Novosti
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Mamićeva prijetnja:
Ti monstrumi od sada
neće mirno spavati
Objavljeno 6. lipnja, 2018.
Zdravko Mamić osuđen je na 6 i pol godina zatvora, ali je napustio Hrvatsku

Vezani članci

ISKUSNI SUDAC ZA NAJTEŽE SLUČAJEVE

Tko je Darko Krušlin, sudac koji je presudio Mamiću

Braća Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović, te poreznik Milan Pernar nepravomoćno su na Županijskom sudu u Osijeku osuđeni na zatvorske kazne zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Nogometnog kluba Dinamo i nanošenja štete državno proračunu u iznosu od 12,2 milijuna kuna. Nitko od okrivljenika nije došao na izricanje presude.

Zdravko Mamić osuđen je na šest godina i šest mjeseci, njegov brat Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci, poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca, a Damir Vrbanović na tri godine zatvora. Svi moraju vratiti protupravno stečenu imovinsku korist u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude.

Sporni aneksi

Prema prvoj točki optužnice Milan Pernar i Zoran Mamić su oslobođeni jer sud nije našao nepobitnih dokaza za davanje ili uzimanje mita. “Međutim, sud je Pernara i Zorana Mamića proglasio krivima u dijelu gdje je Zoran Mamić potakao Pernara na to da mu umanji porez, proizlazi iz toga da je Mamiću time znatno umanjena porezna obveza, raspolagao je dokumentacijom koju nije mogao imati i kontaktirao je s Pernarom i nakon donošenja rješenja. Ovo je kazneno djelo ostalo u pokušaju, jer su djelatnici Porezne ispostave Sesvete uočili da nešto ne štima i Pernarovo rješenje stavili izvan snage. Sud je utvrdio da je Pernaru obećano i zasigurno isplaćeno mito, što se može razaznati iz nesrazmjera njegove imovine, jer mu je u inkriminiranom razdoblju u odnosu na primanja nedostajalo 14.000 kuna mjesečno. U to je vrijeme kupio i vozilo za koje nije imao druga legalna sredstva”, kazao je sudac Darko Krušlin, predsjednik sudskog vijeća, obrazlažući presudu. Sudac je rekao da je, što se tiče transfernog obeštećenja Dejana Lovrena, bilo upitno ima li on na to pravo.

- Utvrđeno je da je aneks antedatiran i sačinjen na obrascu koji se nije koristio u vrijeme kada je aneks sačinjen. Ako je takav aneks postojao, onda je morao postojati u knjigovodstvu Dinama i Lovrena, no on ne postoji i nitko ga nije vidio što dokazuje da igrač nije imao pravo na podjelu transfera. Očito su ove radnje povezane s poreznim nadzorom u Dinamu kojim je utvrđeno da klub daje pozajmice fizičkim osobama koje se ne vraćaju. Cijela operacija je smišljena kako bi se iz Dinama izvukao novac i isplatio Zoranu Mamiću da bi vratio pozajmice Dinamu – dodao je sudac Darko Krušlin.

Prije izricanja presude sudac Krušlin naveo je i da su Damir Vrbanović i Zdravko Mamić, u dogovoru sa Zoranom Mamićem, uplatili sa Dinamovog računa na račun Dejana Lovrena 25 milijuna kuna koji su isti dan prebačeni na račun Zorana Mamića koji je njime vratio Dinamu pozajmicu.

Predsjednik sudskog vijeća u obrazloženju presude je naveo da je, vezano uz podjelu transfera s Lukom Modrićem utvrđeno kako je riječ o fiktivnom aneksu, jer je utvrđeno da se Modrić potpisao onako kako se potpisivao nakon 2008., a ne 2005. kada je navodno sačinjen aneks, te da Modrić nije imao pravo na transferno obeštećenje. Sva četvorica moraju platiti paušalno po 10.000 kuna za troškove kaznenog postupka, no sud će tek donijeti rješenje koliko će platiti kada se zbroje troškovi sudskih vještaka i svjedoka.

Ne vraća se

Zdravko Mamić presudu je dočekao u Međugorju u Bosni i Hercegovini odakle je poručio da se ne vraća u Hrvatsku, ustvrdivši kako ima državljanstvo BiH. Na konferenciji za novinare je zaprijetio: “Ti monstrumi neće od sada mirno spavati! Ovako drsko osuditi nevina čovjeka. Obrazloženje me čini bijesnim i opasnim i mogu očekivati svašta.”

S obzirom na to da je osuđen na više od pet godina zatvora Zdravku Mamiću je određen istražni zatvor, a kako nije bio u sudnici za njim je raspisana tjeralica. Već u srijedu je MUP-u izdao uhidbeni nalog, a MUP mora Županijskom sudu u Osijeku službeno poslati kada i na kojem graničnom prijelazu je Mamić izašao iz Hrvatske. Kada sud to dobije raspisuje se međunarodna tjeralica.

U sudskom procesu u Osijeku ispitano je 97 svjedoka, a spis je sadržavao 17000 stranica. Sud im je kao olakotne okolnosti uzeo u obzir raniju neosuđivanost, no otegotnih nije pronašao. Zdravko Mamić, njegov brat Zoran Mamić i poreznik Milan Pernar morat će u slučaju pravomoćnosti presude vratiti državi oko 80 milijuna kuna, koliko su sebi pribavili imovinske koristi. Pernaru se oduzima 2,09 milijuna kuna, tu se ubraja kuća vrijedna 1,7 milijuna kuna koju njegova bivša supruga Tajana mora predati državi, kao i automobil VW EOS. Zdravku Mamiću se oduzima 52 milijuna kuna, kao i novac koji na bankovnim računima imaju on, njegova supruga i kćeri, jer se smatra da je to novac kojeg je Mamić nezakonito stekao. Oduzima mu se i sedam milijuna kuna koji su bili uplaćeni kao jamčevina Županijskom sudu u Zagrebu za izlazak iz istražnog zatvora. Sud plijeni i stan i garažu na Cvjetnom trgu vrijedne 6,6 milijuna kuna, također još jedan stan i garažu na Cvjetnom vrijedne 2,7 milijuna, stan i zgradu na Radničkoj cesti u vlasništvu Vanje Horvat, bivše Zoranove supruge, vrijedne 3,3 milijuna kuna te dvije šupe, livade, građevinsko zemljište, ali i brodicu Zdravka Mamića vrijedne 1,6 milijuna kuna. Bit će zaplijenjen i automobil Bentley, koji je, kao i sve nekretnine, na ime Marine Mamić, Zdravkove supruge, vrijedan 870.000 kuna te Audi 2.0 TDI Sport vrijedan 374.000 kuna čiji je vlasnik Vanja Horvat, bivša supruga Zorana Mamića. Zoranu Mamiću oduzima se 25,8 milijuna kuna nepripadne imovinske koristi. Oduzima mu se 2,6 milijuna kuna te 6200 eura s računa Ane Mamić kao i njezin Land Rover vrijedan 210 tisuća kuna. Ostatak novca Zoran Mamić mora uplatiti u državni proračun.

Zamjenici ravnateljice Uskoka Sven Mišković i Tonči Petković izjavili su novinarima kako su zadovoljni osuđujućim presudama, no da su kazne preblage, “pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da sud nije našao niti jednu otegotnu okolnost na strani nijednog okrivljenika koje smatramo da postoje”.

- Po zaprimanju pisanog otpravka i analizi tih argumenata podnijet ćemo žalbu - kazao je Sven Mišković. Na upit novinara kako komentira to što je Zdravko Mamić u Međugorju kazao je: “To se može protumačiti tako da nije imao hrabrosti suočiti se sa odlukom suda”. Tonči Petković osvrnuo se na prigovore obrane da se radi o neovlaštenim tužiteljima, jer nemaju dovoljno staža. “Gospodin Miljević u cijelom nizu predmeta stavlja prigovore da se radi o neovlaštenim tužiteljima, a koliko mi je poznato ni u jednom predmetu nije uspio. Dapače postoje sudske odluke koje govore suprotno”, kazao je Petković.

Sandra LACIĆ

Veljko Miljević

odvjetnik Zdravka Mamića

PRESUDA JE NEZAKONITA

Veljko Miljević, odvjetnik Zdravka Mamića, kazao je da je nepravomoćna presuda nezakonita. “I dijete bi shvatilo da su u ovom postupku sudjelovali nezakoniti tužitelji. Drugi element koji bi isto morao biti jasan svakom studentu prava, to je da kod ovog kaznenog djela protiv gospodarstva, koje smo izravno prepisali iz njemačkog zakona, praksa takva da, ukoliko nema oštećenika ni štete, onda nema ni kaznenog djela. Koje će to sudske instance ubuduće izbjeći ova dva instituta, o tome u obrazloženju nismo čuli ni jednu riječ”, kazao je Miljević. Na novinarsko pitanje kako komentira prijetnje Zdravka Mamića iz Međugorja, odgovorio je da je novinar pomiješao osobe. “Veljko Miljević je isto tako emocionalna osoba kao Zdravko Mamić. I sad sam pod emocionalnim pritiskom ali ponavljam - Zdravko Mamić je jedna osoba, a ja druga. Da je bilo po mojim savjetima, neki događaji se ne bi odvijali, koji su mu nanijeli više štete nego koristi. Ali on je predosjećao što će se dogoditi, pa zato nije tu. Po mojem savjetu bi bio tu”, kazao Miljević.

DINKO CVITAN NAJAVLJUJE TUŽBU

Dva dana prije presude Zdravko Mamić je javno optužio bivšeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana i Uskok da su vršili pritisak na osječke suce i pokazao navodne transkripte njihovih SMS-ova. DORH je naveo da nikada nije vršen pritisak na suce, te da će policiji biti naloženo da provede izvide u vezi Mamićevih navoda, a Dinko Cvitan je u medijima najavio tužbu. “SMS-ovi koje je pokazao Zdravko Mamić su krivotvorina koja se vidi iz aviona, a njegovi zaključci nemaju veze s istinom i predstavljaju najobičniju budalaštinu. Za sve izgovorene riječi kojima je vrijeđao moju čast i ugled podignut ću tužbu zbog naknade štete”, kazao je Dinko Cvitan.

KOMENTAR OSJEČANA: “OBA SU PALA”

Nakon što su u medijima objavljene presude, mladi Osječani reagirali su postavivši transparent s natpisom “Oba su pala” na ogradu osječkog Županijskog suda. “Došli su neki mladići i ostavili transparent. Pitale smo ih čemu to, pa su nam rekli da je zbog presude Mamićima”, kazale su nam žene koje su se zatekle ispred zgrade suda. U noći na srijedu osvanulo je više transparenata u Hrvatskoj i Hercegovini koji su bili upereni protiv Zdravka Mamića.

MOŽE NA ZATVORSKU KAZNU U BIH

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao je da Zdravko Mamić ne može izbjeći zatvorsku kaznu i da će po pravomoćnosti presude odslužiti je u BIH ako to Hrvatska zatraži na temelju postojećeg međudržavnog sporazuma. Isto je i s državljanima BiH koji pobjegnu u drugu državu da bi izbjegli zatvor. Ako je presuda pravomoćna, o njoj bi u susjednoj državi odlučivao Sud Bosne i Hercegovine, koji i izdaje nalog za njezinu provedbu. Taj sud može smanjiti kazne, no uglavnom do sada nije to činio, već je potvrđivao one presude koje su pristigle. Ipak, ako ima bosanskohercegovačko državljanstvo, kako tvrdi, Zdravko Mamić ne može biti izručen Hrvatskoj.

korist

U SLUČAJU PRAVOMOĆNOSTI, MORAJU VRATITI 80 MILIJUNA KUNA

Možda ste propustili...