Novosti
NAJVIŠA RAZINA OD 2013.

Inflacija 1,9 posto
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

Potrošačke su cijene u Hrvatskoj u svibnju bile 1,9 posto veće nego u istom lanjskom mjesecu, pokazuje u petak objavljeno izvješće Državnog zavoda za statistiku.

Rast cijena od 1,9 posto na godišnjoj razini ubrzanje je u odnosu prema 1,3-postotnom rastu mjesec dana prije, a to je i najveći rast cijena od kolovoza 2013. godine.

“Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju mjerene indeksom potrošačkih cijena su 18. mjesec zaredom nastavile s pozitivnim godišnjim stopama rasta, pri čemu je u svibnju zabilježena najveća stopa rasta od kolovoza 2013.” navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Prema podatcima DZS-a, u svibnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u sektoru prijevoza, za 4,1 posto, pri čemu su cijene goriva za osobna vozila skočile za 8,5 posto. S rastom od 3,4 posto slijedile su cijene stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva, a cijene u restoranima i hotelima porasle su za tri posto. Znatno su, za 2,9 posto, porasle i cijene alkoholnih pića te duhana, a s rastom od 1,5 posto pratile su ih cijene hrane i bezalkoholnih pića. Među cijenama hrane, najveći skok zabilježile su cijene povrća, za 5,8 posto, a cijene voća porasle su 5,5 posto. H

Možda ste propustili...