Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Negativno raspoloženje i drugi tjedan zaredom
Objavljeno 12. lipnja, 2018.
Među tjednim dobitnicima su dionice IGH (+ 11,1 posto), Đuro Đaković grupe (+ 4,4 posto) i Uljanik plovidbe (+ 4 posto)

Nakon punih šest tjedana uzlaznog trenda, domaće tržište kapitala zapalo je u dva uzastopna tjedna negativnog raspoloženje, pri čemu su pale cijene dionica uz pojačani obujam trgovanja. To su čvrsti signali kako tržište pomalo popušta i priprema se za sezonu godišnjih odmora, koja se najčešće odražava niskim prometima.

Ukupni prošlotjedni tjedni promet iznosio je 71,4 milijuna kuna. Dionicama je ostvareno 39,6 i obveznicama 31,8 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet u trgovanju dionicama iznosio je 9,9 milijuna kuna. To je u prosjeku 2,3 milijuna kuna ili 30,0 posto više nego tjedan prije.

Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale i pokazale kakav se trend može očekivati. Indeks Crobex u ponedjeljak se spustio na 1838 bodova (pad za 0,4 posto) uz ostvarenih 3,0 milijuna kuna dnevnog prometa. Utorak je donio kratkotrajni, privremeni oporavak dionica i rast Crobexa za 0,2 posto na 1842 boda. U srijedu su cijene dionica snažno pale i spustile Crobex na 1829 bodova (pad za 0,7 posto) uz ostvarenih 11,5 milijuna kuna dnevnog prometa. U četvrtak je indeks Crobex povećan na 1830 bodova (rast za 0,1 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1831 bod. To je za 15 bodova, ili 0,8 posto manje nego na početku tjedna.

Većina s padom

Od 22 dionice u sastavu indeksa Crobex, devet vrijednosnica zabilježilo je rast i 12 pad cijene, dok se Luka Rijeka zadržala na početnoj tjednoj razini. Među tjednim dobitnicima istaknule su se dionice Instituta za građevinarstvo - IGH (rast za 11,1 posto) te Đuro Đaković grupe (rast za 4,4 posto) i Uljanik plovidbe (rast za 4,0 posto). Rast dionica IGH veže se uz najavu glavne skupštine koja će se održati 6. srpnja ove godine. Objava uprave društva o zaključenim ugovorima vrijednim 67 milijuna kuna za isporuku specijalnih vagona za prijevoz željezničkih pragova tipa Slnps s austrijsko-njemačkim tvrtkama Swietlesky GmbH i Eurailpool GmbH podigla je cijenu dionice Đuro Đaković grupa u petak na 16,60 kn (tjedni rat za 4,4 posto).

Rast dionice Uljanik plovidba veže se uz povećanje indeksa BDI (Balticv Dry Index) koji prati kretanje cijena brodarskog prijevoza na svjetskom tržištu. BDI indeks prošlog je tjedna povećan na 1395 bodova (rast za 28,0 posto) nakon što je postalo jasno da je izbjegnut carinski rat zbog uvođenja američkih carina na uvoz čelika i aluminija iz Meksika, Kanade i EU-a. To je dalo polet na ugovaranje novih poslova i rast cijena brodarskog prijevoza. Rast cijena na svjetskom tržištu odrazio se na dionice domaćih brodarskih prijevoznika Uljanik plovidbe (rast za 4,0 posto) i Jadropolov (rast za 0,7 posto).

Tjedni promet veći od dva milijuna kuna zabilježile su četiri dionice - Viktor Lenac (7,5 milijuna kuna), HT (6,8 milijuna kuna), Adris grupa (6,2 milijuna kuna) i Valamar Riviera Poreč (4,5 milijuna kuna). Dionice Viktor Lenac privukle su pozornost ulagača, osobito nakon trgovanja u četvrtak kada je 804.536 vrijednosnica, što čini 4,8 posto vlasničke strukture, promijenilo vlasnika. Tko je prodavatelj, a tko stjecatelj dionica saznat će se uskoro.

Otkup u trezor

Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u srijedu, kada je u blok-transakciji ostvareno 3,2 milijuna kuna prometa, a vlasnika je promijenilo 20.970 vrijednosnica po prosječnoj cijeni od 153 kn. Duže vrijeme dionica HT pokazuje trend pada cijene, što se odražava na vrijednost indeksa Crobex u kojem ova vrijednosnica ima najveći težinski ponder. Cijena dionice HT spustila se u petak na 153 kn. To je jednu kunu, ili 0,6 posto manje nego na početku tjedna.

Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvareno je 5,6 milijuna kuna tjednog prometa uz povećanje cijene na 429 kn (rast za 0,5 posto). Na rast cijene povlaštene dionice Adris grupe utjecao je otkup dionica za potrebe trezora društva. Redovnim dionicama Adris grupe ostvareno je 0,6 milijuna kuna tjednog prometa uz smanjenje cijene na 500 kn (pad za jedan posto).

Dionicama Valamar Riviera Poreč pojačano se trgovalo u srijedu, kada je ostvareno 3,3 milijuna kuna prometa, pri čemu je u redovnom prometu 80.680 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 41,50 kn.

Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica na Zagrebačkoj burzi smanjila se u petak na 112,22 bodova (tjedni pad za 0,11 posto).

Autor je vlasnik dionica HT spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Ulagači, pratite vijesti s tržišta kapitala i pozorno analizirajte svaku svoju odluku.

Dokapitalizacija Kraša

Na strani tjednih gubitnika teško su stradale dionice Viktora Lenca (pad za 10,7 posto) te Kraša (pad za 8,0 posto), Atlantic grupe (pad za 2,9 posto) i AD Plastika (pad za 2,8 posto). Pad cijena dionica Viktor Lenac dogodio se u četvrtak, kada je u redovnom prometu 804.536 vrijednosnica promijenilo vlasnika po prosječnoj cijeni 9,28 kn kroz 83 transakcije uz protrgovanih 7,4 milijuna kuna. Pad dionica Kraša veže se uz poziv dioničarima na glavnu skupštinu koja će se održati 31. kolovoza ove godine. Na skupštini će se, između ostalog, odlučivati o povećanju temeljnog kapitala za 50 milijuna kuna izdanjem nove serije od 125.000 dionica, što čini 9,1 posto vlasničke strukture, nominalnog iznosa 400 kn. Razrjeđivanje dionica Kraša odrazilo se smanjenjem cijene u petak na 390 kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike