Sport
ŽDRIJEB KVALIFIKACIJA EL

Prva želja izbjeći Mađare na startu
Objavljeno 20. lipnja, 2018.

U Nyonu se danas održava ždrijeb prvih dvaju pretkola Europske lige, u kojem će se naći i NK Osijek. Bijelo-plavi će u oba pretkola imati ulogu nositelja, a za ždrijeb prvog, koji je na rasporedu u 12 sati, znaju i pet potencijalnih suparnika.

UEFA je klubove podijelila u devet podskupina, a Osijek se nalazi u skupini 6 te mu prva prepreka može biti mađarski Ferencvaros, moldavski Petrocub, albanski Laci, pobjednik preliminarnog kola između Engordanyja (Andora) i Folgorea (San Marino) te armenski Banants.

Iako je najbliži, nema dvojbi kako nitko u Gradskom vrtu već na startu ne želi u susjedstvo kod Ferencvarosa. U prošloj je sezoni bio doprvak Mađarske, sa samo dva boda manje od prvaka Videotona te samo tri prvenstvena poraza. Petrocub je bio treći u nacionalnom prvenstvu, Laci četvrti, a jasno je kako su najpoželjniji suparnik predstavnik Andore ili San Marina.

To su jednoglasno istaknuli i svi članovi osječkog stožera, koji su imali istu želju i koga bi htjeli u prvom pretkolu, i koga bi izbjegli.

- Ne bih imao ništa protiv da opet idemo u Andoru, dapače. Može i San Marino jer svakako želim najlakšeg suparnika. Naravno da bih već na startu želio izbjeći Ferencvaros, oni su objektivno najteži ždrijeb jer su imali dobru sezonu iza sebe. Moldavci su praktički druga momčad Sheriffa u kojem sam bio trener, mogli bi biti neugodni posebno jer im je prvenstvo u tijeku. Vidimo da su i Albanci sve bolji u klupskom i reprezentativnom nogometu. Prenga im je trener i sigurno nas dobro poznaje - istaknuo je trener Zoran Zekić, a isto razmišljaju i njegovi pomoćnici.

Ronald Grnja, Mario Kuić, Ivo Smoje, Domagoj Malovan i Marin Vučko jedinstveni su u želji da se izbjegnu Mađari, a prva želja svima im je pobjednik ogleda Engordanyja i Folgorea. Razlog je jasan, bijelo-plavi će tada (12. i 19. srpnja) biti još u fazi priprema, pa je poželjno izbjeći neugodnije suparnike, kao i daleka putovanja. Idealno bi, stoga, “legli” amateri iz Andore ili San Marina, a ništa protiv u bijelo-plavom stožeru ne bi imali ni da ih ždrijeb na sličan način “pomazi” i u 2. pretkolu, čiji je ždrijeb u 14 sati.

Tamo će se naći ukupno 74 momčadi, podijeljene u sedam skupina (pet po deset i dvije po 12 klubova), s jednakim brojem nositelja i nenositelja. Osječani će i ovdje imati status nositelja, a tu im već može zaprijetiti veći broj zahtjevnijih prepreka. Naime, među nenositeljima su Škoti (Rangers, Aberdeen, Hibernian), Poljaci (Jagiellonia Bialystok, Gornik Zabrze), Izraelci (Beitar Jerusalem, Hapoel Haifa), Bugari (CSKA, Levski, Slavia), kao i klubovi iz zemalja koje kod nas nemaju rejting među navijačima, ali puno ulažu u nogomet (Cipar, Kazahstan). UEFA će tek nakon ždrijeba prvog pretkola napraviti te podskupine, tako da su sada u “igri” i skandinavski klubovi, kao i oni iz nama susjednih zemalja. Možda bi prvi izbor bio luksemburški Fola Esch ili estonski Kalju Nomme, protiv kojih ništa protiv ne bi imao ni Zekićev prvi pomoćnik Ronald Grnja.

- Klubovi iz istočnih zemalja nemaju neki rejting kod nas, a nije ih lako ni “skautirati” jer dosta rotiraju između sezona, imaju puno mladih i bili bi nepoznanica. Kada pogledamo sve moguće suparnike u 2. pretkolu, nitko nije nepremostiva prepreka, ali jasno je da bi poželjniji bili Luksemburžani ili Estonci. Ne bih se bunio ni da nas opet dopadnu “zapadnjaci”, prošle sezone to se pokazalo dobrim jer oni u pravilu kasnije počinju pripreme. Naravno, i zbog rejtinga, ali i snage ipak ne bi bilo loše izbjeći Rangers ili nekog od poljskih klubova - istaknuo je Grnja.

U ždrijeb 2. pretkola uključit će se i Hajduk, također kao nositelj, a utakmice su na rasporedu 26. srpnja i 2. kolovoza.

Goran ROGULJIĆ
MOGUĆI SUPARNICI U 1. PRETKOLU

Ferencvaros (Mađarska)

Petrocub (Moldavija)

Laci (Albanija)

Engordany (Andora)/Folgore (San Marino)

Banants (Armenija)

Dinamo na Floru ili Hapoel

Svog suparnika u 2. pretkolu Lige prvaka jučer je doznao Dinamo, koji je bio nositelj. Zagrepčani čekaju boljeg iz ogleda Flora Talinn (Estonija) - Hapoel Beer-Sheva (Izrael), u prvom susretu 24. ili 25. srpnja su domaćini, a uzvrat je 31. srpnja ili 1. kolovoza.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike