikropoduzeća. Dobavljači Agrokora ostvarit će u prosjeku 60 posto povrata potraživanja za robu i usluge. Stopa povrata imatelja obveznica kreće se između 40 i 80 posto. Najveći broj financijskih institucija i ostalih vjerovnika imat će u prosjeku povrat tražbina do 20 posto.

Posebni sporazumi

Dio su nagodbe i dva posebna sporazuma - s dobavljačima i Sberbankom. S dobavljačima je postignut dogovor o isplati tzv. graničnog duga (nastalog do 10. travnja 2017., a koji dospijeva iza tog datuma), pod određenim uvjetima. Ukupni najviši iznos tog duga koji može biti plaćen do 2021. iznosi do 70 milijuna eura, a 9,6 milijuna eura isplatit će se u budućim udjelima u novoj kompaniji. Poseban sporazum sa Sberbankom podrazumijeva da će ruska banka za razdoblje od četiri godine imati godišnje pravo na primanje uplata pod uvjetom da skupina od 17 materijalno bitnih društava ostvari dogovoreni prag operativne dobiti. Prag EBITDA za 2018. je 245 milijuna eura, a on se postupno povećava do 288 milijuna eura za 2021. Obveza plaćanja prestaje s istekom četiri godineD.Pav./Hina.

 
Fabris Peruško, izvanredni povjerenik

U nagodbu su se ukrcali svi i sudjeluju svi koji su prijavili tražbine, pa i Adris. Svi su dobili kartu za vlak i mislim da su svi jednako nezadovoljni. Onaj tko je imao bolje osiguranje tražbina ostvario je bolje uvjete.

 

Možda ste propustili...